Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Etli enginar dolması...

Etli enginar dolması...
 

neguzelyemektarifleri.com


Şimdi enginarın tam mevsimi.. Hatta geçmek üzere. Genellikle enginarın pazara gelmesi Mayıs’ın onunu bulur, sonra Haziran ortasında artık kartlaşmaya başlar…
 
Biraz internet veya ansiklopedi karıştıranlar bilirler, enginarın insan bedenine envai türlü yararları vardır.. Uzmanlar bu faydaları saymakla bitiremezler. Onun için mevsimi geçmeden bu taamı mutlaka mevsiminde tatmak gerekir birkaç kez sofraya getirmek gerekir. Gerçi gençlerin çoğunluğu böyle şeyleri yemiyorlar ama özellikle diyabet hastalarının menülerinde mutlaka sık sık bulunması gereken bir sebzedir. 
 
Malzemeler :
 
1. Taze enginar : Çiçek gibi açılmış olan değil, daha toplu olan, alt çanakları geniş enginarlar seçilmelidir.
 
2. İçi için :
 
- 300 Gr. Kıyma (on enginar için) ,
- 1 baş kuru soğan ince kıyılacak,
- 2  havuç ufak, küp küp doğranacak
- 1  patates, ufak ufak küp şeklinde doğranacak,
- Yarım su bardağı bezelye,
- 1 çay bardağı pirinç (kırık pirinç olabilir)
- Yarım çay bardağı zeytinyağı,
- 2 çorba kaşığı domates salçası,
- Karabiber, tuz, 
- Yarım demet dereotu,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane.
Bunlar elle yuğurularak mıncıklanacak ve bir kenara konulacak.
 
Yapılması :
 
1. Bir derin kaba bolca su konup yarım limon sıkılacak,
2. Enginarların sapları dipten kesilecek; dış yaprakları temizlenecek; iç yaprakları (dipleri sarı olan yapraklar) kalacak.
3. Enginarı yatırıp üstün uç yaprakları kesilecek; keskin tatlı kaşığın kenarı ile ortasındaki mor renkli tüyleri temizlenecek.
4. Çanakların alt  tarafından bıçakla iki delik delinecek. Temizlenen enginarlar ters kapatıp, limonlu suya konacak (kararmaması için)
5. Çıkarılıp, parmakla içi biraz genişletip hazırlanan iç harçtan tepeleme  konacak. Tümüne aynı işlem uygulanacak.
6. Karnıyarık tenceresine dizilecek, 
7. Salçalı su hazırlanıp, malzemelerin üzerinden geçirilecek. Su enginar çanaklarının hizasında olmalıdır. Enginar deliklerden bu suyu içine çekecektir.
8. Kısık ateşe oturtulacak. Yarım saat sonra kontrol edip, piştiğine kanaat getirilince, altı kapatılacak.
9. Enginar sıcak yenmelidir. Yenilirken üzerine  kıyılmış dereotu konulursa gayet iyi olur. 
 
Eğer içine kıyma konmadan yapılırsa, o zaman bu “zeytinyağlı enginar dolması” olur; bu soğuk yenir ve üzerine bol limon sıkılır. Buzdolabında saklamak mümkündür.
 
Bir de  “İç baklalı enginar” vardır. Onu da ayrıca anlatırız. 
 
Afiyet olsun.
   
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..