Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '10

 
Kategori
Tarih
 

Fatih'in sırlı ölümünü anlatan şiir

Fatih'in sırlı ölümünü anlatan şiir
 

FATİH SULTAN MEHMED


Osmanlının Cihan Şümul Padişahlarından Fatih Sultan Mehmet’in ölümü günümüzde hala gizemini korumaktadır. Tarihçi Erhan Afyoncu’nun yazısından bahsedilen konuyu sizinle paylaşmak istedim. 

Fatih Sultan Mehmet, 1481 yılında çıktığı son seferinde Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırında hastalanmış, hekimlerin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamamıştır. Fatih’in Baş hekimi İranlı Lari idi. Tedavisi başarısız olunca Yakup Paşa getirilmiştir. 

Yakup Paşa, Lari’nin verdiği ilaçları değiştirmiş, Hükümdarın sancılarını azaltmak için, dönemin doktorlarınca sıkça kullanılan “Şarabı fariğ” denilen şurubu içirmiştir. Şurup etkisini göstermemiş, Fatih kısa bir komadan sonra 31 Mayıs 1481 Perşembe günü ikindi vakti vefat etmiştir. 

Fatih Sultan Mehmet’in ölümü yüzyıllardır tartışma konusu olmuş. Ölümünde genel kanaat ilk başlarda “nikris- damla” denilen “gut” hastalığı idi. Fatih’in biyografisini yazan Alman tarihçi Franz Bobinger, Aşıkpaşazade Tarihindeki manzum bir parçaya ve Venedik arşivinde bulduğu belgeye dayanarak yazdığı makalede Fatih’in zehirlendiği iddiasını ortaya atmıştır. Fatih’in öldürüldüğünü savunan yazarlar Bobinger’in bu makalesinden hareket etmişlerdir. 

Fatih’in zehirlenmesi konusunda iki görüş vardır: Birincisi; Şehzade Bayezid’in, babasının, kardeşi Cem Sultan’ı tercih etmesinden dolayı Başhekim Lari’yi kullanarak zehirlettiği şeklindedir. 

İkincisi; Fatih’in hizmetinde 30 yıl çalışan ve Vezirliğe kadar yükselen Yahudi dönmesi eski hekimbaşı Yakup Paşa’nın yani “Maestro Lacopo” nun, daha önce 20 civarında suikast girişiminde bulunan Venedikliler tarafından satın alındığı ve Padişahı zehirlediği yönündedir. Ki günümüzde daha çok ikinci görüş dile getiriliyor. Hocalarımız bize anlatmıştı, biz de öğrencilerimize anlatıyoruz, Yahudi dönmesi Yakup Paşa’nın hikayesini. 

Yahudi düşmanlığı için kullandığımız en iyi ergumanlarımızdan biridir. İsrail markası “Yakop” markalı kahvelerinin adının bile bunun için konduğunu düşünüyoruz. Simge ve sembollerin önemli olduğu Yahudi-mason öğretisinde bu ilişkinin olamayacağını düşünen var mı! 

Konu üzerinde geniş bir araştırma yapan Prof. Şehabettin Tekindağ, fatih’in zehirlenmediği, eceli ile öldüğü fikrindedir. Dönemin Türk kaynaklarında Aşıkpaşazade’nin bir şiiri dışında, Fatih’in zehirlenerek öldüğüne dair, hiçbir bilgiye rastlanmamıştır. Yabancı kaynaklarda da aynı durumun söz konusu olduğunu söylüyor, Tekindağ. 

Fatih’in zehirlendiği fikrinin ortaya çıkmasına neden olan Aşıkpaşazade’nin şiiri ile bitirelim yazımızı; 

“Tabibler şerbeti kim verdi Han’a 

O Han içti şarabı kana kana 

Ciğerin doğradı şerbet o Han’ın 

Hemen dem zarı etdi yana yana 

Dedi niçün kıydı bana Tabipler 

Boyadılar ciğeri canı kana … 

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..