Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Erkeğin kadından farkı: Erkekname 3

Erkeğin kadından farkı: Erkekname 3
 

Erkekler ve kadınlar...

Kadın ve erkek arasındaki en büyük fark nedir? Bu sorunun cevabını düşünmeyen kadın yoktur herhalde. Şöyle özetleyebiliriz: Siz ağlarken, o neden ağladığınıza anlam veremez...

Ve "erkek beyni"... Erkek beyninde çoğu duygu, güdülerden çok rasyonel düşünceyi harekete geçirir. Bu nedenle erkek beyni, duygusal tepkilere karşı genel olarak "görmezlikten gelme" savunmasını oluşturmuştur.

Dr. Lauann Brizendine "Kadın Beyni" adlı kitabında yıllarca sürdürdüğü araştırmalar sonu cardığı sonuçlardan birini açıklarken şöyle diyor: "Bir erkek beyninin duygusal anlamda ilgisini çekebilmek için kadının bağırmaya denk bir eylem yapması gerekir, 'Kafanı kaldır! Duygu geliyor. Herkes güverteye!

Kadının gözyaşlarına boğulması genellkile erkek beyninin dikkatini çeker ama gözyaşları hemen her zaman onları süpriz olarak yakalar ve büyük bir rahatsızlık duygusuna neden olur. Bir kadın, yüz ifadeleriniokuyabilme yeteneği sayesinde kısılan dudakları, gözlerin çevresindeki kasılmayı ve ağzın kenarındaki büzülmeleri ağlamanın ön adımları olarak okuyacaktır. Bir erkekse bu ön yapılanmayı görmediğinden tepkisi çoğunlukla 'Neden ağlıyorsun? Lütfen bu kadar ufak bir şeyden olay çıkartma. Üzülmek zaman kaybından başka bir şey değil.' olacaktır.

Araştırmacılar bu tipik senaryoyu erkek beyninin duygusal anlamları çözebilmek için kadın beynine nazaran daha fazla zamana ihtiyaç duymasıyla açıklar." [*]

Kısaca kadınlar duygularını ne kadar açık anlatırlarsa anlatsınlar, erkekler bu duyguları anlamakta zorluk çekerler.

Siz onun yüzünden karşısında hıçkırıklara boğulurken, o size "niye ağlıyorsun" diye sorar. Bu küçük bir örnek olsa da tüm kadınların yaşadığı bir örnektir.

Erkekler ilişkide daha birçok şeyi sizden farklı düşünür. Aşk hakkında sizden farklı düşünür? Mesela neleri mi farklı düşünür? Erkeklerin gözünden aşk şöyledir:

Erkekler için özel günler (doğum günleri, yıl dönümleri vb.) çok önemliş değildir ve unutabilirler. Hatta çoğu kez özel gün kavramının ne olduğunu bile hatırlamazlar. Küçük detaylar olarak gördükleri bu durumlar kadınlar için özeldir. Bu nedenle erkeğe hemen küsmek yerine, ona güzelce bir hatırlatma, bundan sonraki özel günleri hatırlamasına yardımcı olabilir.

Çoğu erkek bir duyguyu çözmek için vaktini harcamak istemez. İlgilerini de kendilerini çeken seks, futbol (spor) ve siyaset üçgeninde hoyratça harcarlar! Bu arada ya eve geç gelirler ya yemek paranızı içkiye harcarlar ya da telefon etmeyi unuturlar!

Oysa kadınlar eşleri-sevgilileri tarafından aranmayı ve ilgilenilmeyi çok sever. Bir kadın telefon edilmeyi beklerken, erkek sevgilisini mutlaka her gün araması gerektiğini düşünmez. Hatta eğer bu konuda ona biraz sitemli davranırsanız, neden böyle davrandığınızı ve bir telefon görüşmesine neden bu kadar önem verdiğinizi anlayamaz.

Cambridge Üniversitesi'nden Simon Cohen'e göre "Asperger Sendromu" var. Kısaca "bir erkek bırakın bir yüzü okumayı, ona bakmaz bile"!...

Duygusal olarak zor durumlarda, "orada olabilmek" kadınların beynine işlenmişken, erkeklerin acı, mutsulzuk ve yalnızlık karşısında dayanıksız olması kadınları her zaman düşündürtür.

"Erkekler duygusal olarak zor zamanlar yaşadıklarında başkalarıyla temasa geçmekten kaçınırlar. Sorunlarıyla tek başına boğuşur ve kadınların da aynısını yapmak isteyeceklerini varsayarlar." [*]

Erkekler bazı durumları kadınlara göre daha kolay kabullenebilir. Ayrılık onlar için kabullenilmesi gereken bir gerçektir. Eğer ilişki bitmişse, ayrılmak gerekiyorsa yapılacak bir şey yoktur.

Ancak her erkeğin de duygusal bir dünyası vardır. Çoğu zaman üzüntülerini dışa vurmamayı, duygularını karşısındakine aktarmamayı tercih ederler. Böyle zamanlarda mantıklı düşünceyi ön plana çıkarırlar.

Kısaca kim erkek ayıya, kim erkek Ay'a benzer.

Daima göstermedikleri bir yüzleri vardır!...

[*] Dr. Louann Brizendine, "kadın Beyni", Kelebek-Arges Yay. Ocak 2007.

 
Toplam blog
: 353
: 3712
Kayıt tarihi
: 28.02.07
 
 

"29 Temmuz 1980’de İstanbul’da doğdu. Celal Bayar Üniversitesi, İşletme mezunu. Şiir, deneme, öykü, ..