Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '13

 
Kategori
Tıp
 

Epilepsi hastalığı hakkında Prof Dr Zeki Gökçil ile röportaj

Epilepsi hastalığı hakkında Prof Dr Zeki Gökçil ile röportaj
 

Prof Dr Zeki GÖKÇİL


1-EPİLEPSİ HAKKINDA KISA BİR BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Epileptik nöbet, beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Epilepsi, halk arasında “Sar’a hastalığı” olarak bilinir.

Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır. Beyin, insan vücudunun ana kumanda merkezi gibidir. Beyin hücreleri arasındaki uyumlu çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır. Nöbetin nedeni, bir tür beklenmeyen elektriksel uyarı olarak düşünülebilir. Kısaca; epileptik nöbet beynin kuvvetli ve ani elektriksel boşalımı sonucu oluşan kısa süreli ve geçici bir durumdur.

2-EPİLEPSİ HASTALIĞININ BELİRLİ BİR YAŞ ARALIĞI VAR MIDIR?

Epilepsi, her yaşta görülebilir, ancak 20 yaş öncesi ortaya çıkma/görülme sıklığı daha yüksektir.

3-EPİLEPSİ HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NASIL TEDBİRLER ALINMALIDIR?

Epilepsi hastalarının yaklaşık %60-70 kadarında belirli bir neden bulunamaz, dolayısıyla önlemek mümkün değildir. Epilepsi hastalığının ortaya çıkışını önlemek bazı durumlarda mümkün olabilir. Özellikle çocuklarda ateşli havalelerin önlenmesi o çocuklarda ileride epilepsi gelişme riskini azaltabilir. Beynin enfeksiyonlarında, beyin damar hastalıklarında hastalığın erken tedavisi epilepsi gelişme riskini azaltabilir.

4-EPİLEPSİ HASTALIĞININ BAŞLICA SEBEPLERİ NELERDİR?

Az önce de vurguladığım gibi hastaların yaklaşık yarısında belirli bir neden bulunamaz. Belli bir grup hastada ise; gebelikte olabilen beyin gelişme problemleri, doğum sırasındaki nedenler, menenjit, beyin enfeksiyonu, beyin tümörleri, zehirlenmeler veya ciddi baş yaralanmaları epileptik nöbetlere yol açabilir.

5- EPİLEPSİ HASTALIĞI GENETİK MİDİR?

Epilepsi hastalığı belli nöbetler dışında genetik değildir, ancak epilepsili anne ve babaların çocuklarında epilepsi olma riski toplumun diğer bireylerine göre biraz daha yüksektir.

6-KİŞİNİN EPİLEPSİ OLUP OLMADIĞINI HANGİ TESTLERLE ANLAYABİLİRİZ?

Epilepsi tanısında en önemli nokta; nöbetler hakkında verilen bilgidir. Özellikle nöbeti gören kişinin doktor tarafından dinlenmesi gerekir. O nedenle birisi nöbet geçirdiğinde nöbet hakkında notlar almak hatta video çekmek çok yarar sağlar. Genel fizik ve nörolojik muayene yapıldıktan sonra başvurulacak ilk laboratuar inceleme aracı; elektroensefalografi (EEG) dir.

Epilepsi hastalığı tanısının konulmasında en önemli tetkik EEG’dir. Bilgisayarlı beyin tomografisi (BBT) ve magnetik rezonans incelemesi (MRI) epilepsi nöbetlerine neden olan olayların ortaya konmasında yardımcı olabilir.

7- EPİLEPSİ HASTALIĞININ TEDAVİLERİ NELERDİR?

Epilepsi ilaçla yada cerrahi olarak tedavi edilebilen, çoğu hastada (%70-75) tek ilaçla nöbetlerin kontrol altına alınabildiği bir hastalıktır. Epilepsili hasta ilacını kullanarak aktif ve başarılı bir yaşam sürebilir. Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar; hastanın yaşına, fiziksel durumuna ve nöbet tipine göre uzman doktor tarafından verilmelidir.

8- EPİLEPSİ HASTASININ NELERE DİKKAT ETMESİ GEREKİR?

Epilepsi hastalığı olan kişi aşırı uykusuz kalmamalı, günde en az 7-8 saat uyumalıdır.

Çay, kahve ve kola gibi uyarıcı  içecekler ılımlı tüketilmelidir.

Uzun süreli ve yakından televizyon (en az 3m olmalıdır) seyredilmemeli ve fazla bilgisayar kullanılmamalıdır. Bu dönemlerde oda ışığı açık olmalıdır.

Alkollü içecekler, nöbet oluşumuna yol açabileceği ve epilepsi ilaçların etkilerini değiştirebileceği için kesinlikle kullanılmamalıdır.

Aç kalınmamalıdır.

Yüksek yerlerin (balkon, çatı, vs) kenarında bulunulmamalı ve nöbet geçirdiğinde riske girebileceği yerlerden uzakta durulmalıdır.

Epilepsili hasta elinden geldiğince üzülmemeli, olur olmaz şeyleri dert etmemelidir.

9- EPİLEPSİ HASTASININ UZAK DURMASI GEREKEN AKTİVİTELER NELERDİR?

Epilepsi hastasının normal yaşamını sürdürmesine engel yoktur. Ancak nöbetleri devam eden hastalar, aşırı efor sarfetmemeli ve bunu gerektiren sportif faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Hastalar, yanında iyi yüzme bilen birisi olmak şartıyla denize girebilir, fakat uzun süre denizde ve güneş altında kalmamalı, aşırı yorulmamalıdır. Nöbetler kontrol altına alınıncaya kadar motorlu taşıt kullanılmamalıdır.

10- EPİLEPSİ HASTALARI HANGİ MESLEKLERİ SEÇMEMELİDİR?

Epilepsi, hastanın çalışmasına ve işinde başarılı olmasına engel bir durum değildir. Ancak, epileptik kişiler, berber, şöfor, yüksek yerlerde çalışılan işler, polis, askerlik gibi meslekleri seçmemelidir.

 
Toplam blog
: 18
: 3869
Kayıt tarihi
: 21.08.12
 
 

Mesleğim :Prof. Dr. Nöroloji ve Kl. Nörofizyoloji Uzmanı İlgi alanlarım :Futbol, Basketbol, Sağlı..