Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Erken menopoz ve tüp bebek tedavisi

Erken menopoz ve tüp bebek tedavisi
 

Erken menopoz


Özellikle menopoz dönemleri kadınlar da 45-50 yaşları arasın da meydana gelen bir olgu olarak kabul edilmektedir. Çoğunlukla bu yaşlar da ortaya çıkan menopoz durumları kadınlar da doğurganlığın bitişi olarak da kabul edilmektedir. Çünkü menopoza giren kadın özellikle çocuk doğurma özelliğini kaybetmiştir.
Tüp bebek hangi aşamada gerekebilir?

Ayrıca erken yaşlar da 35-40 yaşın altın da kadınlar da meydana gelen adet kanamalarının kesilmesi durumları çoğunlukla erken menopoz dönemi olarak isimlendirilmektedir. Ancak bu durumdaki kadınların bazıları kendiliğinden gebe kalabilirken bazılarına da yardımcı üreme tedavisi olan tüp bebek uygulaması gerekebilmektedir.

Özellikle bebek sahibi olabilmek için seçilen üreme tedavilerinin içersin de en başarılı olan yöntem mutlaka tüp bebek uygulamasıdır. Ayrıca erken menopoz evresine giren kadınlara uygulanan yumurtlama tedavileri ya da üreme tedavileri kadınların hamile kalma şansını çok fazla da arttırmamaktadır. Eğer kadının adet döngüsü tam olarak 1 yıl geçmiş ve bu süre içersin de hiçbir kanama olmamış ise hastaya erken menopoz tanısı konulabilir. Erken menopoz durumu hariç normal zamanın da olan menopoz durumunun geri dönüşünün olmama ihtimali söz konusu olmamaktadır. Çünkü kadın da artık doğurganlık özelliği yitirilmiştir, kadının gebe kalma şansı artık yoktur.

Erken menopoz durumu nasıl teşhis edilir?

Menopoz dönemine girmiş olarak sayılan bir kadın da eğer bir sene içersin de kanamalar meydana gelir ise bu durum normal olarak kabul edilmez. Ancak böyle bir durum da menopoz için detaylı bir araştırma ve incelenme yapılması gerekmektedir. Menopoz durumu genel olarak kadının yumurtalıkların da yer alan foliküllerin tam anlamı ile tükenmesi durumudur. Yumurtalıklardaki foliküller özellikle ergenlik dönemi ile başlayarak içeriğin de bulunan yumurtaların olgunlaşmasını sağlarken aynı zamanda da östrojen üretimini gerçekleştirmektedir.

Bu foliküllerin çatlaması sonucun da yumurta kanallarına ilerlemesi ile folikül merkezin de meydana gelen sarı cisim ise progesteron hormonunu üretmektedir. Menopoz dönemin de ortaya çıkan foliküllerin tükenmesi neticesin de yumurta oluşmaz ve bu durumda da kadın gebe kalamaz. Ayrıca da kadın da progesteron ve östrojen üretimi de sağlanamamaktadır. Rahim içi tabakasının kalınlaşması nedeni ile dökülmeler gerçekleşemez. Eğer FSH ve LH hormonları kan testin de ölçülerek meydana gelen değişimler ile menopoz teşhisi doğrulanabilir.
Menopozun tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Genel olarak cerrahi işlemlerin sonrasın da yumurtalıkların alınması durumuna cerrahi menopoz olarak isimlendirilmektedir. Genellikle bu durumlar da kadının yumurtalıklarından hiçbir şekil de yumurta üretimi olmaz, hem östrojen hem de progesteron hormonu üretimi yapılamaz. Genellikle cerrahi teknik ile rahmin alınması durumu menopoz için bir sebep olan durum değildir. ancak şunu unutmayın kadının geçirdiği kanser hastalıklarının sonucun da gördüğü kemoterapi, radyoterapi de erken menopoz durumuna neden olmaktadır.
Tüp bebek ne zaman uygulanmalı?

Özellikle 40 yaşın alındaki bir bayana erken menopoz tanısının yapılması oldukça önemli olmaktadır. Küçük ovarian yetmezliği durumu ise kadın da erken menopoz durumundan daha da farklı olarak gelişen bir durumdur. Bu durum ile karşılaşan kadınların genellikle adet kanamaları kendiliğinden yeniden oluşmaya başlar ve hiçbir üreme tedavisi gerekmeden kendiliğinden hamile kalır. Eğer kısırlık sorunları tedavi ile çözülemiyorsa tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..