Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

16 Mart '21

 
Kategori
İnançlar
 

Fitre mi Fitne mi

CENNETİ İSTEDİĞİN KADAR FİTRE VER
 
 Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 28 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Bu rakamı az bulan herkes açıklanana muhalif oldu. Vatandaşların bazısı sosyal ortamda ortalığı karıştırmaya kalktı. Yapılan yorumların içeriği sanki fitne çıkarmak için bahaneler aranıyor gibiydi. Öyleleri var ki günümüzde, yürekleri daracık, ne sevgi barındırıyor içinde, ne de İnsanlık. Aklına geleni klavyeden döktürüyor.
 
Tantana çıkarmaya, ortamı germeye gerek yok. Müslüman bir insan hep iyilik ve hayır düşüncesi içinde olmalı, o dedi, bu dedi, şu dedi derdinde bulunmamalı. Sen varlıklıysan açıklamayı dikkate almazsın, gönlünün yüceliğince elinde olanı paylaşırsın. Kazandığından kazanla ayırır, bolca sadaka dağıtırsın. Bu kadar basit.
 
Cenneti ne kadar istiyor, cehennemden ne kadar korkuyorsan o kadar verirsin, malının miktarını bir tek sen bilirsin. Paşa gönlün gürse, göster cömertliğini...  Parası olan çoktan , az olan azdan versin ! Hiç bir vereceğin yoksa da güzel bak insanlara, kalp kırma, iyilik yap. Bunların hepsi hayır yerine geçer. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Din kardeşinin yüzüne gülümsemen sadakadır.”(Tirmizî, Birr 3)
 
YOKSA PULUN OLMAZ ÇULUN
 
Çuldan maksat; mal, mülk. Yoksa kendine hayrın, ele ne vereceksin? Öyle durumda karşına çıkana güler yüz göstereceksin, tatlı dille konuşacaksın. “Hepisinden iyisi bir gönüle girmektir.” diyen Yunus Emre'miz misali, gönülleri hoşnut edeceksin. Karşındaki kimse iyi niyetini almıyor, hiç bir iyilikten anlamıyorsa, yürüyüp geçer gidersin. Sen üzerine düşeni yapmış oluyorsun. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Din kardeşini güler yüzle karşılamak gibi bir iyiliği bile sakın küçük görme!” (Müslim, Birr 144)
 
Hazreti peygamberimiz (sallalhu aleyhi ve sellem) zamanında sahabelerin gönülden kopanı fitre olarak verdiklerini belirtir büyüklerimiz. Bir rakama bağlı kalmayı ar sayarlarmış. Varlığının 40'ta biri diye duydukların da sahabe-i kiramdan bazılarının "Cimri zekatı" ifadesini kullandıkları kaynaklarda geçer. Muhterem sahabeleri örnek alma gayretinde bulunsak bile sevap kazancıyla çıkarız.
 
Olanın olmayanla paylaşımıdır fitre, bir şekil yardımlaşmadır. Paran varsa, birazını olmayana ver kardeşim ne var bunda, ekmeğin fazlaysa birini ekmek alamayana gönderiver. Ne çıkar, paylaşım yapsan azın çoğa sayılır. Belki günahtan böyle arınılır. Yarın bir gün senin ekmeksiz kalmayacağının garantisi var mı? 
 
Maalesef günümüzde varlığı olan niceleri daha fazla olması için didiniyorlar. Zengin olanlar hakkıyla fitresini, zekatını verse güzel ülkemizde ne aç yatan olur, ne evsiz kalır, ne de sokakta insan!
 
Sözün özü fitre meselesini diyanete göre değil, vicdanlara göre uygulamalı; dinimiz de çok verene engel olan yok. Sahabeler vakti zamanında verecekleri hayır hasenat da comertlikte birbirleriyle yarış halinde olurlarmış. Ölçü olarak da  vicdan ve iman zemberegine bakıyorlarmış. Örnek alacaksak, güzellikleri örnek almalıyız ki, içimizde huzur bulsun, işlerimizde bereketli olsun. 
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..