Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '18

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

Eximbank'ın İhracatçılara Destekleri

Eximbank'ın İhracatçılara Destekleri
 

Bu hafta Eximbank'ın ihracatçılara destekleri konusunda bilgi vereceğim.

Bilindiği üzere ihracat yapmanın asıl amacı büyümektir. Sadece Türkiye’ye satış yapan bir firmanın en fazla 79 milyon müşterisi olabilir (herkesin tüketebileceği bir ürün olduğunu düşünürsek). Dünyada ise 2016 yılında 7,4 milyar kişi olduğu belirtiliyor. Yani Türkiye nüfusunun 93 katı. 93 kat fazla fırsat anlamına geliyor. Büyümek için muazzam bir rakam.

Her büyümenin belli gereksinimleri oluyor. Büyümek için organizasyon yapınızın sağlıklı olması gerekiyor. İşlerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi gerekiyor. Ufak sorunlar tabi ki olacaktır ama bunları çözebilecek nitelikte çalışanlarınızın olması gerekiyor.

Büyümek için sermaye gerekiyor. Sermayeniz büyümek için yeterli değilse finansman kaynaklarına ihtiyacınız oluyor. Bu finansmanı farklı kaynaklarla elde etmek mümkün. Banka kredilerinden yararlanabilirsiniz, devlet teşvik ve hibelerinden yararlanabilirsiniz. Bir diğer seçenek de Eximbank kredileri.

Eximbank

Eximbank, birçok ihracatçı tarafından bilinen ve kullanılan bir banka. 1987 yılında kurulan bankanın amacını kabaca ihracatı desteklemek olarak özetleyebiliriz. Kurumun websitesinde, Eximbank’ın faaliyet amacı detaylı olarak aşağıdaki şekilde belirtilmekte:

İhraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi

İhraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması

İhracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması

İhracatçılar, yurt dışında hizmet veren müteahhitler ve yatırımcılara rekabet gücü kazandırılması

Yurt dışında yapılacak yatırımlar ve ihracata yönelik yatırım mallarının üretim ve satışına destek

Bu amaçlara uygun olarak Eximbank, 3 kategoride belirtebileceğimiz şirketleri destekliyor:

İhracatçılar

İhracata yönelik üretim yapan imalatçılar

Yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimciler

Bu şirketlere, nakdi ve gayrinakdi krediler, sigorta ve garanti programları ile destekte bulunuyor.

Eximbank, ihracat yapan firmalar için son derece önemli bir kurum. Biraz rakam vermek gerekirse 2016 yılında 21,7 milyar USD nakdi,  10,1 milyar USD sigorta/garanti olmak üzere toplamda 31,8 milyar USD’lik bir destek sağlamış ihracat sektörüne. 2015 yılındaki 142,1 milyar USD’lik ihracat hacmine göre kıyaslandığında %22 oranında bir destek söz konusu.

eximbank nakdi kredi Eximbank Nakdi Kredi Hacmi

 

Eximbank ihracatçılar tarafından son yıllarda çok ilgi gören bir kurum. 2010 yılında 3,9 milyar USD nakdi kredi desteği sunan kurum 2011 yılında 6,7 milyar USD’ destek vermiş. Bir sonraki yıl 15,1 milyar USD nakdi kredi desteği veren kurum 2016 yılında 21,7 milyar USD nakdi kredi vermiş. Büyük bir artış söz konusu. Bu, ihracatçıların bilinçlenmesi ve finansman maliyetlerini kontrol etme çabalarına bir işaret olarak gösterilebilir.

Eximbank’ın kredi verdiği sektörlere baktığımızda ise 2016 yılı için %21 ile tekstil ilk sırada geliyor. Ülkemizin ihracat kalemlerini düşündüğümüzde son derece normal bir durum. 2.sırada %14 ile makine geliyor. 3.sırada %11 ile demir çelik, 4.sırada %11 ile gıda/tarım/hayvancılık geliyor. Dünyadaki tarım alanlarının azalması ve endüstrileşme sebebiyle tarım ve hayvancılık çok daha önem kazanacak. Eximbank, stratejik sektör olarak belki bu sektörlere ihracat anlamında da destek vermeyi değerlendirebilir.

 Eximbank Kredilerinin Sektörel Dağılımıeximbank sektör

 

Eximbank’ın birçok ürünü mevcut. Websitelerinde, kredilerin öncelikle vadeye göre sınıflandırıldığı görülüyor. Her vade altında da kullanım amacına ve sektöre göre farklı kredi çeşitleri mevcut. Bu yazıda en çok kullanılan kredi türü olan Sevk Öncesi İhracat Kredileri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Sevk Öncesi İhracat Kredileri (SÖİK)

En fazla kullanılan kredi çeşididir. Birçok ihracatçı/imalatçı firmanın bildiği üründür. Bankalar aracılığı ile kullandırılır. Firmalar, bankalarına başvururlar. Bankalar bu kredilerden düşük oranda komisyon alırlar.

Bu kredi türü TL veya döviz olarak kullanılabilir. TL kredilerde maksimum vade 360 gün, döviz kredilerinde ise 720 gündür. 360 gün vade olanlarda 2 taksit, 540 gün vade olanlarda 3 taksit imkanı vardır. Yani 6 ayda bir ödenir.

Bu kredi, ödeme vadesi ve düşük faizli olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Şu anda TL krediler için 120 gün vadede %6,09 ile %6,59 arasında değişen oranlar mevcuttur. Oranlar tutara ve sigorta olup olmamasına göre değişkenlik göstermektedir.

Banka kaynaklı TL kredilerin (Rotatif, taksitli) yıllık olarak %12-15 arasında olduğu düşünüldüğünde son derece uygun maliyetlidir. Banka kredilerine göre %50 ucuz olmasının yanı sıra 6 ayda bir ödemeli olması firmaların nakit akışını rahatlatan bir kaynaktır.

Her Eximbank kredisinde olduğu gibi bu kredinin de ihracat taahhüt yükümlülüğü var. Eximbank, size bu krediyi ihracat yapmanız amacıyla veriyor. Siz de bu krediye istinaden ihracat yaptığınızı ispatlamak için belirtilen süre içerisindeki gümrük beyannamelerinizi bankanıza ibraz ediyorsunuz. Kredi miktarı+faiz+banka komisyonu kadar ihracatı gerçekleştirmeniz gerekiyor. İhracatlar FOB değer üzerinden hesaplanıyor. Bankanız ilgili gümrük beyannameleri üzerine düşüm yaptıktan sonra gümrük beyannamelerini size iade ediyor.

 

İhracata Hazırlık Kredisi (İHK)

Vade, faiz ve tutar bakımından üstte anlatılan SÖİK ile aynıdır. SÖİK'ten tek farkı başvuru şeklindedir. Bu kredi çeşidi için doğrudan Eximbank’a başvuru yapılır. Bankaya herhangi bir başvuru yapılmaz. Bu sebeple banka komisyonu ödenmez. Eximbank, kendisine doğrudan başvuru yapıldığı için firmalardan anapra+faiz+taahhüt riski tutarında teminat talep eder. Eximbank teminat olarak aşağıdakileri kabul etmekte:

  • Banka teminat mektubu
  • Kredi Garanti Fonu kefaleti
  • Devlet iç ve Dış Borçlanma Senetleri

Firmalar genelde banka teminat mektubunu tercih etmektedir. Bankalardan, Eximbank'a hitaben kredi tutarı+faiz+taahhüt riski kadar teminat mektubu alarak Eximbank'a teminat olarak vermektedirler.

Süreç genelde şu şekilde işler :

Firmalar, Eximbank'a başvurmadan önce, çalıştıkları bankalardan niyet mektubu alırlar. Niyet mektubu, Eximbank'ın krediyi onaylaması durumunda teminat mektubu verileceği anlamına gelir. Çalışmakta olduğunuz banka, bu teminat mektubunu vermek için limitlerinizi müsait olduğunu belirtir.

Teminat mektubu demek, bunun için komisyon ödemek anlamına geliyor. Bankaya kredi için nakdi veya teminat mektubu için gayrinakdi komisyon ödeme kararı, kullanacağınız kredi miktarına ve banka ile olan pazarlık gücünüze göre değişebilir.

 

Sonuç

İhracatçı için Eximbank, önemli bir çözüm ortağı. Kısa vadeli ve uzun vadeli krediler ile ihracatçıyı destekliyor. Ürünleri ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olunmalı ve kredileri değerlendirilmeli. Eğitimlerimizde Eximbank kredileri hakkında da detaylı bilgi veriyoruz.

 

Eximbank veya diğer konularda sorularınız ve bilgi talepleriniz için bize yorum kısmından veya e-posta adresimizden ulaşabilirsiniz.

 

Saygı ve sevgilerimle,

 

Ümit Osman YILMAZ

ihracateksperi.com

 

Kaynakça

*http://nufus.mobi/turkiye/nufus

*http://nufus.mobi/dunya/nufus

 

 
Toplam blog
: 13
: 968
Kayıt tarihi
: 04.01.17
 
 

1999 yılına kadar Denizli'de ikamet ettim ve Denizli'de okudum. Denizli Anadolu Lisesi mezunuyum...