Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '13

 
Kategori
Gelenekler
 

Eskilerden. 1 : Bunun halası geldi mi?

Eskilerden. 1 : Bunun halası geldi mi?
 

milliyet.com


Aslında, Anadolu’da bu eski adettendir. Gençleri, çabuk evlendirirler. Niye?

Nedenleri bellidir?

Gözleri açılsın istemezler. Anneler-babalar, kendi çevrelerinden bildikleri tanıdıkları, akıllı, namuslu, biraz da dünyalığı yerinde bir kısmet bulduklarında, hemen üzerine atılıp onu yakın gözetime ve korumaya alırlar, ondan sonra vakti zamanı gelince hemen bir teklif götürürler.

Hele yeni yetme, güzel kızlar kayınvalide adaylarının yakın gözetimindedir. Örneğin Gönen’de adettendir.  Bilirsiniz, Gönen’in kaplıcaları, hamamları ünlüdür.

Kaplıca yolundaki tanıdık yaşlı teyzelere haber edilir, “filancalar ve kızları.. hamama giderken, eğer görürsen bize hemen tez zamanda haber ulaştır, biz de gidip görelim,” derler.
Kızın ailesiyle hamama gittiğini duyan erkek tarafının büyükleri kızı görmek için hamam bohçalarını aldıkları gibi, doğru hamamın yolunu tutarlar. Niye? İşte kızın vücudunda bir kusuru, kesiri var mı? Vücudu  kaymak gibi mi? Yıkanınca Gönen Çayı’ndaki çakıl taşları gibi oluyor mu?

Ayrıca, oğlan tarafı saçlarını has zeytinyağlı sabunla köpürtürler, köpürtüler… Köpüklerin arasından uzaktan uzağa kızı süzerler

Sonra koca karılar göbek taşına otururlar; kızı çağırılar : “A evladım, gel bakalım, bir kese de sen yap bari..” diye, kızın gücünü, kuvvetini görürler, elinin yakışıklığını sınarlar…

Sonra da : “Pek güzel yaptın, ellerin dert görmesin, sen kimlerdensin bakalım…” diye kızı konuştururlar. Aslında gavur gibi bilirler ama kızı konuşturmaktır maksatları…

Kız acaba , Dokuzkafalılardan mı; Kurbağılar, Taşgötler, Anağurlar, Sefalar, Sopalar, Çondurlar, Çarıkçılar, Hacıbostanlar, Pantiler, vs. lilerden mi? Kimlerden olur. Araştırırlar.

Sonra peştamala sarınıp dışarıya çıkıp, hamamcı kadına çay getirtip, çörek yerler ; gelin adayını çekiştirirler… Boyunu, posunu, terbiyesini…

Ondan sonra kurunup, hamamdan çıkıp, evin yolunu tutarlar; yolda kendilerine, “Hamam kalabalık mı…?” diye laf atan hanımlara ; “Aman… Hamam  yorgunu, kese vurgunuyum, beni konuşturma..” derler.

Tabii, evde kızın dedikodusu çokca yapılır. Alımkar oldularsa, kızın evine aracı gönderilir.
Aracı, ağızlarını arar. Kız küçükse:

“Bunun halası geldi mi?” diye , sorarlar.

Şimdi bu laf çağdaş hayatta, gelişmiş insanlarımıza pek fazla şey ifade etmez. Ama eski insanların da kendilerine göre bir şifre dilinin olduğu bellidir. Bu söz belli ki, oradaki kız çocuğunun anlamaması için, büyüklerin kendi aralarında uydurdukları bir özel iletişim biçimidir.
“Bunun halası geldi mi?” Aslında , “Bu kız ergenliğe girdi mi?” anlamındadır. Genç kız bu laftan pek bir şey çakmaz ama, yetişkinler, bunun anlamını bilir.

Küçük kız birden içeri girdiyse, bu laftan bir şey anlamaz ama hemen bir cevap da yetiştirebilir:

“Halam geldi ama, sünnet cemiyetine gitti..” diye bir cevap verebilir. Oradakiler gülüşürler.

Kadınlar, bu çeşit bir toplantıda, kendi kendilerine “mahrem” bir konu hakkında konuşuyorlarsa ve aniden evin genç kızı içeri girmişse, konuyu hemen çevirmek için :

“Tavanda hasta var..” deyip susarlar. Genç kız bundan bir şey anlamaz.

Görüyor musunuz, geçmişin gençlere kurdukları tuzakları. Niye?

Gözleri dünyayı görüp açılmasın, diye. Açılsa ne olacak. Açılsa, o zaman analarını, babalarını bırakıp, başka illere, yerlere gidecekler, esaretten kurtulacaklar.

Bu mudur. Budur.!

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..