Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Evinizde yaşarken Tasarruf (4)

Evinizde yaşarken Tasarruf (4)
 

Beraberiz.Ayrılmayız. (TV+PC+MM)


Ev Cihazları (1)

Bu yazıda evlerimizde bulunan cihazların ekonomik olabilmesi için onları satın alırken, kullanırken  dikkat edilecek özelliklere değinilmiştir. Konu kapsamında; Bilgisayarlar ve Yazıcı, TV alıcısı ve yan cihazları, Buzdolabı, Derin dondurucu ele alınmıştır. Bir başka bölümde  Elektrikli süpürge, Fırın, mikrodalga fırını ve ocak, Klima cihazları, Ütü ve benzeri cihazlar ele alınacaktır.

Aylık faturayı azaltın. Kullanmadığınız cihazı fiziki olarak şebekeden ayırın. 

Bu kapsamda masa üstü ve dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar, monitorler, tarayıcılar, modemler, kağıt kırpıcılar, masa üstü ve tavan lambaları, oda vantilatörleri ve diğer enerji tüketen cihazlar (24 saat gerilime ihtiyacı olan buzdolabı, dondurucu, faks, algılayıcılı lambalar, kombi ve benzerleri hariç) dikkate alınabilir. Bu tür cihazları, kullanmazken ana düğmesinden kapayın veya 220V fişini çıkarın. Bu amaçla uzaktan kumandalı şebeke gerilimi aç-kapa cihazları veya üzerinde çok sayıda aç-kapa anahtarları olan prizler vardır. Amaç bekleme durumunda güç sarfiyatı olan cihazların gerilimini keserek  sarfiyatını sıfırlamaktır.  

Çalışan bilgisayarınızı beş (5)  dakikalık bir kesinti için kapamaya gerek yoktur. Ancak öğle yemeği veya toplantı gibi bir saati bulacak süreler için kapayınız. Bilgisayar kullanılmadığında uyku moduna alınırsa; aynı güç tüketimine devam ederken; bir kaç dakika sonra tasarruf moduna geçer ve harcanan güç %80’e yakın düzeyde azalır. Aktifleştirmek için herhangi bir butona basılması, farenin kullanılması yeter. Gece yatarken bilgisayar, ekran, yazıcı, tarayıcı gibi güç tüketen donanım birimleri bekleme konumuna alınmamalı, fiziki olarak kapatılmalıdır.

Elektrik cihazlarının bekleme konumundayken enerji tüketmesi sadece Türkiye’de değil tüm Dünya’da küresel bir sorundur. ABD’de ortalama olarak her evin elektrik  cihazlarının bekleme konumunda 50W’a yakın günde 1.2 kWh (50Wx24h) güç kaybı olduğu, (1.2kWhx$0.11) yaklaşık 13sent=29 kuruş bedel belirtilmektedir. ABD’de 109 milyon evin kayıp enerji bedeli günlük 14 milyon$ üzerindedir. Çare yeni teknoloji kullanarak cihazların bekleme konumunda güç tüketimlerinin azaltılması, akıllı ev uygulamalarında bu konuya çözüm getirilmesidir. ABD’de 1 kWh enerji bedeli 11sent ~25 kuruş, Ankara’da 1 kWh ev bedeli ~75 kuruştur ve Ankara’da enerji daha pahalıdır.

Bilgisayarlar: Kendisi donanım olan ve uygulama yazılımları ile çalışan, doğru ve hızlı görev yapan, elektronik cihazlardır.  Bankaların tüm hesap  işlemlerini yapmakta, verileri saklamakta, tıbbi alanda hasta bilgilerini saklamakta, analiz sonuçlarını çıktı olarak verebilmekte, şirketlerde finans, tedarik, proje yönetiminde uygun yazılımlarla kararların teşkilinde faydalanılmakta,  arge ve uzay proje merkezlerinde veri toplama, saklama ve işleme hesaplamalarında kullanılabilmektedir. Süreç işlemlerini yönetmek, otomatik sistemlerin çalışmalarına yardımcı olmak, alarmlar vermek kullanım alanlarıdır. Kişisel yönden ise bilgiye internet üzerinden erişim sağlayan, aile üyeleri ve arkadaşlarla metin, e posta, video iletişimi sağlayan, sohbet edebildiğimiz, okul dokümanlarına ve öğretmenlerine erişebildiğimiz ortamı sağlayan,  uçak, otobüs, sinema biletlerini satın alabildiğimiz, oyunlar oynanan, web sitelerinde dolaşma imkanı sağlayan ve günlük yaşamımızın artık ayrılmaz bir parçası olan varlıklar bilgi sistem varlıklarıdır. Her öğrenci lisede veya üniversitede bir gün bilgisayar satın alır ve kullanıcı olur.

Bilgisayarlar ofis ve evlerde kullanılan masaüstü bilgisayarlar, kişisel taşınabilir dizüstü bilgisayarlar, dizüstünden daha küçük olan tablet bilgisayarlar  ve cep bilgisayarları olarak gruplanabilir. Masaüstü bilgisayarları yüksek çözünürlüklü, autocad, 3dmax modelleme işleri,  web tasarım, fotoğraf, video düzenleme, ses işleme, film izleme  gibi amaçlar için uygun donanım ve yazılım satın alarak kurulabilir. 

Dizüstü bilgisayarınızı uygun bir bilgisayar/PC girişi olan televizyona/TV bir HDMI kablo (örneğin 3metre)  ile bağlayarak ses ve görüntüleri TV ekranından daha büyük boyutlarda ve yaşlıysanız gözlerinizi yormadan izleyebilirsiniz. Bu takdirde dizüstü bilgisayarınız masa üstü bilgisayar görevini yapmış olur. Şimdi akıllı TV’lerden internete kolayca girebiliyorsunuz. Dizüstü bilgisayarlarda ağırlık, ekran büyüklüğü, pil ömrü, fiyat önemli karşılaştırma parametreleridir. Genel bakışla 4 tip; Küçük, Genelmaksat,  Masaüstü yerine kullanılabilecek dizüstü bilgisayarlar ve ev dışında Aşırı çevre şartlarında kullanılan dizüstü bilgisayarlar var diyebiliriz. Bu çeşit miktarı artırılabilir. Aşırı sıcakta, kumlu, tozlu ortamlarda kullanılabilir, suya ve düşmeye karşı kısmen korumalı dizüstüler pahalıdır. Bilgisayarların fiyatı, performansı arttıkça ve çalışma şartları zorlaştıkça 800$’dan 5000$’a kadar artar.

Bilgisayarların üzerindeki işletim sistemleri: Microsoft Windows veya MAC  versiyonları, tablet ve cep bilgisayarlarında Apple’s Macintosh veya Android  işletim sistemleri olabilir. Apple daha özel kurgulanmış, virüslere dayanıklı,  Android dünyada uygulamacılara açık işletim programlarıdır. Türkiyede genellikle bilgisayarlar Microsoft Windows yazılımlarıyla çalışır. MAC tipi bilgisayarlar, daha çok ABD’de popüler, kullanımı kolay, yazılım arızaları daha az, virüslere karşı daha dayanıklı, dil seçenekli veya yabancı dil çalışmayı destekleyebilir ve ince olup daha az yer tutar. Ancak fiyatı biraz yüksektir.  Muhasebe yazılımınız Microsoft Windows ile uyumlu ise MAC tipi bilgisayarlarda kullanamazsınız. Windows haricinde bir işletme yazılımına sahip bilgisayar istiyorsanız Linux ile çalışan açık kaynak bilgisayarlar alabilirsiniz. Linuxun başarılı yazılımlarından Ubuntu'nun kullanımının kolay ve ofis yazılımlarının ucuz olduğu belirtilmektedir. Açık kaynak (OS) yazılımlı bilgisayarlarda yazılım lisans bedeli olmayışı ana tercih sebebidir. Uygulamalara biraz ödeme yapıyorsunuz.

Bilgisayarların ucuzlama zamanı: Bilgisayarlar her yıl otomobil modelleri gibi yeni modellerle piyasaya çıkar. Genellikle yeni modeller Ocak ayında çıkar. Yeni modeller performans, hafıza/HD ve geçici hafıza/RAM kapasitesi gibi özellikleri yönünden geliştirilmiştir. Firmalar yeni bilgisayar çıkardıklarında depolarından bir önceki modeli eritmek, envanterden kaldırmak isterler ve büyük indirim yaparlar. Esas olarak internet ortamında gezip, eposta, görüntü teatisi ve yazma işlerinizi yapacaksanız her bilgisayar bu ihtiyacınızı karşılar. Muhtemelen önceki model de ihtiyacınızı karşılayabilecektir. Son model ile önceki yıl bilgisayarı arasında  büyük bir teknolojik fark oluşmadığını görüyorsanız, örneğin fiyatta %40 indirim var ve performans farkı %25’den azsa geçen yılki modeli rahatlıkla satın alabilirsiniz. Bilgisayar pazarında devamlı gelişme vardır. 1500$’a aldığınız bilgisayarın 18 ay sonra yenisini satın alırsanız muhtemelen aynı fiyatta fakat iki kat hafızaya sahip olabilecektir. Bir başka deyişle Moore kanununu hatırlayın.  Mart, Nisan aylarında yeni cihazlara yer açılması gerektiğinden bir önceki yılın cihazları indirime girer ve envanter miktarları sıfırlanmaya çalışılır. Ayrıca, Ağustos ayı içinde ve Eylül başında tatil mevsimi yığılmalarını azaltmak için indirimler yapılır.

Bilgisayar alırken sorular diğer ihtiyaçlardaki gibi aynıdır. Kaç paranız var? İhtiyacınız nedir? Paranız 300-400TL ise ikinci el bilgisayarları arkadaş ve aile dostlarınızdan almaya çalışın. Çevrenizle iletişim içinde olun, ihtiyacınızı önceden anlatın. Özellikle yeni bilgisayar almış olanlar, eskisinden kurtulmak ister.

Ucuza bilgisayar satın almak: Bazı bilgisayar satış şirketleri eski bilgisayarları yeniden konfigüre eder. Hızlı, daha kapasiteli duruma getirir. Özelllikle iyi tanınmış,  güvenilir şirketlerin markalarında bu yapılanmayı ucuza başarabilirseniz, mali yönden tasarruf sağlarsınız.

Bilgisayar satış mağazalarında müşterinin alıp kısa süre sonra ihtiyacına uygun bulmayıp iade ettiği veya küçük bir kusuru sebebiyle servise girip onarım görerek gelen bilgisayarlar ve devamlı teşhirde kullanılan bilgisayarların fiyatı ucuzdur ve pazarlık yapılabilir.

Sokaktan ikinci el bilgisayar alırken dikkatli olun. Çalıntı bilgisayarlar başınızı ağrıtır. Sadece arkadaş, dost ve komşularınızın kullandığı bilgisayarları alın. Dizüstü bilgisayarınızı yanınızdan ayırmayın, otomobile bırakırken mutlaka bagaja koyun, arka koltukta gözükmesin. Sadece donanım değil işinizle ilgili bilgileri kaybedersiniz. Kitap yazıyorsanız, doktora çalışmalarınızı hazırlıyorsanız harici bir diskte yedekleyin, dropbox’a atın veya kendinize bu bilgileri ek olarak yollayın. Korumanız gerekli bilgi kurumsal sunucularda  yedeklensin. İkinci el değil, yeni bir bilgisayar alabilirim diyorsanız, şu an en son model olan bilgisayarı değil, bir yıl önceki modeli ucuza alabilirsiniz.

Bilgisayar almadan önce çevrede ihtiyacı karşılayan bilgisayarların fiyat analizini yapın. Gerçekçi fiyatları yaklaşık olarak bilin. Yeni bir bilgisayarın ABD’de ortalama ömrü  altı (6) yıldır. Faturalarınızı mutlaka ve kolay bulacağınız yerde saklayın. Uzatılmış garanti teklifleri için ilave para ödemeniz veya hayır demeniz tercihinize kalmıştır. Üç yıl sonra yeni bir bilgisayar alırım diyorsanız hayır deyin. Üç yıl garantisi olan bir bilgisayarı fabrika imal kusuru veya tekrar eden kusur sebebi ile yeniletme hakkınız vardır. Bilgisayarı 1500TL’ye aldınız. Aynı modeli bir hafta sonra %20, 300TL ucuzlattılar. Aynı indirimi gidip talep etme hakkınızı bilgisayarı almadan önce konuşun ve garantiye alın.

İhtiyacı karşılayan bilgisayarı satın alın. İhtiyacınızın ne olduğuna karar vermek önemlidir. Eğer Mimarlık Fakültesi öğrencisi iseniz alacağınız bilgisayar dizüstü olursa okulda da kullanır, etkileşimli bilgisayar uygulamalarına katılırsınız. Ekranı biraz büyük olabilir. Adobe, illustrator, autocad, form z gibi uygulamalarda rahat kullanabilirsiniz. Video kartı oldukça gelişmiş olmalıdır. Üst sınıftaki öğrenci veya asistanlarla görüşün, ihtiyacınızı iyi tespit edin. Bilgisayarda  kurulu olan işletim sistemi sürümü ile  yazıcı, tarayıcı ve modem uyumlu olmalıdır. Cihazın mekanik yapısı sağlam olmalıdır. Geçici hafıza/RAM ve Hafıza/Disk kapasitesi yeterli olmalıdır. Ekran yeterli büyüklükte olmalıdır. Şarj süreleri, görüntü/video, ses özellikleri amacınıza uygun olmalıdır.

Bilgisayar yazılımlarının mutlaka son versiyon değil ihtiyacı karşılayacak tipte olması yeterlidir. İhtiyaç olan yazılımı bilmeniz faydalıdır. Diskte veya bilgisayardaki yazılımı yeni bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Bilgisayarınızın anakartı içindeki birimler ve işlemcisi önemlidir. İşlemciler 2,4,6 veya 8 çekirdekli olabilir. En yeni işlemci değil, kendini ispat etmiş, ısınma sorunları çözülmüş olanları tercih edin. Araç motorunun 2,4,6 silindirli olması gibi işlemciler gerektiğinde paralel çalışarak performansı artırır. Anakart ve  işlemciniz, özel bir uygulama amacınız varsa, ona uygun olsun. Özellikle masaüstü bilgisayarınızın anakartının geliştirilebilir (upgrade işlemi) yapıda olması durumunda bilgisayarınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarlar yer sınırlaması sebebi ile geliştirme için uygun olmayabilir. Tanınmış firmaların bilgisayarları biraz daha pahalıdır. Ancak marka ünü, kalitenin zaman içindeki temsilcisidir. 

Bilgisayar sever veya profesyoneli iseniz toplama bilgisayar oluşturabilirsiniz. Kasa yatık veya kule tipi, CD okur, CD okur ve yazabilir, hafıza okuyucu hızlı okumalı, hafıza diski, modem, ağ kartları, işlemci, ses kartı, görüntü kartı gibi birimleri bir araya getirir ve bilgisayarınızı Siz kurabilirsiniz. Ucuz olabilmesi yanında yüksek performans elde etmek, profesyonel amaçlarınızı karşılamak, gelişime açık donanım sahibi olmak ve uygulama yaparak gelişmek  gibi hedeflerinizi karşılayabilirsiniz. Zaman içinde yüksek performanslı olan masaüstü bilgisayarınızı  film seyrettiğiniz veya oyun oynadığınız için görüntü/video veya ses/audio kartını/bölümünü ekonomik bir fiyata yenileyebilirsiniz.

Bilgisayar satış elemanları işlerini doğası gereği kâr amacı ile yaparlar.Sizin ihtiyacınızı karşılamaktan ziyade gelişmiş ürünleri satmayı tercih eder ve yeni bilgisayara çok para ödeneceğini kabul etmekle birlikte  ömürlerinin uzun olacağını ifade ederler. Onları dikkatle dinleyin, sorularınıza ait cevaplarını algılayın ve teşekkür edin. Size önce ne istediğinizi ve kaç paranız olduğunu sorarlar. Önce bilgisayar özelliklerini öğrenin. Paranıza uygun çözüm daha sonraki aşama olsun. Satış elemanına, en pahalı bilgisayarı beğendiğinizde alabilecek mali güçte olduğunuzu hissettirin. Kararınızı sonra Siz, güvendiğiniz arkadaşlarınızın fikrini alarak, verin. İndirimde kalan son ürün, peynir ekmek gibi satılıyor reklamlarına kanmayın. Acele etmeyin. Bilgisayar satın alırken, ilk girdiğiniz yerde alışverişi  asla sonuçlandırmayın. Oraya fiyat ve özellikleri son kez analiz ettikten sonra tekrar dönebilirsiniz. Tüm satış mağazalarında ürünü satın alma aşamasında, müşteri iken, ilgi en üst düzeydedir. Siz alış veriş sonrasında sorularınıza cevap verecek, servisi iyi olan kurumsal yapılı satış yerlerini tercih edin ve mümkünse kaliteli markaları seçin. 

Servis bakımı etkinliğinden emin olun. Bilgisayarınızın istediğiniz konfigürasyonda evinize kurulması, lisanslı yazılımlarla kullanılması ve özellikle servis hizmetlerinin iyi olması uzun dönem işletme-bakım maliyetinizi azaltır. Dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayar ve ekran grubundan daha az güç tüketir. Monitorlere gelince, güç tüketimi yüksek katod ışınlı ekranlar yerine LCD veya LED ekranlı monitorler daha az güç tüketmektedir.

(1) Ağzımda, bilgisayardaki gibi bir geri alma tuşu olsun isterdim. 

(2) Bilgisayar aceleniz olduğunu bilmesin.

Yazıcı: Yazıcıyı 24 saat/7 gün çalıştırmak en pahalı yoldur. En iyi güç tasarrufu sağlayan metod yazıcıyı kullanacağınız zaman açmak ve işiniz bittiğinde güç butonu ile kapamaktır. “Kağıda bas” komutunu verdiğinizde kartuç mürekkebi ve kağıt kullanıyorsunuz. Kartuç mürekkebini ekonomik kullanmak için taslak baskı/ekonomik baskı yapın. Basılacak Excel dosyasında ilgili yerleri basın. Sayfa miktarını artıran boşlukları azaltın. Power point, prezi sunumları son haline gelmeden önce incelerken sadece siyah-beyaz basın ve çok sayfalı ekonomik basımı kullanın. Birkaç sayfayı okuyacaksanız metnin bütününü değil ilgili sayfaları basın. Kullanılan kağıt sayısını azaltmak için metni sayfanın iki tarafına basın. Renkli yerine sadece siyah beyaz basın. Basılacak yazıda birkaç satır ikinci bir sayfanın basılmasına sebep oluyorsa metni sıkıştırın. Sayfaları ekonomik kullanmak için basmadan önce monitorde görün. Boşluklar yönünden değerlendirin. Yazıcı kadar kartuçların maliyeti önemlidir. Kartuç küçük ise sık sık yenilemeniz gerekir. Kartuç ömrü uzun olan yazıcıları tercih edin. Yazıcı yazılımı, güncel MS Windows veya MAC işletim sistemi ile uyumlu olsun.

Yazıcı esas olarak üç parçadır. Gövde, kağıt dolu tepsi ve yanıp sönen kırmızı ışık.

Televizyon ve yan cihazları: Televizyon ve uydu alıcısı, müzik seti, CD/DVD çalma cihazları ve benzeri elektronik cihazları satın alırken alım gücünüzü düşünerek en çok kaç para harcayacağınıza, taksitle alırsanız  bu iş için aylık ödeyebileceğiniz miktara karar verin. Seçeceğiniz modelin fiyatı ve ödemeleri bu kararınızla uyumlu olsun.

Oluşacak toplam maliyeti hesaplayın. Örneğin yeni televizyonun boyutları kullanacağınız yere uygun olacak mı? Yeni bir sehpaya veya duvara monte aksesuarına gerek var mı?  Kablo veya uydu aboneliğinizi yenilemeniz gerekli mi? Yeni HDMI, PC kablolarına ihtiyaç var mı? Internet bağlantınızda yenilik gerekli mi? gibi soruların cevabını öğrenin.

Televizyon alırken resim ve ses kalitesi esastır. Teknik spesifikasyonlar önemlidir. Ancak satış elemanının öne çıkardığı bazı üstün özellikler tam beğeneceğiniz performans için yetmeyebilir. Örneğin televizyonda rezolüsyon iyi olabilir. Ama resmin kontrastı, renk geçişleri, resmin bütünü daha önemlidir. Satış elemanları bazı markaları tavsiye ederler. Gerekçelerini dinleyin. Kararınızı Siz oluşturun.Elektronik cihazlarda tüm performansa odaklanmak daha iyidir. 

Marka önemli. Test firmaları LCD televizyonlarda Sony, LG, Samsung, Panasonic, plazma televizyonlarda Panasonic öndedir diyorlar. 

Enerji tüketimi önemli. Temel fonksiyonlardan emin olduktan sonra ömür boyu tüketeceği enerji miktarına bakarak sarfiyatı emsallerine göre daha az olan ve servisi iyi olan cihazları tercih edin. Kullanmadığınız zaman TV, Uydu alıcısı, CD/DVD çalma cihazlarının üçünü de mutlaka kapatın. Televizyonlar, uydu alıcı cihazı ve CD/DVD çalma cihazları bekleme konumuna alınabiliyor. Ancak üç cihaz yaklaşık yirmi watt (20W) güç harcıyor. En iyisi fiziki olarak kapatmaktır.  Yeni model LCD ve LED TV’ler bekleme konumunda daha akıllı yapıldılar ve ihmal edilecek düzeyde 0.5W güç çekiyorlar. Televizyonunuzun fabrika parlaklık ayarı genellikle odada ihtiyaç duyulandan fazladır. Örnek %85. Siz odanızdaki ışık seviyesini azaltırsanız TV’niz ortam ışık sensorüne sahipse tüketimi oldukça azalır. Televizyonunuzdan radyo dinliyorsanız, ekranı tasarruf modu özelliklerinden faydalanarak kapayabilirsiniz.  Ekran boyutları büyürse televizyon  enerji tüketimi artar. Televizyon ekranını enerji tasarrufu yüksek modunda seyredebilirsiniz.  Arka fon ışığı azalır, güç tüketiminden tasarruf sağlarsınız. Yeni bir TV alırken güç tüketim değerine bakın, özellikle çok güç çektiği belirtilen plazma TV’ler için güç tüketim rakamlarını görün ve karşılaştırma yapın.

Önceki yıl modeli: Teknolojik yönden önemli fark yaratan bir yenilik yeni modelde yoksa, yer açmak için  bir önceki yıl modeli ucuzluyor, satın alabilirsiniz. 

LED, LCD veya plazma TV tercihi: LED televizyonlarda ekranın arkasından LED’ler (ışık veren diyotlar) ışık sağlar. LCD (sıvı kristal ekranlı) televizyonlarda ekranın arkasından fluoresan lambalar ışık sağlar. Televizyona dikkatli bakarsanız; LED TV siyahı ve renk farkı (kontrast) LCD TV’den daha iyidir. Aynı firmanın özellik ve boyutları aynı olan LED TV ve LCD TV iki ürününü örneğin 100cm (40”) LED ve LCD TV’yi karşılaştırın.   LED TV, LCD TV’den %40’a yakın daha az güç çeker ve incedir. LCD TV’nin fiyatı ise %30’a yakın daha ucuzdur. Plazmalı televizyonlarda resim daha net ve yandan seyire uygun ancak televizyon biraz kalındır. 50” plazma TV güç tüketimi ortalaması 100W (ışık seviyesine göre 59-450W arasında değişiyor), LED TV ise ortalama 50 watt civarındadır. Bu TV’lerin ömrü günlük kullanım süresine göre değişmektedir. Günde 5 saat kullanılsa 40bin saat ömür, 40000/(5x365), yaklaşık 22 yıla tekabül ediyor.

Üç boyutlu seyir:3D filimleri gözlükle izlemek, 2D’lileri üç boyutluya çevirmek mümkün. Ancak çok uzun süre seyrederseniz gözünüz yoruluyor.

Piksellerin önemi: Odanızdaki 720 piksel TV ihtiyacınızı karşılar. Salondaki ana televizyonunuz için 1080 piksel özelliği 82cm’den büyük ekranlarda sportif olayları ve filmleri izlerken zevkle seyretmenizi sağlar.

Uzatılmış garantiler: Parasını fazla bulduğunuzda hayır diyebilirsiniz. Tanınmış markalar en az beş yıl kusursuz çalışıyor. Olası bir imalat hatası garantinin olduğu ilk yıl içinde çıkıyor. Servis varlığı ve yeterliliği daha önemli.

Pahalı kablo ve aksesuarlar: Aksesuar mağazalarındaki HDMI ve görüntü-ses kabloları fiyat farkı ve performans farkı denk değildir. Makul fiyatlıyı alın.

Akıllı Televizyonlar (Smart TV)=Bilgisayar uygulamaları +TV.Televizyon işletim sistemi bilgisayarlar gibi geliştirilerek televizyon üzerinden internete bağlanıyor ve geliştirilmiş multimedya uygulamalarından yararlanıyorsunuz. Örneğin uzak kumandalı fare ile ekrandan seçerek sosyal medya(youtube, facebook, twitter vb.) uygulamalarını kullanabiliyor ve oyun ve uygulamaları çalıştırıp kendi arzu ettiklerinizi TV’den izliyebiliyorsunuz. Sesli uygulamayla bugünkü popüler programları sorabiliyor, skype ile TV üzerinden haberleşebiliyorsunuz. Evinizdeki cep telefonu, tablet PC, dizüstü PC ile ağ oluşturarak görüntü aktarımı ve TV programının kaydı gibi olanaklarınız oluyor. Akıllı TV’ler 2013 Aralık itibariyle biraz pahalıdır.

Uydu Alıcısı: Çanak antenden alınan işaretler LNB’den geçip uydu alıcıya ve takiben TV’ye uygulanıyor. Şimdi uydu program sağlayıcıları bu cihazı sağlıyorlar.  İstenen programı kayıt imkanı veriyorlar. Aylık seçtiğiniz pakete göre bir bedel ödüyorsunuz. Servis sağlayıcılar ile açık konuşun, faturadaki ufak yazılarla onay alıp paketinize istemediğiniz yeni olanak ve ilave bedel yapmasınlar.

Televizyonu çok öğretici buluyorum. Ne zaman biri televizyonu açsa, ben öteki odaya geçip bir kitap okuyorum. Groucho Marx

Buzdolabı: Evin vazgeçilmez cihazlarındandır. Gıdaların ve meşrubatın taze olarak uzun süre muhafaza edilmesini ve her an kullanıma hazır tutulmasını sağlar. ABD’de buzdolabı ortalama ömrü 12 yıldır. Buzdolabı, klima ve ısı pompası aynı prensiple çalışırlar. Sıvı, gaz konumuna geçerken ısı enerjisi alır. Gaz konumundan sıvı konumuna geçerken ise ısı enerjisi verir. Buzdolabı içinden geçen sıvı örneğin amonyum ısı enerjisini alır, dolabı soğutur ve gaz haline döner. Kompresör bu gazı toplar, sıkıştırır, sıcaklığını artırır ve dışarıya nakleder. Soğutucu radyatör yüzeylerden geçen gaz ısı enerjisini aktarır, soğur, sıvılaşır. Tekrar dolap içine gider. Buzdolabından ısı enerjisi alır, gaza dönüşür. Çevrim tamamlanır.

Buzdolabınız yerine sığsın. Buzdolabı satın alırken önce konulacağı yer boyutları; genişlik, derinlik ve yükseklik ölçülür. Ölçmeyi iki kez yapın, yazın, emin olun. Hava akımı olacak, arada biraz boşluk kalacak ve istendiğinde çekilip kendisi ve yeri temizlenecek boyutlarda buzdolabı alın.  Ölçme işlemini kesinleştirerek gerekenden daha büyük veya çok daha küçük modellerle ilgilenmenizi, zaman kaybınızı önlersiniz. Buzdolabı yeri; radyatör, ocak, fırın ve doğrudan gelen güneş ışığından uzakta olmalıdır. Ayrıca dolap kapısını tam olarak açabileceğiniz boyutlar dikkate alınmalıdır. 250-285 litre hacimli buzdolabı iki kişiye yetebilir. İlave her kişi için 28.5 litre hacim düşünülür. Daha büyük hacimli buzdolabı, daha çok enerji tüketecektir. Büyüklüğüne ilave olarak dolaptan istenen fonksiyonlar ve iç yapısı tercihleri ev hanımının kendisi dolabı görerek ve onayını alarak kararlaştırılmalıdır. 

Buzdolabı tipleri: En çok satılan buzdolabı klasik tip, dondurucusu üstte olanıdır. Büyük tabaklar, yaşgünü pastaları, pizza kutuları kolayca yerleştirilir. Çok buz ve dondurucuyu yoğun kullanan kişi ve ailelerce tercih edilir. Cam rafın ayarlanabilir olması faydalıdır. Dondurucusu altta olan buzdolapları da üretilmektedir. Bu tiplerde sebze ve meyveler eğilmeden dolapdan alınabilir. Dondurucu altta olduğundan et, balık, dondurma gibi ürünler eğilerek alınır. Dondurucusu çekmeceli olanların çekmecesi öne alınıp içindekiler görülebilir. Çift kapısı yanyana olan buzdolapları kapağı açılırken daha dar mekanda çalışabilir. Genellikle dondurucu solda, soğutma bölümü sağdadır. Genellikle dondurucu kapısı dardır. Tek kapı açıldığında ısı kaybı daha az olur. Fransız tipi buzdolapları dondurucusu altta, üstte sağ ve sol kenarda menteşeli iki kapısı olan buzdolaplarıdır. Kapı açma alanı küçük, yiyecekleri yerleştirme kolaydır. Biraz pahalıdır. Dondurucu kapağı ve ana kapağın açılış yönü, kişisel rahatlığınızı, mutfaktaki çalışma veriminizi etkiler. Mutfak yerleşim durumunu dikkate alarak, kapı açış yönü teknisyen tarafından isteğe göre sağ veya sol olarak ayarlanabilir. Buzdolabını alırken bu hususu konuşun. 

Buzdolabı evde enerji sarfiyatı fazla olan bir cihazdır . Tüm evin enerji tüketiminin %10’una yakın enerjiyi harcar. 24 saat çalışır. Boşta az, kompresörü çalışırken çok güç çeker. Buzdolabının az enerji çekmesi ile yiyecekleri muhafaza için yeterince soğutması optimizasyon gerektirir. Kapasite yetmezse yiyecekler tazeliğini kaybeder. Uzun süreli ayrılmalarda soğutucu açılmayacağından, soğutma seviyesini, en soğuk kademede değil, yeterli seviyeye ayarlayın. Örnek -5°C yerine  +1°C olabilir. Onbeş (15) yıllık bir buzdolabınız varsa bilin ki yenisi %20’ye yakın daha az enerji tüketir. Bozulduğunda tamir ettirmeyin, yenisini alın. Enerji yıldızlı veya A sınıfı dolaplar daha az güç çeker.

İlave özelliklere para ödersiniz. Su soğutucu ve buz üretici bölüm istenirse dolabın fiyatı ve enerji tüketimi artar. Bu birimlerin ara sıra bozulup, tamir gerektireceğini tahmin edebilirsiniz.

Yeni dolaplarda buzlanmayı önleyici soğuk hava akımı verebilme özelliği istenebilir. Buz eritme fonksiyonunun otomatik olması faydalıdır. Ürünler buzdolabı içinde hava dolaşımına izin verecek şekilde yerleştirilir. Hava akımı engellenirse dolap soğutma için daha çok enerji harcar. Dolap içindeki balık, sebze, meyve, peynir ve yumurta gibi gıdaların gözlerini amacına uygun kullanın. Buzdolabının içine konulan tüm gıda maddeleri kapalı kaplarda bulundurulmalıdır. Saklanacak malzeme sıcakken değil soğuduktan sonra ve üstü kapatılarak dolaba konmalıdır. Aksi halde dolabın içindeki nem oranı artacak, bu soğutucuların daha fazla çalışmasına neden olacaktır. Buzdolabı sık sık gereksiz yere açılmamalıdır. Büyükannelerimizin “Buzdolabındaki soğuk havayla mutfağı soğutmayın” sözlerini hatırlayın. Buzdolap sıcaklığı +4°C ile +5°C, dondurucu kısmı ise  -15°C ile -20°C arasında tutulabilir. Dondurma işlemi bakteri gelişimini azaltır. Üst tarafında buzluk olan dolapların alttaki kapağını lütfen yavaş kapayın. Üst kısmı açılmasın veya aralık oluşmasın. Dolap lastikleri ve dolap arasında boşluk olabildiğince az ve dolayısıyla ısı kaybı az olmalıdır. Araya bir kağıt veya kağıt para konup, kapak kapandığında düşmemelidir. Kapak lastikleri bozulduğunda ısı kaçağına ve dolabın daha çok çalışmasına sebep olacağından değiştirilmelidir. Soğutma yapamayan buzdolabı daha çok çalışır ve enerji tüketir. Dolap yaklaşık olarak altı ayda bir temizlenebilir. Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için çeşme suyu veya fırını kullanmayınız. Bu tür gıdaların buzlarını, buzdolabının alt gözünde bir gece bekleterek çözebilirsiniz. Böylece buzdolabı sarfiyatı azalır. Dondurucudan alınan ürünler, buzdolabının soğuk kalmasına katkıda bulunarak, buzdolabında çözülmeye bırakılır. Buzdolabınız eskisi gibi soğutma yapmıyorsa bunun muhtelif sebepleri olabilir. Tamirci çağırmadan önce arızayı bulmaya çalışın. Örneğin soğutucu vantilatör bozulmuş olabilir, gazı bitmiş olabilir. Buzdolabınıza alıcı gözüyle bakın.

Buzdolabı yeni modelleri yaz başında çıkar.Yeni model öncesi eski modeller sıfırlanmaya çalışır ve ucuzluğa girer. En ucuz zamanı ilkbahar son dönemidir. İhtiyacınızı belirleyin. Boyutları, kapasite yeterliği, tipi, temel özellikleri, enerji sarfiyatı, servisi hakkında fikriniz olsun. Paslanmaz çelik, buz yapma ve kırma, soğuk su bölümü gibi özelliklerin ilave para olduğunu düşünerek alın. Ürünü alırken pazarlık yapın. 

Anne-baba evinde buzdolabının ne kadar iyi stoklandığını, evden ayrılana kadar anlayamazsınız.

Derin Dondurucu: Buzdolabı dondurucusunun yükünü azaltmak, alışverişte  rahatlık sağlamak ve hazırda daima ürün bulundurmak için derin dondurucu satın alınmaktadır. Sık sık alışverişe gidip gelmek masrafı yerine bazı et, balık ve sebze  ürünlerini ucuzken toptan alma ve saklamanın sağlayacağı tasarrufun; dondurucu satın alma ve çalıştırma, elektrik kWh, bedelinden  daha fazla olabileceği belirtilmektedir.  Dondurucu maliyeti 1500TL, günlük enerji tüketimi 1.6kWh (yıllık 584kWh) enerji maliyeti 438TL (1.6kWhx365günx0.75TL/kWh) olsun. Ortalama ömür 8 yıl sayılırsa, her yıl dondurucunun yaklaşık 625TL (1500TL/8yıl + 438TL) masrafı olacak diyebiliriz. Kalabalık bir aileniz yoksa ve yiyeceklere fazla düşkün değilseniz derin dondurucu almanız gereğini bir defa daha değerlendirin.

İhtiyacınızı belirleyin. Kalabalık olmayan,2-4 kişilik, ailelerin ihtiyacını 240-450 litre hacimli dondurucular karşılar. Daha büyük hacimli dondurucular pahalıdır ancak muhtelif bölümlerinde farklı sıcaklıkta yiyecekleri saklayabilirsiniz. Dondurucular; yatay ve dikey olarak iki tiptir. Yukardan açılan, yatay derin doldurucular daha az enerji kullanır. Dikey dondurucular tek kapılı buzdolabı gibidir. Dondurucudaki gıdaların son kullanım tarihi geçmesin. İki haftada bir kontrol edin. Herhangi bir ürünü kullandığınızda paranız cebinizde kalır. Dondurucuya kurbanlık et veya alışveriş dönüşü balık, tavuk, et, sebze  gibi ürünleri koyarken çok büyük parçalar halinde değil, her alındığında aileye yetecek porsiyon büyüklüğünde koyun. Porsiyonlama, donmanın kısa sürede olmasını sağlar. Örneğin 9 adet balık 3x3 sıra ve sütunlu konsun  ortada kalan balık donana dek bozulabilir. Porsiyonlama küçük olsun. Gözleri parlak, solungaçları açık kırmızı ve derisi parlak balık tazedir. Balığa aydınlatma lambaları etkisinden uzakta bakın. Tezgahtara taze balık isteğinizi açıkça vurgulayın.

Dondurucudaki malzemelerin bir listesinin olması ve tüketilenlerin işaretlenmesi faydalıdır. Dondurucu ve buzdolaplarının kontrolu ve var olan yiyeceklerin görülmesi alışveriş listesinin teşkilinde yararlı olur. Dondurucuda önce giren önce çıkar kuralı önemlidir. Dondurucu tıka basa doldurulmamalı ve hava akımına izin verilmelidir.

Soğutma amaçlı yoğuşturucu bobinlerini üç (3) ayda bir silin. Üstünde toz birikmesin. Kalın toz, soğutma verimini azaltır. Tatildeyken veya rutin kullanımda dondurucunun şebeke gerilimsiz kalması yiyeceklerin kullanılamaz duruma gelmesine sebep olabilir. Fırtınalı, yağışlı havalarda kaçak akım röleniz atabilir, kontrol edin. Dondurucu elektriksiz kalmamalıdır. Elektriksiz kaldığında sıcaklığını 16 saat civarında muhafaza edebilmesi tercihtir.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..