Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde erişte yapımı

Evde erişte yapımı
 

Eskiden tahtadan yapılmış büyük ekmek teknelerinde, ekmek hamuru, erişte hamuru yoğurulur, en az üç kişi bir araya gelir kışlık ekmeklerini, eriştelerini yaparlardı. Şimdi imece usulü pek yok, herkes kendi başının çaresine kendi bakıyor. Ben de çocukken köye anneannemin yanına gittiğimde onları izlemek çok hoşuma giderdi. İş aralarında sıcak ekmekler, sıcak sıcak, yeni yapılmış erişteler ikram edilirdi ve yanında mutlaka ayran olurdu. Erişteleri yumurta kırmadan yapmazlardı. Yumurta ile yapılmış, piştikten sonra dökülen tereyağlı eriştelerin tadına doyum olmazdı. Şimdi şehir yerlerinde erişteye rendelenmiş beyaz peynir ve maydanoz da ilave ediliyor. Besi değeri de daha artmış oluyor. Protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin dördü bir arada alınmış oluyor. Yanına bir bardak soğuk ayranı da unutmamak gerekir.

Evde taze yapmak istiyorsak 1 kilo una 2 yumurta, tuz ve biraz su ilave edilerek katı bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzerine ıslak bir bez koyarak 1 saat dinlendiririz.

Daha sonra hamuru birkaç parçaya ayırırız, unlanmış her parçayı oklavayla unlanmış tahtanın üzerinde yemek tabağı büyüklüğünde, çok ince olmamak koşuluyla açarız. Açılan yufkayı 2 parmak eninde şeritler halinde keseriz. Unlanmış şeritleri üstüste koyarız ve ince şeritler halinde keseriz. Unlanmış tepsiye dizeriz. İstediğimiz kadarını pişiririz kalanını kurutarak bir kavanozda saklarız.

Pişirilmesi:

Geniş bir tencerenin içindeki kaynamış suya erişteleri atarız, haşlanınca süzgeçten süzeriz ve birbirlerine yapışmasın diye üzerinden soğuk su geçiririz.

Tencereye biraz tereyağı biraz zeytinyağı koyarak yağı yakmadan ısıtırız. Erişteleri tencereye dökerek bir müddet karıştırırız. Yağı emince ocağın altını kapatırız.

Daha sonra üzerine rendelenmiş beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanoz koyarız.

Afiyet olsun, en güzel günler sizin olsun.

Sibel Koçarslan 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..