Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '07

 
Kategori
Gelenekler
 

Eski evlerin küçük banyosu: hamamlık

Eski evlerin küçük banyosu: hamamlık
 

Evlerin hemen hemen her odasında bir dolabın içinde küçük banyolar olurdu. Bu banyolar "hamamlık" olarak adlandırılırdı. Köydeki evimizdekilerin aynısından İnebolu’daki evimizde de vardı.

Hamamlık dışarıdan bakınca bir dolap gibi görünürdü. Odanın tavan yüksekliğine göre iki ya da üç katlı olurlardı. Alt kat yeri taş veya beton olan banyo bölümü, orta kat yatak yorgan koymak için dolap, üst kat ise ıvır-zıvır koymak için raf olarak kullanılırdı. İki taraflı kapılar açıldığında alt bölümün üzerinde duran kapak görünürdü. Menteşelerle arka duvara bağlanmış olan kapak açıldığında banyo yapılacak bölüm ortaya çıkardı.

Eski evlerde birkaç kuşak aile birlikte yaşadıkları için her oda bir aile için planlanmış olurdu. Aile içinde birçok şeyin konuşulmadığı, tabuların çok bol olduğu zamanlarda odaların olmazsa olmaz bölümlerinden biriydi bu hamamlıklar.

Eve banyolar yapıldıktan sonra bu hamamlıklardan bazıları yıkıldı, bazıları da yalnızca dolap olarak kullanılmaya başlandı.

Şimdi yeni evlerde pek moda olan "ebeveyn banyoları" bu eski geleneğin yeni bir şekilde ortaya çıkmasından başka bir şey değil.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..