Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Ergenekon savcısının 64 müebbet istemesi, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?

Ergenekon savcısının 64 müebbet istemesi, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?
 

Bir 18 Mart’ımız var vardı: Çanakkale Zaferi.

Müjdeler olsun, bir 18 Mart’ımız daha oldu!

5 yaşına giren Ergenekon davasında 600'e yakın duruşma yapıldı. Savcı, esas hakkındaki mütalaasını dün açıkladı; 64 kişi hakkında, TCK’nin 312-1’e göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

(TCK'nin 312/1'inci maddesi: Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.)

Mütalaaya tepkiler, önce, sanıkların avukatları aracılığıyla yapılan, “Ergenekon tutsaklarının esas hakkındaki mütalaasına cevabıdır” başlıklı açıklamayla geldi:

“Bugün Silivri’de adalet, hukuk ve insan hakları bir kez daha ayaklar altına alınmıştır.”

"Bu davanın hedefi cumhuriyetin değerleri, kurumları, Atatürk ilke ve devrimleridir. Bu nedenlerle savcılığın sözde esas hakkındaki mütalaasını tanımıyoruz, reddediyoruz."

Öteki tepkiler içinde Ankara Barosu Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu’nun saptamaları dikkat çekiciydi:

“Esas hakkında mütalaa şaşırtıcı değildir. (...) olanları terör örgütü lideriyle Anayasa pazarlığı sürecinden bağımsız düşünmek mümkün değildir. Toplum, “Barış istiyorsanız, zindandaki gazetecilerinizi, komutanlarınızı, profesörlerinizi, avukatlarınızı, sevdiklerinizi geri istiyorsanız terör örgütü liderinin affına ve bir siyasi lider olarak sahneye çıkmasına rıza gösterin” noktasına getirilmek istenmektedir.”

*****

Ergenekon savcısının 64 müebbet istemesi, gazetelerin ilk sayfalarına nasıl yansıdı?

Birkaç gazete, mütalaayı haber değerinde görmemiş.  Milliyet (Rekor ceza talebi), Sabah (Başbuğ için ağır müebbet), Sol (Ergenekon’da onlarca müebbet), Vatan (64 müebbet), savcının mütalaasını üst başlıktan veriyor. Birgün (Örgüt yok, darbe var), Hürriyet (Aynı örgütmüş), Milli Gazete (Savcı ağırlaştırılmış müebbet istedi), Radikal (Ergenekon’da müebbet yağmuru), Takvim (Başbuğ’a müebbet) ise, ilk sayfada irili ufaklı bir yer buluyor.

Savıcının mütalaasını başlığa taşıyan gazeteler ve başlık açıklamaları ise şöyle:

Böyle yazıldı (Akşam)

(Türkiye, geleceğine yön verecek tarihi gelişmelere sahne oluyor.)

O duvarları yıkacağız (Aydınlık)

(Yüzyılın tertibi Ergenekon’da mütalaa veren savcılar, ABD’nin peşin hükmünü açıkladı: Atatürkçülere müebbet ve yıllarca hapis!)

64 sanığa müebbet (Bugün)

(Bir gecekondudaki 27 el bombasıyla ortaya çıkarılan derin yapıda sona gelindi. Ergenekon davasında savcı mütalaasını verdi. 64 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etti.)

Ve örgütü yarattılar! (Cumhuriyet)

(Ergenekon’da yazarımız Balbay, Haberal, Başbuğ, Perinçek ve Özkan’ın da aralarında bulunduğu 64 sanık için darbeye teşebbüs iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Genelkurmay, MİT ve Emniyet, kayıtlarında böyle bir yapılanmaya rastlanmadığını bildirmesine karşın savcılık “Ergenekon Terör Örgütü”nün varlığının sabit olduğunu öne sürdü. Mütalaada Yargıtay içtihatları gereği ayrıca “örgüt yöneticiliğinden” ceza vermeye yer olmadığı belirtildi.)

Yöneticisi olmayan örgütten 64 müebbet (Güneş)

(Ergenekon Savcısı, eski Genel Kurmay Başkanı Başbuğ dahil “yöneticilik”en tutuklu sanıkların beraatini isterken, “darbeye teşebbüs”ten müebbet talep etti.)

Savcı istedi: 73 müebbet (Haber Türk)

(Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’a “terör örgütü yöneticiliği” suçlamasından vazgeçilip darbeye teşebbüsten ağır müebbet istendi)

Bu masadan müebbet çıktı (Posta)

(Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın sahip çıktığı mesai arkadaşlarına şok ceza.)

Paşalara müebbet, caniyle muhabbet! (Sözcü)

(Silivri’de Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ için en ağır ceza isteniyor, İmralı’da bebek katiliyle pazarlık sürüyor.)

Örgütten ceza yok darbeden müebbet (Star)

(Ergenekon davasında son sözü söyleyen savcı, örgütün eylemleri ile darbe girişimlerini ayırdı. Perinçek, Başbuğ, Gürüz, Haberal ve Küçük için yöneticilikten ceza istemedi, darbe girişiminden ise ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmalarını istedi. 96 sanığa da üyelikten 15 yıl talep etti)

Ergenekon’da müebbet dalgası (Taraf)

(Savcı mütalaasında “Ergenekon örgütü sabittir” dedi ve İlker Başbuğ dahil 64 sanığa ağırlaştırılmış müebbet istedi)

Ergenekon’a ağır müebbet (Türkiye)

(Savcı, 2 bin 271 sayfalık mütalaada “Ergenekon terör örgütünün varlığı tespit edilmiştir” dedi)

Savcı, Başbuğ için Öcalan cezası istedi (Yeniçağ)

(Ümraniye Davası’nda mütalaasını veren savcı M. Ali Pekgüzel, emekli Org. Başbuğ hakkında, bebek katiline verildiği gibi “ağırlaştırılmış müebbet hapis” talebinde bulundu)

Ağır müebbet (Yeni Şafak)

(5 yıl önce Ümraniye’deki bir gecekonduda el bombası bulunmasıyla başlayan Ergenekon davasında önemli gelişmeye yaşandı. Mütalaasını veren savcı, İlker Başbuğ, Doğu Perinçek ve Mehmet Haberal’ın aralarında bulunduğu 64 sanığın darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını istedi.)

Mütalaa: Müebbet (Yurt)

(Ergenkon’un 281. duruşmasında savcılar 67’si tutuklu, 275 sanık için mütalaa okudu. “Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır” diye savcılar, 26 sanığa ağırlaştırılmış müebbet istedi)

Savcı, ‘terör örgütü var’ dedi, müebbet istedi (Zaman)

(Ergenkon davasında savcılar, esas hakkındaki mütalaalarını sundu. “Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır” denilen mütalaada, aralarında eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da bulunduğu 64 sanık hakkında “hükümeti ortadan kaldırmak, kısmen veya tamamen görev yapamaz hale getirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet istedi.)


 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..