Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde tarhana yapımı

Evde tarhana yapımı
 

Tarhanayı pişirmeden önce veya pişirdikten sonra tarhananın o çok özel olan kokusunun burnunuza gelmesi gerekir eğer gelmezse içindeki malzemeleri yetersizdir. Eğer hazır aldığınız tarhanadan memnun değilseniz evde bildiğiniz malzemeleri kullanarak yapmış olduğunuz ev yapımı tarhananın çorbasını gönül rahatlığı ile içmiş olursunuz.

Gözünüz tarhana yapımından korkuyorsa başlangıçta az ölçülerle tarhana yapabilirsiniz daha sonra başka bir zaman tekrar yapıp bütün kış boyunca size yetecek tarhananızı elde etmiş olursunuz.

Malzemeler:

Yarım kilo tarla domatesi

Yarım kilo salça yapımında kullanılan kırmızı biber (kapya biber)

Yarım kilo kırmızı soğan

Yarım kilo süzme yoğurt

2 çorba kaşığı kaya tuzu

Aldığı kadar un (Un katıya yakın koyu bulamaç kıvamında olacak)

Yapılışı:

Kırmızı biberlerin çekirdekleri çıkarılır, sapları ayıklanır, domateslerin kabukları soyulmadan yıkanır ve domatesler ve soğanlar birkaç parçaya ayrılır ve 2 çorba kaşığı tuzla beraber hiç su konulmadan 2 çorba kaşığı tuz ile beraber düdüklü tencereye konularak 30 dakika pişirilir.

Su koymadığınız halde malzemeler pişince tencerede su olacaktır, malzemelerin suyunu tencerede bırakarak sebzeleri bir kevgirle alın. Sebzeleri el blendırı ile parçalayın ve sıvı hale getirin.

Daha sonra geniş bir leğende süzme yoğurdu, parçalanmış sebzeleri ve unu birleştirerek elinizle yoğurmaya başlayın, un katıya yakın koyu bir bulamaç haline gelince un ilave etmeyin.

Leğenin üstünü bir bezle kapatarak tarhananın 1 veya 2 gün mayalanmasını bekleyin ve kabardıkça bastırarak gazını çıkarın. Eğer “Ben sabredemem” diyorsanız doğrudan tepsilere yayabilirsiniz.

Tarhanayı emaye bir tepsiye büyük kurabiyeler biçiminde hafif aralıklarla dökün ve güneşe bırakarak kurumaya bırakın. Tarhananızın üzeri kaymak bağladıkça her parçayı mıncıklayarak daha ufak parçalar haline getirin ve günde iki kere bu işlemi birkaç gün tekrarlayın.

Tarhana hamuru iyice kurumadan elinizle ovarak daha ufak parçalar haline getirin ve bu işlemi tarhanalar iyice kuruyuncaya ve un ufak olana kadar günde 3-4 kere defalarca tekrarlayın. Bu işlemin amacı tarhanayı odun gibi olmadan ufak parçalara elimizle ovalayarak ayırmaktır.

Tarhanamız iyice kuruduktan sonra 2 çorba kaşığı daha salamuralık tuz atarak karıştırılır ve kavanozlara veya plastik bir bidona konularak ağzı sıkıca kapatılır.

Tarhananızı ışık görmeyen, serin bir yerde saklamanız tarhananın ömrünü uzatır.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..