Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '07

 
Kategori
İnançlar
 

Eski Mısır'da mumyalama tekniği

Eski Mısır kültürü, bütün yönleriyle hep ilgilendiğimiz konulardan biridir. Şüphesiz bu ilginin temelinde, Hz. Musa’nın Mısır’da ortaya çıkışı ve Firavun ile arasında geçenlerin anlatıldığı Kur’ân- ı Kerîm ayetlerini okumakla uyanan merak duygusunun önemli bir etkisi bulunmaktadır. Eski Mısır’ın gizemi elbette ki sadece piramitler ve hiyeroglifle sınırlı değil buna bir de mumyalama tekniğini dâhil etmek gerekir. Konuyu, Türk Tarih Kurumu Basımevi’nce ( Ankara- 1987 ) yayımlanan Ord. Prof. Yusuf Ziya Özer’in “ Mısır Tarihi ” isimli kitabından sadeleştirme ve kısaltmalar yaparak aktarmaya çalışacağım;

“Ceset, karın kısmından iç organları alınarak boşaltılır. Alınan bu iç organlar ayrıca bir vazoda korunurlar. İçi boşaltılan ceset yetmiş gün boyunca natron banyosu içinde bırakılarak yağlarının erimesi, adalenin asepti edilmesi, derinin kuruması sağlanmış olur. Ceset banyodan çıkarıldığında neft ve çam yağı ile kaplanır. Tuz ve baharatlarla doldurulur. Cesedin üzeri, sihirli olduğuna inanılan kutsal metinlerin yer aldığı papirüs ve sargı bezleri ile sarılarak hava ile temas etmesi engellenir. Cesedin korunması alınan önlem ve sihirle sağlanmış olur. Bu artık ölümsüz bir cisimdir ki bu cisme “ Zet ” adını verirler. Ölüyü tekrar canlandırmak için mümkün olduğunca onun bire bir kopyası olabilecek bir statünün yapılmış olması da gereklidir. Mumya, cesedin sadece bozulmasını engellemekte fakat ona hayat veren hayat oluşumunu ( ruh anlatılmak isteniyor olmalı) korumaya yeterli gelmemektedir. Hayat oluşumunu işte bu statüler korumaktadır. Bunun için İsis’in oğlu Hor’un Oziris’e yaptığı canlandırma merasimi yapılır ölüye. Fakat inanca göre cisim ve statü canlanma için yeterli olmamaktadır. Oziris’in canlandırılması merasiminde yapılan sihir kullanılmalıdır ölüye.”

Metin, Firavunların tanrılaşmalarının anlatıldığı bölümlerle uzayıp gitmekte. Onun için bu konuyu başka bir zaman bırakarak yazımı bugün için bitiriyorum.

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..