Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '11

 
Kategori
Tiyatro
 

Evita müzikali

Evita müzikali
 

Evita


"Tiyatronun öteki sanatların üstünlüğü, sadece eğlence olarak kalmayıp, genel ahlakı temizleyip araştırmıştır." -Recaizade Mahmut Ekrem  

Arjantin eski diktatörü Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hareketli, gerçek üstü karakterini gözler önüne seren Evita müzikali, Eva Peron'un yaşam öyküsünü; gençlik yıllarından başlayarak zenginlik, güç savaşımı ve sonunda azizelik makamına yükselişine değin tüm yönleriyle sahnelendi.  

Yazılmış en ünlü şarkı sözlerine ve en muhteşem sahne müzikleriyle yüklü, Tim Rice ve Andrew Lloyd Webber’in olağanüstü müzikali Evita, İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Salonu’nda gösterildi. 12–24 Nisan tarihleri arasında BKM organizasyonuyla izleyiciyle buluştu. Sahne, giysi, oyuncu ve müzik ekibiyle oldukça ilgi çekti.  

Madonna ve Antonio Banderas’ın rol aldığı Oscar ödüllü film sürümü dâhil olmak üzere, 20’nin üzerinde önde gelen ödüle değer görülen ve müzikal tiyatroda sanatçıların en çok istediği rollerden birisini içeren ünlü gösterinin bu yepyeni yapımı, yılın en etkili gösterilerinden biri oldu. Müzikalleri arasında yer alan şarkının İngilizce'den Türkçe'ye çevrimi, "Benim İçin Ağlama Arjantin" anlamına gelmektedir.  

Arjantin devlet başkanı Juan Domingo Perón'un ilk eşi Eva Peron'un ("Küçük Eva" anlamına gelen Evita lakabıyla bilinirdi.) yaşamını anlatan yapıt olarak yazılmıştır. Yaratıcısı Andrew Lloyd Webber olan şarkı, 1976'dan bu yana satış ve dinlenme rekorları kırmış, filmlerde, roman ve kitaplarda adının geçtiği belirtilmektedir.  

Evita, 1940'lardaki Arjantin’i çarpıcı yönleriyle ortaya koyuyor. Yapım Evita rolüyle ünlü şarkıcı Madonna’yı Che karakterindeki yakışıklı oyuncu Antonio Banderasile bir araya getiriyor. Ünlü diktatör Juan Peron’un güzel karısı Eva Peron, tarihe “Gökkuşağı Gezisi” olarak geçecek Peronizm adını verdiği düşünceyi yaymak üzere Avrupa turuna çıkar. O, artık Arjantin halkı için kutsal bir kişidir.  

Sıkıcı bölümler, tam bir zekâ üstünlüğü ile komediye çevrilerek müzikal hem dram hem de komedi unsuru taşımaktadır. Eva Peron’un hırsı, amacına ulaşmak için yaptıkları gerçekte bir ahlaksızlık örneği taşımakta olduğu halde, müzikalde Eva’nın tavrı izleyiciye daha esnek bir akıcılıkta sunulmuştur.  

Aslında sonun böyle olması beklendik bir durum olmasına karşın sahne ve müzikler o denli etkileyici ki, insana Eva Peron’un geçmişini ve hırsını unutturmayı başarıp, sadece başarılarına ve iyiliklerine odaklanmayı sağlıyor.  

Oyun dilinin Türkçe olmayışı ve yan panolarda dilimize çevrilerek sunulması, anlaşılır olmasına koşut, dikkati dağıtmakta ve coşkuyu azaltmaktadır. Emeği geçenleri kutluyor, izlenmesini salık veriyorum.  

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..