Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '14

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

Evde tek başına

Evde tek başına
 

Evcil hayvanınızı yalnız bırakıyoruz ama evlerimiz yeterince güvenli mi? Açıktaki deterjanlı sulardan ilaç kutularına, kapatılmayan pencerelerden çöpteki kemiklere kadar birçok tehlike var.

Evcil hayvanınızı yalnız bırakıyoruz ama evlerimiz yeterince güvenli mi? Açıktaki deterjanlı sulardan ilaç kutularına, kapatılmayan pencerelerden çöpteki kemiklere kadar birçok tehlike var.

Hayvan severleri seviyorum, onlara değer veren, onları düşünen kişilere değer veriyorum. Benim bir kedim vardı. İran kedisi. Adı Paşaydı. Daha 1 aylıkken gelmişti yuvamıza. Avuç içi büyüklüğündeydi ve minik patileriyle parkede bile yürüyemiyordu. Mutlu olduğumda üzüldüğümde yanımdan ayrılmıyordu her zaman yanımdaydı. Çocuğum gibi olmuştu. Çalıştığım için akşam eve gelmemi dört gözle bekliyordu. Akşam yatakta ya ayakucumda yatar ya da aynı yastığı paylaşırdık. Ne yazık ki Paşamızı 4 yaşında kanserden kaybettik. Üzüntüsünü hala yaşıyorum.

Bu yazıyı yazmak istedim çünkü sevimli dostlarımızı güvende bıraktığımız evimiz bile bazen onlar için tehlikeli olabiliyor. Bazı şeylere dikkat etmemiz gerekiyor.

Örneğin kediler; pencere pervazlarında cambazlara taş çıkarırcasına hiç düşmeden yürüyor olabilir, hatta siz de onun bu yeteneğiyle içten içe gurur duyuyor olabilirsiniz. Ama bu sizi yanıltmasın, sevimli kediniz de hata yapabilir. Bizim veterinerimiz Senan Ansen hep şöyle diyordu: ev hayvanlarını bekleyen en önemli tehlikelerden birinin açık bırakılan pencereler olduğunu söylüyordu. Ve  "Kediler meraklıdır, her yere yüksekten bakmayı ve izlemeyi severler. Hiç atlamamış olmaları, bunu hiçbir zaman yapmayacakları anlamına gelmez. Bir anlık denge kaybı, dikkatini dağıtan ani bir hareket ya da ses, kedinizin aşağı düşmesine, ağır şekilde yaralanmasına ve hatta ölümüne yol açabilir” diye bizi uyarıyordu.Bizde pencerelere sineklik taktırmıştık.

Evcil hayvanları evde bekleyen bir diğer önemli tehlike ise temizlikte kullanılan ve ortada bırakılan deterjanlı su, çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri... Kedi ya da köpeğinizin bu maddeleri yalama veya içme ihtimali olduğunu unutmayın. Bu şekilde zehirlenerek hayatını kaybeden çok hayvan oluyor ne yazık ki…

Tabii iş sadece temizlik malzemeleriyle de bitmiyor. Evde ortada bırakmamamız gereken bir başka tehlikeli madde ise ilaçlar. Bir oyunla başlayan macera, kâbusa dönüşebiliyor.

Senan’ın uyardığı başka bir konu ise; Açık bırakılmış dolap kapakları, çekmeceler hatta yatak altı bazaları da başka bir tehlike. Siz farkında olmadan minik dostunuz oraya girmiş olabilir ve siz de kontrol etmeden kapatmış olabilirsiniz. "Kapatırken lütfen ama lütfen kontrol edin," diyordu. Saatlerce orada havasız kalmasına ve hatta sıkışarak ölümüne bile sebep olabilirsiniz.

Açıkta bırakılan elektrik kabloları da kediler için eğlenceli bir oyuncak olurken, köpekler için kemirmeye son derece uygun materyallere dönüşebiliyor. Bunun elektrik çarpması, kısa devre, hatta yangına kadar gidebilecek sonuçlara bile sebebiyet verebilir.

O yüzden sevimli dostlarımızı yuvamıza alırken onları bir çocuk gibi düşünelim. Ve onlarla bir çocuk gibi ilgilenelim. Onların bizden başka kimsesi yok. Sırf evcil hayvanım var demek için onları almayalım. Onların da bir canı var ve o candan sen sorumlusun.

Nankör olmayalım. 

 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..