Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '06

 
Kategori
Bilim
 

Evrimöte

Evrimöte, 2075- 2150 arasında Dünya nüfus artışının, tarihte üçüncü kez bir limitte durmasıyla fiilen başlayacak. Buna artan (ve abartılı olarak limit bire oranlanacak) eşcinselliği de katarsak, insanın üremesi bir sorunsal olmuşacak demektir.

Elde deniz kaplumbağası örneği var: Hayvanlarda yüz milyon yıl sıfır evrim. Elde Aborijin örneği var: İnsanlarda yüz bin yıl sıfır evrim. (Evrim; ilerleme demek değildir, yüzdesi kararlaştırılan başkalaşım demektir.) Elde, Avustralya tavşanları örneği var: Yüz yıldan kısa sürede yeni bir tür (burada birbiriyle çiftleşip üreyememe kastediliyor).

İster ''sıfır- bir'' ölçeği densin, ister ''sıfır/ sonsuz''... Elimizde böylesi bir değişim spektrumu var.

Ergeç, üzerinde yaşanabilir Dünya benzeri gezegenler, Samanyolu Gökadası içinde keşfedilecek.

İnsanların oraya gitmeye ve yerleşmeye çabalayacağı da kesin. Başkalaşım vektörü, şimdilik epsilon uzantılı ve o doğrultulu görünüyor.

Elde bir de astronot/ kozmonot verileri epsilon örneği var. Uzay, şimdiki evrimsel durumuyla insanı pek olumlu etkilemiyor. Yobazlaşmak, alkolizm, vb... Uzay aşağıdan durduğu gibi durmuyor. Bu, bize şunu gösterdi: Uzaya gidiş evrimsel bir çatallanmadır ve kültürel olarak kaotik bir ortam getirdi.

Biliyoruz ki insan kolsuz bacaksız yaşayabilir ama yerçekimi ortamında bu çok zordur. Ancak uzay ortamında ve sesle işleyen bilgisayarlar/ robotlar varken, onlarsız daha rahat yaşanır. Al sana bir evrim adımı: Diyelim ki genetik müdahaleyle kolsuz- bacaksız insanlar doğdu.

İnsan türü, evrimden tarihe geçerken, iki ayak üzerine kalktı, çenesi küçüldü, kafatası büyüdü, vb... Bundan sonraki evrimötenin ilk adımlarının da benzeri şeyler olabileceğini söylemek abartmak olmaz.

Ya sonrası?

Diğer gezegenlerdekiler, büyük olasılık Dünya'da kalanlarla bırakın çiftleşebilir olmak, ilk bir kaç yüz yıl boyunca iletişim kurabilir bile olmayacaktır... Dolayısıyla kestirim olanağı sıfır. Böylelikle yeni bir evrim zarı atılmış olacak.

İnsanlı gezegenlerarası birleşme, 2.500 yıl veya daha fazlası bir süre alabilir. Burada ve şimdi o kritik eşiğin ötesine yönelik, ancak büyük sayılar kuramı ile kestirim yapılabilir; yani gerçekleşmesi olasılığı limit bire varan durumlar öngörülebilir.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..