Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '16

 
Kategori
Edebiyat
 

Eylül üstüne yazılmış şiirler

Eylül üstüne yazılmış şiirler
 

Eylül bildiğiniz gibi şiirimizde hüzün ve matem ayı olarak dizelerde yer alır. Roman olarak dünyamızda ve Türk Edebiyatında Mehmet Rauf Eylül Romanı ile bilinir. Edebiyatımızda Eylül hüznün ve zamanın  mekânıdır.

Eylül şiirimizde sadece bir iklim, bir sonbahar ay’ı olarak algılanır. Ağaçlardan yavaş yavaş yapraklar dökülür, yapraklar sararır, doğanın rengi birdenbire sararır ve değişir. Dağlar bile bu mevsimde hüzne bürünür. Bu mevsime hazan da denilir. Edebiyatımızda ilk güzel hazan şiirini Cenap Şehabeddin kaleme almıştır.

Bunlardan başka Ahmet Haşim ve Yahya Kemal akla gelir. Tabi bunlardan başka Eylül için şiir yazan başka şairlerimiz de vardır.

Örneğin Cahit Sıtkı, Ziya Osman Saba, Nigar Hanım, İsmail Hikmet Ertaylan, Halit Fahri Ozansoy. Enis Behiç Koryürek, Faruk Nafiz Çamlıbel, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Muhip Dranas, Oktay Rifat, Yusuf Mardin, Cahit Külebi, Attila İlhan, Turgut Uyar, Edip Cansever, İlhan Geçer, Sedat Umran, Ümit Yaşar Oğuzcan, Kerim Aydın Erdem, Ayhan Hünalp, Sezai Karakoç, Hilmi Yavuz, R. Mithat Yılmaz, Abdülkadir Güler, Yahya Akengin gibi şairler eylül üstüne şiirler yazmışlardır. Elbette başka şairlerimiz de vardır, ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı “Eylül Sonu” şiirinde şöyle der:

Günler kısaldı, Kanlıca’nın ihtiyarları

Bir bir hatırlamakta geçen son baharları

*

Yalnız bu semti sevmek için ömrümüz kısa

Yazlar yavaşça bitmezse, günler kısalmasa…

*

İçtik bu nadir içkiyi yıllarca, kanmadık

Böyle bir zevke tek ömür yetmiyor, yazık!

*

Ölmek kaderde var, bize ürküntü vermiyor

Lakin vatandan ayrılışın ıstırabı zor…

*

Hiç dönmemek, ölüm gecesinde, bu sahile

Bitmez bir özleyiştir, ölümden beter bile…

Yahya Kemal BEYATLI (1884- 1958)

-----------------------------------------------------------------

1 - 19 Eylül Gaziler günüdür. Milli Mücadele’de, Anafartalar’da, Kore’de, Galiçya’da, İstiklal Savaşı’nda ve Çanakkale’de gelmiş, geçmiş aziz vatanın kurtarılmasında emeği geçen, destanlar yazan kahraman gazilerimizi rahmetle anıyor, yaşayanlara sağlıklı günler diliyorum.

2- 19 Eylül Pazartesi günü okullarımız ders başı yaptılar. 2016- 2017 Eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını diliyor, değerli öğretmenlerimize ve sevgili öğrencilerimize sağlıklı ve başarı dolu günler diliyorum. A. GÜLER.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..