- Kategori
- Güncel
Erikler Erdi
ÇAĞLALAR MANAVLARA GELDİ
NEVRUZ ÇİÇEKLERİ TOPRAĞA SERİLDİ
Kış mevsiminde sona gelindi. Sabah, akşam hâlâ soğuklar varsa da evlerin içine giremiyor. Dünyaya bahar geliyor. Nevruz bayramı bu müjdeyi veriyor. Hem yeniden doğuşu, tomurcuklanmayı, çiçeklenmeyi; hem de barış için, kardeşlik için, dostluk için, yeni güzel başlangıçlar için, yüreklerimizi sıcak tutmak için ihtiyacımız olan ateşi temsil eden Nevruz Bayramımız hepimize kutlu olsun…
Avrasya’nın, Türk Dünyasının ve bütün insanlığın bu güzel bayramı Nevruz, kardeşliği, dostluğu güçlendirsin… Nevruz, yüzyıllardır olduğu gibi, bin yıllarca da çatışmanın değil, kardeşliğin adı olarak anılsın… Ortak kültür ocağımızın eteşi hiç sönmesin, coşkumuz hiç eksik olmasın. Kırlara serpilen çiçeklerin kokuları gönüllere dolsun, kardeşlik çoşkusuyla Nevruz Bayramı Kutlu Olsun.
Bu bahar; yeşilin çoştuğu, kiraz çiçeklerinin pembe renkte açtığı, insan ruhunu dinginleştiği, bedenleri dinçleçtirdiği güzel mevsimdir. Baharın bolluğu, gürlüğü her yerde görünür oldu. pazarlarımız, manavlarımız binbir renkle doldu. Kışın sebze ve meyveleri artık soldu. tatları alınmaz, lezzetleri hissedilmez oldu.
Bizim yörelerde pazar yerlerimiz panayır yeri gibi, cümbüşlü ve rengârenk meyve sebze sergileriyle dolu. Erik çağla gibi ilkbahar meyveleri tezgaha indi. Lakin kilo fiyatları da vatandaşın yüreğine sızı olarak girdi. Ben fitne olmasın diyerek fiyatını buradan söylemeyeyim, siz pazara çıktığınızda yarım kiloluk erik, çağla paketi kaç lira görün... Ancak gerek ramazan ayının yaklaşmasıyla, gerekse susuzluk olma ihtimalinin etken gösterilmesiyle bu yaz pazarlarımız genelde çok pahalı olacak deniliyor. Örneğin çok kişinin ekşi diye rağbet etmediği ve alımını pek elzem bulmadığı limonun kilosu 5 lira. Aşı yapılmayanı, doğal olarak bilineni 6,50- 7 TL...
Depoda kalmış elma 5 lira. Tazesi 10 lira. (Kardeşim niye depoda saklayıp sonra çöpe atarsınız ki, verin emek fiyatına yesin vatandaş bolca, fiyatı düşmesin diye midir bu taktik bilemiyorum.)
Bu da gösteriyor ki, turunçgiller arasında en ucuzu olduğunu düşündüğümüz limon bile, eskiye nazaran yüksek fiyatla pazar yerlerinin sarı prensi. Akdeniz bölgesinde bile limonun fiyatının kabarık oluşu önümüzdeki kış aylarında narenciye ürünlerinin de çok pahalı olacağına delalet gösteriliyor. Hadi kışı yeni atlatmışken, gelecek seneyi şimdiden düşünmeyelim. Kim öle, kim kala... İnşallah yaza ulaşıp bolca sebze, meyve yiyelim, diyelim mi? Yok, şimdeden öyle ahkâm da kesmeyelim.
Satıcılar kuraklık olması halinde önümüzdeki yaz mevsiminde, sebze ve meyveler de bu yıl ürün rekoltesinin düşük beklendiğini, dolayısıyla pahalılık olabileceğini belirttiler.
LİMON PAZARIN PRENSİ
Hakikaten pazarlarda limon prens muamelesi görür gibi, yanından gözucuyla bakılıp geçiliyor.
Her pazar yerinde olduğu gibi, 4,5 - 5 liradan satılan en ucuz fiyatıyla kabak yine halk pazarında da fakir görünümünden kurtulamadı. Domates 7,5 ila 10 lira arasında, biber- 8,10 liradan satılırken, salataların ahbap çavuşları olarak ayrılmaz ikili muamelesi gördüler. Ancak bu ikiliye limon yüksek fiyatıyla eşlik edemedi. Bu da gösteriyor ki, bundan böyle her salataya limon sıkılamayacak ve “her salataya limon olma” sözü belki tarihe karışacak... Fakat limonun faydalarını bilen kişiler, asla ondan vazgeçmeyecek. En bilinen faydası kendimden tecrübeyle biliyorum. Bir bardak suya sıkılmış bir bütün limonun suyu yüksek tansiyona fren etkisi yapıyor. Ya kabuğu o muhteşem sarı prensin kabuğu ne yapıyor?
Görün, bakın bir tek limon 2 liraya geliyor. Lakin onun kabuğu benim gözümde 20 lira. Neden mi, mübareğin kabuğunda çok vitamin var. Sarımsaklı limon yapın şişede saklayın. Ara sıra gelip gidin için. (Düşük tansiyonu olanlar içmesinler, onlara tuzlu ayran iyi geliyor.) Tek başına limon bile insan sağlığına çok yararlı; sarımsak katılmışı insanı dinç yapar, cildini tazeler.
Yok sarımsak kokuyor derseniz, sarımsağı pişirip katın, limon suyuyla karıştırın. O zaman hiç koku kalmaz, sarımsak ve limon suyunu ve kabuk dahil birbiriyle birleştirip bir cam kavonoza koyuyorsun, birkaç gün bekletilip her sabah 2 yemek kaşığı içince bak ne oluyorsun.
Taze veya kuru limon kabuğunu robottan dan geçirin veya bir çatalla ezin, farklı bir baharat gibi bir kavanoza koyup saklayın. Yemeklere salatalara, çayınıza bile koyarsınız. C vitamini açısından çok kuvvetli, kabuğu limonun kendisinden kuvvetli. Kabukta bir de kendine özgü yağı var, ezilip sürüldüğünde elleri yumuşacık yapıyor. Kendisi suyu sıkılınca posa, ama kabuğu çok yararlı, kokusu bile forslu...Bunu böyle bilin, demedi, demeyin. Ben her yerde kullanıyorum köfteye dahi katıyorum...
Taze ya da kurutulmuş limon kabuğu yemeklerde, pasta ve keklerde kullanıldığı gibi sağlık içinde kullanılır. Limon kabuğu kolesterol ve tansiyon yüksekliğine, kalp hastalıklarına iyi gelir. Bir doktor arkadaşın dediğine göre, içerisinde bol miktarda flovanoid bulundurduğu için kanserli hücrelerin gelişimini önler. C vitamini deposu olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Sindirim sisteminde etkilidir. Ağız içi yaralarda ve diş eti rahatsızlıklarında iyileştirici etkiye sahiptir. Limon kabuğu özellikle cilt kanserine karşı kalkan görevini görür.
Limon Kabukları Nasıl Kullanılır?
Limon ve Limon kabuğunun mucizevî faydaları saymakla bitmez. İşte limon kabuklarını değerlendirmek için 8 güzel öneri:
1.Limon kabukların rendeleyerek buzlulukta saklayabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda yemeklerde ve keklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
2.Eğer limon aromalı zeytinyağı elde etmek isterseniz zeytinyağının içine rendelenmiş ya da ince ince doğranmış limon kabuklarını zeytinyağının içine ekleyebilirsiniz.
3.Limon kabuklarınızı buz kalıplarının içinde dondurabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında bir bardak su ve limonatanızın içine katarak ferahlatıcı bir içecek elde etmiş olursunuz.
4.Evlerinizin belli yerlerine çıkan karıncaları hiç zarar uzaklaştırmak için limon kabuğu koyabilirsiniz.
5.Ev temizliği ve kıyafetlerinizdeki lekeleri çıkarmak için bir çözümdür.
6.Bulaşık makinesinin kaşıklığına yerleştirebilirsiniz. Hem kaşık çatallarınızı parlatır hem de bulaşık makinenizin içi hoş kokar.
7.Buzdolabınıza koyduğunuzda buzdolabınız kötü kokulardan arınır.
8.Eğer tırnaklarınız çok sararıyorsa ve hemen kırılıyorsa limon kabuğu ile tırnaklarınızı güçlendirebilir ve beyazlatabilirsiniz.
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com