Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '21

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Faiz Meselesi

Faiz meselesi

Türkiye’de son zamanlarda konuşulan bir faiz meselesi var ve  daha çok tartışmalara sebebiyet verecektir, işin esası bütçe açığı ithalat ihracat dengeleri gösterilse de   kapitalist sistemin en kolay yolu olan bankacılık ve bunun en önemli gelir kaynağı olan faize dayanmaktadır.

Faizin olmadığı yerlerde bankaların para kaynakları da bir bir kapanmaktadır ve bankalar değişik gelir yollarına baş vurmaktadırlar, mesela Hollanda da her bir bankanın mutlaka bünyesinde bir ipotek ve Sigorta şirketini de bulundurmaktadır, zira Faiz %0,2 gibi çok düşük olduğu için insanlar gelir için mevduatlarını bankada tutmuyorlar yatırıma yönlendiriyorlar.

Türkiye Faize senelik gerek kamu işletmelerden   ve vergilerden tahsil ettiği gelirlerini   on milyarlara tahammül eden meblağlar  faize  vermektedir, bu para şayet yatırımlara yönelirse istihdam ve ihracat artacağı kesindir.

Faiz haksız gelir için çok rahat bir gelir kaynağıdır. Tefeci hiç bir risk altına girmeden yüksek kazanç elde ediyorlar ve dünyada oluşan faiz lobisi gelir dağılımda adaletin sağlanması önünde en büyük engel görünmektedir, zira bu faiz sektörü artık devletleri tehdit eder duruma gelmiştir,

Merkez bankası faizi indirdi ve Türkiye’de kıyametler koptu, dolar aldı başını gitti Türkiye’deki bazı ekonomisiler bunun bir felaket olacağını dillendirdiler ve bir kaos ortamı oluşturmak için gereken ne kadar demeç varsa söylemekten geri kalmadılar.

Şimdi ne olacak? Yüksek faizle mazlumların ve garibanların alın terini bir avuç tefeciye vermek herhalde bu sözde ekonomistlerde istemez, yüzünü Londra ve Washington’a çeviren bu  felaket tellalları mazlumların ve garibanların tüy bitmemiş yetimin hakkını nasıl savunacaklar?,  yüksek faiz bir felakettir, dünyaya hükmeden sermayenin en önemli gelir kaynağı hiç şüphe yoktur ki faizdir ve bu lobi yüksek faizin kalkmasını istemez.

Dünyadaki zenginülkelere bakıldığında yüksek faizin olmadığını götürülür, bu insanlar faizin alın teri ve garibanlara ayırılan paranın erimesi anlamına geldiğini gayet iyi bilmektedirler. Üreterek zengin olmak tüm zamanların en istikrarlı ekonomi modelidir, dolayısıyla insanların buralara yatırım için  teşvik ediyorlar.

Faizin kalkması yada sembolik hale gelmesi ne anlamına gelir? Mantar gibi türeyen bankaların günden güne azaldığını yada kapandığına şahit olacağız, buna karşı Anadolu’ya paranın aktığını ve insanların paralarını nerelerde değerlendirdiğini araştıracaktır, böyle hiçbir sorumluluk ve risk altına girmeden yan gel yat dönemi kapanacağı olmasıdır.

Kuranı kerimde faizi tarif ederken şeytan tabiri dikkat çekicidir, Şeytan İslam inancında kötülüğe işaret etmektedir,   işini düzgün yapan ekonomistler faizin bir felaket olacağını her dönemde  söylemişlerdir.   bu kadar ağır bir sömürünün   günümüz dünyasında hala savunucuları ve uygulamacılarının olması insanlık için ve gelecek nesiller içinde  bir tehdittir insanların geleceği ipotek altına almak anlamına gelmektedir.

Hasılı kelam kapitalist sistemin mabedi konumundaki bankacılık ve para kaynağı olan Faiz insanların mesut bir hayat sürmesinin önünde en büyük engeldir, bu engele destek veren kişiler zaten vicdanı muaşera’da mahkum olacaklar tarihin çöplüklerinden yerlerini alacaklardır.

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..