Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Farketmeden besinlerden sağlığı almayın

Farketmeden besinlerden sağlığı almayın
 

Yazdığımız onca şeyde hep sağlıklı beslenme ve sağlıklı yiyeceklerden bahsediyoruz. Ama unutmamamız gereken bir nokta da bu besinleri pişirme şekli. Yapılan ufak bir hata ile yararlı bir besini zararlı hale getirebilir ya da faydasını yok edebiliriz. Yiyecekler ışığa, ısıya, neme vs. hassas olabilir. Yiyecekten besin kayıpları olmasını istemiyorsak bazı şeylere dikkat etmeliyiz.

Örneğin sebzeler, doğrandıktan sonra hemen pişirilmeli ve gereksiz bıçak darbesi vurulmamalıdır. İçerdiği C vitamini doğrama ve bekletme sonucu kayba uğrayabilir. Her öğün için önerdiğimiz salatayı tatlandırmak istediğiniz limon, sirke vb. sosları tüketeceğiniz zaman ekleyin. Haşlama sebze istiyorsak ta buharda pişirme yöntemini kullanmalıyız. Aksi takdirde suda çözünen C vitamini haşlama suyuna geçecek ve atılacaktır. Bu suları çorba yada yemeklere ekleyerek değerlendirmek te bir seçenektir.

Meyve ve sebze suları da tüketmeden hemen önce hazırlanmalıdır. Aksi takdirde bekletme sonucu vitamin ve mineral kayıpları yaşanır.

Sevilen makarnayı pişirirken de dikkat edilmesi gereken, haşlama suyunu fazla koyup süzme ile dökülmesidir. Yine C vitamini gibi makarna da bulunan B vitamini de suda çözünür ve haşlama suyuna geçer. Bu yüzden makarnaya çekebileceği kadar su koyup tüm besin ögelerinden kayıp olmadan faydalanabiliriz. Püf noktası ise, 1 su bardağı makarna için 1,5 su bardağı su eklenmesi. Soslu makarna yapacaksanız da pişirdikten sonra biraz dinlendirmek kalan suyu çekmesine yardımcı olacaktır.

Her zaman elimizin altında bulunan kurubaklagiller de genellikle sorulan bir grup. Nohut, fasulye gibi kurubaklagiller pişirmeden bir gece önce, mercimek ise 1-2 saat önce ılık suda bekletilmelidir. İçinde beklettiğimiz su yemek yaparken dökülür. Çünkü kurubaklagiller bu sayede gaz yapıcı özelliği olan maddelerden arınır. Bağırsak rahatsızlığı olanlar bu hususa özellikle dikkat etmelidir. Yemeğinizi düdüklü tencerede yapacaksanız diğer malzemeler ile koyup pişirilmeli, normal tencerede yapacaksanız da kuru baklagilleri önceden haşlayıp diğer malzemeleri ekleyerek kaynatılmalıdır.

Dondurulmuş gıdalar ile yemek yapıyorsak ta kaynayan yemeğe eklenmeli veya 1 gece öncesinden buzdolabının alt kısmına koyarak çözdürülmeli, dışarıda çözülsün diye beklenmemeli. Isı değişimi sırasında mikrobiyal bozulmaya yatkın hale gelebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Şekerle yapacağımız gıdalarda dikkat noktası şekerin ısıyla birlikte yanmamasıdır. Puding, sütlaç, muhallebi gibi tatlılarda şekeri ateşten almadan önce ekleyerek bu durumu engelleyebilirsiniz. Çünkü yanan şekerde oluşan zararlı bileşikler hem vücutta hasara yok açar hem de sütten alacağımız besin ögelerini bağlayarak kayba neden olur.

Aynı şekilde bal ve pekmez de ısıya karşı dirençsiz besinlerdir. Yapacağınız yemek ve tatlılara ekleyecekseniz çok sıcak olmamasına dikkat edin. Özellikle bitki çaylarına bal eklemesi çok olur, içilebilir sıcaklığa gelince eklenmesi daha doğrudur.

Hafta sonlarının incisi olabilecek mangal da önemli. Pişireceğiniz ürünleri ateşten en az 15 cm yükseklikte tutmanız ve yakmadan pişirmeniz oluşabilecek zararlı bileşikleri engelleyecek ve sağlıklı beslenmenizi sağlayacaktır.

Bahsettiğim bu noktalara dikkat ederek, tükettiğiniz besinlerden maksimum yarar sağlayabilirsiniz. Sağlıklı ve doğru beslenmek sanıldığı kadar da zor değil.         

Sağlıkla yapın, afiyetle yiyin...

 
Toplam blog
: 11
: 229
Kayıt tarihi
: 21.11.16
 
 

Branşı: Diyetisyen   Bölüm: Trakya Üniversitesi / Beslenme ve Diyetetik ..