Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '09

 
Kategori
Müzik
 

Eurovision gerçekten Komşuvision mu?

Eurovision gerçekten Komşuvision mu?
 

Ezbere kullandığımız birçok klişe söz belirli dönemlerde ortaya çıkar genelde.

Eurovision Şarkı Yarışması bu klişelerin ortaya çıktı en önemli zaman dilimlerinden biridir.

Eurovision 1975’te hayatımıza girdi gireli Bülend Özveren’in de büyük çabalarıyla birçok klişe hayatımıza yön verir oldu.

Kuzey kuzeye, güney güneye, Baltık Baltık’a, komşu da komşuya…

OYLAMA ÜZERİNE

Eurovision’un en keyif veren, bir o kadar da alıştığımız en güzel yeri oylama kısmı tabi ki.

Türkiye’nin Sertab’a kadar olan dönemdeki başarısızlığına kulp bulmak isteyen birtakım çok bilenler komşu ülkelerin birbirlerini desteklediği yönünde iddialar ortaya attılar.

Bu varsayım kısmen doğru, kısmen de yanlış.

1997 yılına dek SMS şeklinde bir oylama yoktu Eurovision’da; dolayısıyla sadece ülke jürileri birbirlerine oy verebiliyorlardı.

Geçmiş yıllarda Türkiye adına jüri görevinde bulunan bir arkadaşım jürilerin oy verme biçimleri hakkında beni yeterince bilgilendirmişti. Arkadaşımın jürilik yaptığı yıl Hırvatistan jürisinden Türkiye jürisine Adriyatik kıyılarında bir tatil vaat edilmiş. Jüri üyeleri bu tatilin karşılığında Hırvatistan’a yüksek puan verecek, Hırvatistan da karşılıklılık gereği Türkiye’ye destek verecekmiş.

Böyle bir anlaşma yapılmamış ancak başka ülkeler arasında yapılmadığını kim söyleyebilir.

1997 yılında SMS ile oylamaya kısmen geçildiğinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerden bir SMS tufanı yaşandı. Şebnem Paker Dinle adlı şarkı ile 121 puan toplayarak 3. oldu. Bu Eurovision tarihimizin en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti.

Dinle’den Sertab’a dek geçen süreçte pek iddialı şarkılar yollayamadık. Buna rağmen Özellikle Almanya’dan 12 puanları topladık. 1999 yılında Tuba Önal’ın Dön Artık adlı oldukça vasat şarkısı Almanya’dan 12 puan aldı. Şarkının toplayabildiği toplam puan ise 21’di.

Bu konuda biz hak etmiştik de komşular birbirlerine veriyor şeklinde bir söylem çıkartırsak haksızlık etmiş oluruz.

SMS oyları ile en haksız biçimde puan alan ülkelerden biriyiz.

TÜRKİYE’NİN VERDİĞİ PUANLAR

Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan arasındaki yıllardır süregelen 12’şer dayanışmasına laf ederken kendimizi de eleştirmemiz lazım. Kaldı ki ortak dili konuşan ve ortak kültürü paylaşan iki ülkenin kendilerini birbirlerine yakın hissetmesi çok doğal. Herhangi bir ülkenin Türkçe bir şarkıyla yarışmaya katılması halinde Türkler kime oy verir? Ya da Türkiye’nin geçmişte ilişkilerinin çok iyi olduğu, tarihi bağlarının olduğu bir ülke insanlar için daha belirleyici değil midir?

Azerbaycan ve Bosna Hersek örneklerini vermeme gerek yok sanırım.

Şimdi Türkiye’nin 2009 yılında verdiği puanlara bakalım.

Almanya 1 puan, İzlanda 2 puan, Norveç 3 puan, Rusya 4 puan, Romanya 5 puan, Ermenistan 6 puan, Moldova 7 puan, Bosna-Hersek 8 puan, Arnavutluk 10 puan ve Azerbaycan 12 puan.

Verdiğimiz puanlar içinde Norveç yarışmanın birincisi oldu. Yarışma genelinde en düşük puan aldığı ülkelerden biri de Türkiye. Azerbaycan’a 12 puan verirken aynı biçimde 12 puan aldık, Arnavutluk’a 10 puan verdik 10 puan aldık, Bosna’ya 8 verdik 7 aldık…

Daha fazla uzatmak istemiyorum. Türkiye’nin puan verdiği ülkelerde kendi coğrafyası ve kültürüne yakın.

Müzik kültürel bir etkileşimdir. Kişiler kendilerine yakın gördükleri, hissettikleri müzik eserlerini dinlerler. Bu ülkelere karşı tutumlarını da doğrudan etkiler. Bilmem anlatabildim mi?

Sakın Türkiye başka ülkelere dönüp komşularınıza oy veriyorsunuz demesin!

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..