​ Erdoğan’a başkanlık önerisi anayasa komisyonuna geliyor… / Siyaset / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '12

 
Kategori
Siyaset
 

Erdoğan’a başkanlık önerisi anayasa komisyonuna geliyor…

Erdoğan’a başkanlık önerisi anayasa komisyonuna geliyor…
 

Erdoğan’a başkanlık önerisi anayasa komisyonuna geliyor…

Emperyalizmin değişmez sistemleri gibi bizim iktidarında değişmez sistemleri var. Halkın ne dediğine, ne düşündüğüne hiç bakmadan, her seferinde deşifre olmasına rağmen aynı sistemleri uyguluyorlar.

Bu sistemlerden biri de gündem saptırma. Eğer saptırılacak, üzeri örtülecek gündem varsa, halkın gözünden kaçırılacak bir durum varsa gelsin yapay gündemler. Aslında iktidar kendi olarak çok çaba da sarf etmiyor. İşaret veriliyor, medyanın yandaş kalemleri bombardımana başlıyor. Televizyonlar halkı bombardımana tutuyor. Halk cambaza bakarken istenilen çizgiler çiziliyor. Son cambazda patriotlar.

Fuat Keymen Milliyet’te çok önemli bir haber veriyor. Başkanlık sistemi pazartesi günü resmen anayasa komisyonuna gelecek. Bu bir tahmin değil. M. Ali Şahin bilhassa belirtiyor. Yani 1946 dan beri süren mevcut sistemin değiştirilmesi resmi olarak gündeme geliyor.

Takip ediyorsanız bilirsiniz. Anayasa komisyonunda bir maddenin kabul edilebilmesi için bütün partilerin “evet” demesi gerekir ki, bunca aydır süregelen çalışmalarda yeşil renk ile işaretlenmiş, yani kabul edilmiş madde sayısı üçü beşi geçmiyor. Kalan hepsi bir veya birkaç parti tarafından reddedilmiş ve kırmızı işaretlenerek ilerde tekrar görüşmeye bırakılmıştır.

Şimdi “eee ne var bunda, getirsinler nasılsa bir parti reddeder ve yalan olur” diye düşünebilirsiniz. Ama kazın ayağı öyle değil. O tür işlemler demokrasi ile yönetilen ülkelerde olur. Bakınız M. Ali Şahin neler diyor.

“31 Aralık 2012, komisyondaki dört partinin, anayasa yazımının bitimi için verdikleri son tarih. Bu tarihe anayasa yetişmeyecek. Bunu biliyoruz. CHP ve BDP temsilcilerine, “peki, ne olacak?” diye soruyor  yazar.. Onlar, “ek süre alınır, mart hatta Nisan 2013’e kadar çalışmalar devam eder” diyorlar. Ama aynı soruyu Şahin’e sorduğu zamansa, “ek süre için parti olarak değerlendirme yaparız, ama 31 Aralık günü eğer bugünkü gibi uzlaşmanın çok az olduğu ve kırmızıya boyanmış bir metin olursa, o zaman, ek süre kararı zor çıkabilir” diyor. Ve ekliyor, “en az %70-80 uzlaşmış bir metin olursa, ek süre kararı daha rahat alınır”. Yani, AK Parti, 31 Aralık’tan sonrası için ek süreyi, diğer partilerden farklı olarak garanti görmüyor.”

Sanırız bu paragrafın tercümesi çok açık. İktidarın yeni anayasa yapma süreci kısıtlıdır. Bu hızla giderse bırakın 2013 ü 2014 de bile bitmez. Oysa 2014 de Cumhurbaşkanlığı seçimi var. O zaman kadar Tayyip Bey başkan seçilmeli ve sistem değişmelidir. Yoksa maazallah AKP için işler çok da iyi gitmeyebilir. Hoş, bu başkanlı sistemi sadece Tayyip beyi yarattığı özel yargının elinden sonsuza kadar kurtarabilir ama olsun.

Bu yüzden bayağı demokratik gibi görünen bu günkü süreç AKP nin istediği maddeler yeşil olmamışsa yani kabul edilmemişse 31 Aralıkta sonlandırılacaktır. Ondan sonra da AKP gerçek yüzünü gösterecek, geçen anayasa maddeleri değişikliği sürecinde yaşanan çoğunluk diktası devreye girecektir.

Ancak bu sürecin sonunda referanduma gitmek son derece tehlikelidir. Yapılan anketlerde %80 e varan başkanlık sistemine hayır düşüncesi, bazılarının deyimi ile bu ihanet anayasasının halkoyuna takılmasına neden olabilir ki buda başta AKP olmak üzere sistemin diğer partilerini de vurur.

Bu itibarla Başta iktidarın şanlı destekçisi MHP olmak üzere BDP, hatta bir kısım CHP linin oyları ile doğrudan geçebilir.

Süreç bu yönde hızla ilerliyor. Biz hala cambaza bakalım…

İzmir 2012-11-24

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..