- Kategori
- Kent Tarihi
Fatma Sultan Türbesi
Balıkesir’in Altıeylül ilçemizin Halalca kırsal Mahallesi ile Ovaköy Kırsal Mahallesi yolu üzerinde harabe haline dönüşmüş tarihi bir bina duruyor..
Bina kesin tarihi bilinmese dahi en az 500 yıllık bir bina..
Adeta üfleseniz yıkılacak durumdaki yapı, Fatma Sultan‘ın türbesidir..
Bu açıdan katmerli bir vefasızlık.. Ölülerine saygı duymayan bir milletin dirilerine saygı duyması beklenmez elbette..
Şu an harap durumdaki türbede Fatma Sultan‘ın yanı sıra, kızı Sitti Hatun‘un mezarı da var…
Fatma Sultan kim..?
Fatih Sultan Mehmet’in ablası…Sultan 2. Murat'ın kızı..
Peki Fatma Sultan’ın mezarı Balıkesir’de ne arıyor..?
Fatma Sultan Zağanos Paşa’nın eşi…Türbedeki ikinci mezar Sitti Hatun ‘da Zağnos Paşa’nın kızı…
Osmanlı Hanedanının iki üyesi burada yatıyor..
Zağnos Paşa’nın mezarı Merkezde Zağnos Paşa Camisinin bahçesinde..
Zağnos Paşa merkezde yatıyor iken eşi Fatma Sultan neden 10 kilometre ötede bir kırsal mahallede…?
Bu türbe ile ilgili rivayet şöyledir:
Fatma Sultan,Zağnos Paşa ile bir ara arası bozuluyor ve yeğeni Fatih Sultan Mehmet‘e bir haber uçurarak “Zağanos Paşa sana karşı bir kale inşa ediyor.” diyerek eşi Zağanos Paşayı şikâyet etmiş.
Halasından gelen bu ihbar üzerine derhâl yola çıkan Fatih Sultan Mehmet, Balıkesir‘e geldiğinde Zağanos Paşayı camii inşaatında sırtında taş taşırken görmüş. Ona, “Kolay gelsin Zağanos!” diye seslenmiştir. O da, “Sağ olun Şevketlüm.” diyerek karşılık vermiş.
Fatih Sultan Mehmet şaşırarak,“Arkan dönükken benim olduğumu nasıl bildin?”diye sormuş…Zağanos Paşa şu meşhur cevabı vermiştir.
“Burada bana sizden başka kimse Zağanos demez.”
Halasının iftira attığına gözleriyle şahit olan Fatih Sultan Mehmet onu cezalandırmış, Zağanos Paşa’dan uzak ve ayrı yaşamaya mecbur etmiştir. Daha sonra vefat eden Fatma Sultan‘ın mezarı işte bahsi geçen bu türbe içinde bulunmaktadır.
Yapı, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun23.11.1991 tarih ve 2134 sayılı kararı ile tescil edilmiş olmasına karşın yıkılmak üzeredir.
Yaklaşık 30 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığından kazı izni alınmış, Balıkesir Müze Müdürlüğü nezaretinde yapının iç ve dış kazı temizlikleri yapılmıştır. İç mekanda iki adet mezar açığa çıkarılmış, türbenin üzerine oturduğu basamaklı taş platform gün yüzü görmüştü. Ancak şu anda ilgisizliğe zamanla definecilerin kazıları da eklenince ortada ne mezar var ne de platform…
Zağnos Paşa’ya, Fatih Sultan Mehmet’e, Sultan 2. Murat’a ve orada yatan iki Osmanlı Hanedanı mensubu hanıma büyük vefasızlık içindeyiz.
Bu güne kadar olan olmuş, bunu konuşmanın faydası yok.. Çünkü her bir kurumun, her bir Balıkesirlinin bu ayıpta az ya da çok hissesi var..
Bu ayıp bu vefasızlık bu Türbenin özgün hali korunarak acilen restore edilmesi şarttır, zorunluluktur.
Balıkesir 50 yıl 100 yıl önce gökten inmiş bir şehir değil…
Kadim bir şehir olan Balıkesir'in tarihi bir geçmişi, hikayeleri, eserleri var…Olmaması mümkün değil.. Ancak Elbirliğiyle bir talan geçmişimiz var… Bu güne pek azı gelebilmiş…
Gelenlerin çoğu da ilgisizlikten, bakımsızlıktan harabe halinde yıkılmayı bekliyor, yok olmak üzere..
Çok hızlı hareket etmemiz, bütün kurumların işbirliği içinde mevcut tarihi yapıların tamamını özgün haliyle ayağa kaldırarak geleceğe taşıyacak seferberliği başlatması gerekiyor..