- Kategori
- Kültür Turizmi
Erzurum kaplıcaları
köprü köyündeki Deli Çermik (alıntı)
Çok küçüktüm, 5 yaşındaydım çok iyi hatırlıyorum. Ailece Köprü Köyündeki deli çermik’e gittik. O tarihlerde deli çermik’in üstü açıktı bir tarafı çamurdu. İnsanlar vücutlarına çamur sürmüşlerdi. Çamur sürüldükten sonra bir müddet o çamurla bekleniyor. Vücudum iğnelenmeye başladı ve ben avaz, avaz ağlamaya başladım. Annem hemen kaplıca sularına soktu. Sonra güzelce yıkadı.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Erzurum\'un ova kesimlerinde tektonik kökenli havzalar bulunuyor. Türkiye genelinde ün kazanmış olan Pasinler, Ilıca (Aziziye) ve Köprüköy Kaplıcaları'nın birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Günümüzde olduğu gibi antik dönemlerde de yaygın olan kaplıcalara, özel önem verilmiştir. Başlangıçta sadece temizlenme aracı olarak kullanılan doğal sıcak su kaynakları, tedavi edici ve iyileştirici özelliklerinin de keşfedilmesiyle, antik dönemlerden günümüze kadar kaplıca olarak varlığını devam ettirmiştir. Temizlik, ruhsal dinlenme ve özellikle de tedavi amaçlı kullanılan bu kaynaklar, bir yandan zahmetsiz temizlik sağlarken, diğer yandan birçok hastalığın iyileştirilmesi için kullanılmıştır.
Erzurum ilinin Pasinler ilçesindeki Pasinler Kaplıcası 205 metreden doğal çıkışlı akım değerine sahiptir. Bu kaplıcanın suyundan romatizma, sinir ve kas yorgunluğu, çeşitli sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme tedavisinde yararlanılmaktadır. Kaplıca suyu 39–45 C. Arasında değişmekte olup, bikarbonatlı, klorürlü, sodyumlu, karbondioksitli ve kısmen de radyoaktif bileşimlidir.
Pasinler Kalesinin güneyinde yan yana iki ılıca bulunmaktadır. Bunlardan güneyindekine "Büyük Çermik" kuzeydekine "Küçük Çermik" denilmektedir. Buradaki yapının içinde şifalı soğuk su kaynağı bulunmakta olup, üzeri 14.50 m çapında bir kubbeyle örtülüdür. Sultan I.Murat tarafından 1749 yılında onarılmış ve bazı eklemeler yapılmıştır. Büyük Çermik' in 50 m. kadar kuzeyinde olan Küçük Çermik Hasan kale Çayı’nın karşı kıyısındadır. Bu çermiğin ortasındaki 1,5 m. derinlikteki havuzu ve üzerini örten 8 m. ölçüsünde kubbeli bir mekân bulunmaktadır.
ILCA KAPLICASI:
Erzurum’a 18 km. uzaklıktaki Ilıca Kaplıcalarının suyunun görünüş berrak, renk hafif sarı, koku yok, tortu az, Sodyum İyonu: Magnezyum İyonu: Demir ve Alüminyum: Klor Hidrokarbon içermektedir. Bu kaplıcaların suları; mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, beslenme bozuklukları ve romatizma hastalıklarına olumlu etki etmektedir. Selçuklular tarafından yaptırılan kaplıca, 1965 yılında İller Bankası tararından tekrar inşa edilmiş, banyo kısımları ve havuz önlerine hamam eklenmiştir.
KÖPRÜKÖY (DELİ ÇERMİK)KAPLICALARI
Erzurum Köprüköy ilçesindeki Köprüköy Kaplıcası ilçeye 58 km. uzaklıktadır. Bu kaplıcanın suyu bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahiptir. Suyun Kaplıcanın suyu sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizma rahatsızlıkların tedavisinde yararlanılmaktadır.Bunların dışında Erzurum’da Soğuk Çermik, Uzun Ahmet Çermiği, Baş pınar Çermiği, Kızıl Çermik, Hölenk Çermiği, Köprüköy yakınında Deli Çermik ve Çamuru bulunmaktadır. Bu çermikler romatizma, kadın hastalıkları ve deri, siyatik ve felç gibi hastalıklara iyi gelmektedir.
Dadaşlar diyarı, şanlı tarihin,
Tarihe mal oldu şehitlerin, kahramanların,
Şifa dağıtıyor ünlü kaplıcaların,
Yaylaların kekik kokar aziz vatanım.
NAHİDE ÇELEBİ