Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '11

 
Kategori
Tiyatro
 

Seyirci gözüyle Fehim Paşa Konağı

Seyirci gözüyle Fehim Paşa Konağı
 

"RESİM:ALINTI"Hiç bitmese, zaman oracıkta dursa, oyuncular devam etse ve sabaha kadar izlesem hissi.


Bir büyük ustanın, Sayın Turgut Özakman’ın kaleminden sahneye uyarlanan, rejisini Bahadır Tokmak’ın yaptığı Fehim Paşa Konağını izledim bu cumartesi Müjdat Gezen Sanat Merkezi Muhsin Ertuğrul Sahnesinde.


Raksın ve müziğin doyumsuz tadının damağımda kaldığı, tarihimizden kesitler sunan, sunarken de güldüren Fehim Paşa Konağı iki perdeden oluşuyor. Oyunun içinde ortaoyunu ile Karagöz ve Hacivat gibi öğelere de yer verilmesi geleneksel tiyatromuza ait izlere rastlamamızı mümkün kılıyor.


Edindiğim bilgilere göre; ilk kez 1980 yılında Türk Tiyatrosu’nun değerlerinden Erkan Yücel tarafından Ankara Halk Tiyatrosu’nda sahnelenmiş Fehim Paşa Konağı.


Oyun başladığı andan itibaren konakta ve sokakta Abdülhamit döneminin son yıllarına tanıklık etmeye başlıyorsunuz. İktidara tutunma çabaları, iftira, ihanet, hürriyet, özgürlük, adaletsizlik gibi tanımlar dolaşmaya başlıyor sahne üzerinde. Ta seyirciye kadar ulaşıyor repliklerde.


Seyircisine o dönemi anlatan bu komedide adı geçen karakterlere can veren ustalar ise Bahadır Tokmak, Kemal Kuruçay, Yasemin Kuruçay, Simgem Baykara, Oğuzhan Şamiloğlu, Metehan Kuru, Kürşat Öçalan, Ekin Şahin, Orkuncan İzan, Samet Denizdurduran, Kemal Zeydan, Burakcan Şencan, Hüseyin Ertan, Deniz Kaya, Gözde Köse, Tutku Gül ve Pelin Erdem.


Yedi Bela Rasim karakteri hayat bulmuş Sevgili Bahadır Tokmak’ın bedeninde. Tanışıveriyorsunuz Rasim Baba ile. Gümbür gümbür sesi alıp götürüyor sizi o günlere. Fehim Paşa Konağında kabadayılık yaptığı günleri, başına gelen talihsizlikleri, kaderine kahredip on yıl boyunca evinden çıkmadığını ve sonunda bir kahve açtığını ve nafakasını çıkarmak için uğraştığını öğreniveriyorsunuz. Rasim Babanın tüm derdi oğlu Yusuf bir de artık geçmişte kalan parıltılı günlerinin özlemi. Yareni ise konakta ud dersleri veren bir müzisyen.


Derken Fehim Paşa ile tanışıyorsunuz. Arap Bacıdan korkan bir paşa, Fehim Paşa. Eşi hanımefendi ve kızı Mihriban. Eşinden tırssa da yapacağını yapan, nabza göre şerbet veren, sarışından vazgeçemeyen bir paşa, Sevgili Kemal Kuruçay. Aynı zamanda da Deli Suat Paşa karakterine hayat veriyor. İki şahsiyet de başkalaşmış üzerinde. İki paşa, iki ayrı kimlik, iki ayrı konak ve büyük ustalık.


Aziz, Arif, Zilli Ömer Çavuş, Yusuf, Nuri Bey, Düztaban Osman, Hadi Bey, Arap Bacı ve halayıklar, Ayvaz ve Çolak oyun boyunca tanışacağınız diğer karakterler.


Günlük yaşamın karmaşasından koparıp alıyor Fehim Paşa Konağı seyircisini yaklaşık iki buçuk saat boyunca. Bir an bile dikkatiniz dağılmadan, gözlerinizi sahneden ayırmadan izliyorsunuz piyesi. Kahkahalarınız taşıyor salondan. Hatta hiç bitmese, zaman oracıkta dursa, oyuncular devam etse ve sabaha kadar izlesem hissi uyanıyor yüreklerinizde. Ortam öyle samimi, oyuncular o kadar sizden ki bitmesin istiyorsunuz her güzel şey gibi biteceğini bile bile.


Oyun boyunca bizleri kucaklayan raks ve saz gözlerimize bayram coşkusu yaşatırken muhteşem sanat müziği parçaları da kulaklarımızın pasını siliyor. Dans düzeni civelek civelek, fıkır fıkır. Elinize sağlık sevgili Simgem Baykara.


Kostümlerdeki cıvıltılı renkler ise baharı müjdeleyen kelebekler gibi uçuşmaya başlıyor dimağımızda. Varak bir çerçevenin içinden bizleri izliyor Abdülhamit. Önce canlı mı cansız mı bu fotoğraf anlamakta güçlük çekseniz de ilerleyen zamanda gerçek bir fotoğraf olduğunun farkına varıyorsunuz. Yaşanılanlar, anlatılanlar ve yaşanmaya devam edilenler kadar gerçek, o günlerdeki karanlık şartlar altında özlemi duyulan hürriyet kadar sahici.

Müzikleri Sait Aksu, koreografisi Simgem Baykara, ışık Emre Aydın, dekor / kostüm tasarımı ekip çalışması ile gerçekleştirilen ve yılın komedisi diye adlandırılan Fehim Paşa Konağı her hafta cuma ve cumartesi günleri saat 20.00’de seyircileri ile buluşmaya devam ediyor Ankara Müjdat Gezen Sanat Merkezinde. Kaçırmayın derim.

Ve derim ki; biz, seyircilerini Turgut Özakman gibi bir ustanın ünlü eseri Fehim Paşa Konağı ile buluşturan, kahkahalara boğan, keyifli dakikalar geçirmemizi sağlayan, bir oyunda olması gereken her ne varsa izleyicisine sunan Müjdat Gezen Sanat Merkezi oyuncularına, öğretmenlerine ve öğrencilerine, sahne üstünde ve arkasında yer alan herkese sonsuz teşekkürler. Yüreklerinize, emeklerinize, ellerinize sağlık.

……………………………….


NOT: Oyun biletlerini MSM Ankara şubesinden veya MyBilet web sitesinden alabilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..