Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '13

 
Kategori
Sivil Toplum
 

EXPOCOOP Brezilya 2014 Kooperatifler Fuarı Türk Kooperatifçileri Bekliyor.

EXPOCOOP Brezilya 2014 Kooperatifler Fuarı Türk Kooperatifçileri Bekliyor.
 

Dünyadaki ulaşım ve haberleşme imkânlarının artması diğer alanlar ile birlikte kooperatifler arası ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesi konularında da önemli fırsatlar yaratmıştır. Dünyanın en eski uluslararası sivil toplum örgütü olan Uluslararası Kooperatifler Birliği’de (ICA)  yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara çözümler bulmak için üyesi bulunan kooperatiflerin uluslararası alanda ortak hareket etmeleri yönündeki çabaları destekleme kararına varmıştır.

Düzenlenen uluslararası kongre ve toplantılar yanında 2008 yılından itibaren kooperatifler arası ticaretin geliştirilmesi için EXPO COOP adı altında fuarlar düzenlemeye ve bu yönde yapılacak aktivitelere destek vermeye başlamıştır. Daha önceleri diğer sektörel ticari fuarlara kendi kurum ve markaları ile fuarlara katılan kooperatifler. Bu vesile ile çeşitli alanlarda faaliyet gösteren kooperatiflerle bir fuar çatısı altında bir araya gelmeye başlamıştır.

Kooperatifler arası işbirliği ve dayanışmayı artıran ve ortak iş yapma fırsatı yaratılmıştır. uluslararası kooperatif fuarları EXPOCOOP fuarları her geçen gün gelişmeye başlamıştır. İlk olarak 2008 yılında Portekiz Lizbon’da, 2010 yılında Hindistan Bangalor’da ve üçüncüsü 29 Ekim- Kasım 2012 tarihleri arasında İngiltere Manchester’de düzenlenmiştir.

Geleneksel hale gelen bu uluslararası kooperatif fuarları yanında şimdi de Dünyanın büyük kooperatif üst örgütlerinden biri olan Brezilya Kooperatifler Örgütü’nün (OCB) ev sahipliğinde ICA ve ICA’nın Amerika kıta örgütü ACI’nin desteği ile 15-17 Mayıs 2014 tarihleri arasında Brezilya’nın Parana şehrinde bir kooperatifler fuarı düzenlemiştir. Kıta örgütü bazında organize edilen bu ilk fuar ile iki yılda yapılan genel fuarın yanında her yıl yapılması mümkün olan kıta fuarları uygulamaya geçmiştir. Bu uygulama ile kooperatifler daha fazla iletişim ve görüşme fırsatı yakalarken, yarattıkları ticari hareket ile dünya ticaret gündeminde yer almaya başlamışlardır.

Tüm bu fuarlar ile kooperatifler ürünlerini ve faaliyetlerini sergileyecekler, karşılıklı ticaret ve işbirliği imkânlarını görüşecekler ve birlikte yeni fırsat kapıları arayacaklardır. Gerçekleştirilecek toplantılar ile de global sorunlara değinecekler, deneyimlerini aktaracaklar, sorunların çözümü için ortak akıl ile çareler arayacaklardır. Bu  fuara öncülük eden dünyanın büyük kooperatiflerinden biri olan Brezilya Kooperatifler Örgütü (OCB) yeni bir adıma ev sahipliği yapmaktadır. Güney Amerika’nın en büyük ülkesi olan Başkanı Marcia Lopes De Freitas 5 kıtadan her sektörden kooperatifleri bu fuara davet etmektedir. Dünya kooperatifleri arası işbirliği ve dayanışmaya vesile olacak fuar ve toplantılarda görmek istediğini belirtmektedir.

Her geçen gün küresel güç olma yolunda ilerleyen Brezilya’nın ve dünyanın en geniş pazarlarından olan güney Amerika’nın kooperatiflerinin dünya kooperatifleri ile bütünleşeceği bu fuar hiç şüphesiz her alanda üretim ve pazarlama yapan, hizmet üreten kooperatiflerin kıtalararası işbirliğini de geliştirerek dünya kooperatiflerine yeni kapılar açacaktır. Dünya ticaretinde kooperatiflerin hak ettiği düzeye gelmesinde etkili olacak bu ticari ilişkiler global sorunların çözümü yanında insanların sosyal ve ekonomik menfaatlerinin korunmasına da hizmet edecektir.

Global ticarette etkili bir oyuncu olma yolundaki dünya kooperatif hareketi bu fuarlar ile kendini arasındaki işbirliği ve dayanışmayı artırma yanında dünyaya bir mesajda vermektedir. İnsana ve çevreye önem veren yaklaşımı ile dünya kooperatifçilerinin geldiği noktayı çok iyi göstermektedir. Hiç şüphesiz dünya kooperatiflerinin ekonomik dayanışması insanlığa sosyal faydalar da sağlayacaktır. Acımasız rekabet ortamı altında ezilen üretici ve tüketicinin menfaatleri korunacak, çevreye ve insana saygılı, paylaşımı ön plana alan ve kooperatifçilik ilkeleri çerçevesinde ulusal ve uluslararası faaliyetler her zaman insanlığın yararına olacaktır.

Türk kooperatifçilerinin böylesi hareket içinde yer almasında ve ilgili resmi kurum, kuruluş temsilcileri ile akademisyenlerin bu faaliyetleri iyi görmeleri gerekirse yerinde incelemelerinde büyük fayda vardır. Zaman zaman böylesi faaliyetleri mali yük getiren, gereksiz aktivite olarak görmek yanlıştır. Buralarda kurulacak güçlü ilişkiler sadece kooperatiflerimizin değil diğer ticaret ve sanayi çevrelerimiz içinde yeni pazarlar yaratacak güçtedir. Çünkü kooperatifçilerin dostlukları köklü geçmişten gelmekte, ilkeler tabanında yüzyılın ötesinden günümüze gelen gelenek ve bağlara sahiptir.

Yeter ki kooperatif hareketinin yarattığı güçlü ticari ilişkileri iyi kullanalım. Yeni kooperatif fuarlarının ülkemizde organize edilmesine de destek verelim. 

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..