Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

26 Haziran '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Erik turşusu

Erik turşusu
 

Buzdolabındaki yeşil eriklerin bir kısmını erik turşusu yapmaya karar verdim. Yakında erik zamanı biterdi. En azından insan yazın komposto yapıp serin serin içebilir ya da kütür kütür yiyebilirdi. Erik turşusunu 2 kavanoz yaptım, yapma işi toplam 10 dakika sürmedi bile. 

Elimdeki erikleri resimde gördüğünüz kavanoza yıkayıp koydum. Çukur bir cam kaba 2 çorba kaşığı deniz tuzu veya kaya tuzu da olabilir, 2 çorba kaşığı limon tuzu koydum ve sıcak su ile tahta bir kaşıkla erittim. 

Daha sonra bu suya damacana suyundan soğuk su ilave ettim ve bu suyu kavanozun içine doldurdum. Erikleri ağzına kadar su doldurduktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı daha limon tuzu ilave ettim, eriklerin rengi bozulmasın diye ve ağzını sımsıkı kapatıp buzdolabına koydum. 

Daha önce derin dondurucuya koyup saklıyordum, komposto yaparken çıkarıyordum ama bence böylesi daha iyi hem yer işgal etmiyor hem de eriklerin rengi değişmez. 

Erik kavanozunu 2 gün sonra buzdolabından çıkarıp güneş görmeyen ve serin bir yere koyabilirsiniz. Ben kapağı iyice sıkışşın diye buzdolabına koydum. 

Yeşil erikleri başka meyvelerle karıştırıp komposto yaparsanız tadı çok güzel oluyor. Şeftali, elma, mürdüm eriği, kayısı gibi. Ben şekeri ayarlı koyup suyunu meyve suyu gibi içiyorum. Merve parçacıklaının ve komposto suyunun aromasını ve ağıza verdiği tadı anlatmak zaten lüzumsuz.. Denemek lazım.. 

Sevgiyle kalın. 

Sibel Koçarslan 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara