​ Fatih Terim, kimlere, niye “hayvan” dedi? / Futbol / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '16

 
Kategori
Futbol
 

Fatih Terim, kimlere, niye “hayvan” dedi?

Fatih Terim, kimlere, niye “hayvan” dedi?
 

“Hayvan”, son günlerin “flaş” sözcüğü oldu çıktı.

Adının başında Prof. sanı olan, “din âlimi” sayılan biri, devletin kanalında, “Namaz kılmayan, hayvandır” demekle yetinmedi, gitti bunu Kuran’a bağladı.

(Devlet televizyonun bağlı olduğu Devlet Bakanı’na ne düşündüğü sorulduğunda, Bakan, “Yorum yok” dedi. Neyse ki, yerin 400 metre altında emekçilerle iftar sofrasında buluşan Başbakan, o adam için, ”Zırvalamış” dedi de, millet rahatladı!.)

“Hayvan”, kafası atanın, karşısındakinin söz ve davranışlarını beğenmeyenin çok sevdiği bir sözcük... İnsanlara, benzetme yoluyla ne de uygun görülür!.

“Hayvan” diyenin, mimik ve jestlerine bakılırsa, bu demeden nasıl zevk aldığı da anlaşılır!.

*****

“Hayvan” sözcüğünü kullanmadan da birilerine “hayvan” denebilir.

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim bu yolu izledi. Hırvatistan maçı hakkında “hakarete kaçan yorumlar” için, “bazıları”na “.... inlerinden çıkıp takım üzerinde sıkıntı yaratıyor.”lar dedi.

Yani Fatih Terim, “din âlimi” gibi doğrudan değil de “edebi” olarak, “bazıları”na “hayvan” dedi. Çünkü  “in”, “yaban hayvanlarının kendilerine yuva edindikleri kovuk” anlamında. Bu nedenle, “ininden çıkan” da,  “hayvan” olacaktır!.

Ama hangi “hayvan”?

Fatih Terim, niye böyle bir söylemi benimsedi?

Hani, “in” demeyip de, yayıldıkları koltuklarda, kendilerine açılan ekranlarda ve tahsis edilen köşelerde... dese, sonra da beğenmediği yorumlar için “hakarete kaçan” dese... anlaşılır.

Ama demedi, anlaşılan, ağzından kaçtı.

 “Hakarete kaçan yorumlar”la  anlatmak istediği, Ozan Tufan’la ilgili “zırva”dan gidilerek yapılan haberler ise haklıdır. Yok, köşe yazılarında özellikle Arda’ya dolayısıyla tercihleri konusunda kendisine yönelik eleştiriler ise, orada biraz durmalı.

(Fatih Terim, belki, Avrupa Şampiyonası’nda değil de, bir başka ortamda konuşsaydı, kim bilir hangi hayvana özgü bir “eylem”i o “bazıları” için kullanırdı.)

*****

Öyle her “hayvan” adı geçen cümlede, ilgili kişiye “hakaret” edildi diyemezsiniz.

Futbolcuları yüreklendirmek için “Aslanlarım” dediğinizde, futbolcuların hayvan yerine konduğunu düşünmek, “kıt” düşünmekle eşdeğerdir.

Sonra, bir şeye hangi açıdan bakarsanız, gördüğünüz, vurguladığınız da ona göredir.

Öyle “hayvan” deyip geçmeyin.

Bir filozof demiş ki:

“İnsan, mantıklı düşünen bir hayvandır.”

(Hayvanlara özgü, “anırmak, miyavlamak, böğürmek, ötmek, kükremek” gibi eylemleri insanlara yakıştırmayı pek severiz!

Ne de olsa, göçebe bir toplumdan gelmişiz; yaşamımız da doğa ile hayvan ile iç içe olmuş. Atasözlerimiz, deyimlerimiz, sövgülerimiz bu kaynaktan beslenmiş, bugünlere gelmişiz.)

*****

Mlli Takım'ın, bir yenilgiyle morali bozluyorsa vay halimize!

Basın toplantısındaki tavrına bakıldığında, morali en çok bozulan, morale en çok gereksinimi olan, Fatih Terim.

İspanya karşısında moralimiz düzelirse, değme keyfine!..

O “inlerinden çıkanlar”ın övgüleri, her şeyi unutturur. Çünkü “kantarın topuzu”nu kaçırmada, maşallah, üstümüze yoktur.

Son söz:

Fatih Terim’in morali bozuk, bunun ilacı da futbolcuların elinde; haydi aslanlarım!.

 

https://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutce@yandex.com

 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..