Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Faturasını eksik kesen mi yoksa hiç kesmeyen mi daha fazla suçludur?

Faturasını eksik kesen mi yoksa hiç kesmeyen mi daha fazla suçludur?
 

Faturasını Eksik Kesen mi Yoksa Hiç Kesmeyen mi daha fazla suçludur?


Bu soruya hemen tabikide hiç düzenlemeyene daha agır cezalar verilir diyeceksniz ama yanılıyorsunuz bakın nasıl oluyor bu iş. 

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 344.maddesine göre; 

341 inci maddede yazılı hallerde vergi ziyaına sebebiyet verildiği takdirde, mükellef veya sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. 

Vergi ziyaına 359 uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır. 

Vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanuni süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için bu madde uyarınca kesilecek ceza yüzde elli oranında uygulanır.  

denilmektedir. 

Yine aynı kanunun 359.maddesinde ise ; 

a) Vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan; 

1) Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açanlar veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler,  

2) Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar,  

Hakkında (5904 sayılı Kanun’un 23. maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 03.07.2009) on sekiz aydan(**) üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, bu fıkra hükmünün uygulanmasında gizleme olarak kabul edilir. Gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir. 

denilmektedir. 

Yani kısaca 344. maddesine göre gelirin kısmen ya da tamamen gizlendiği durumlarda “vergi ziyaı”nın varlığından söz edilir ve “ziya uğratılan verginin bir katı tutarında” vergi ziyaı cezası kesilir. Vergi ziyaına ise, VUK’un 359. maddesinde yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde, bu ceza “üç kat” olarak uygulanır . 

84 Sıra Nolu Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde SMİYB Açıklanmış ve buna göre ; 

''..sahte belge gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bu itibarla; bir mal hareketi veya hizmet ifası söz konusu olmaksızın düzenlenen belgeler sahte belge olarak kabul edilecektir. 

Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeler ise gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibarıyla gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgelerdir. Buna göre; 

- mal veya hizmetin miktar veya değerini gerçeğinden az veya çok gösteren,  

- alıcı veya satıcısı, tarihi, seri numarası tahrif edilmiş,  

- mal tesliminin veya hizmet ifasının gerçek olduğu ancak belge düzenleme yetkisi bulunmayanlar tarafından düzenlenen veya adına belge düzenlenmesi gereken kişi yerine başkası adına düzenlenmiş belgeler (bu belge kullanıcı açısından muhteviyatı itibariyle yanıltıcı, düzenleyen açısından sahte belge olarak kabul edilecektir.) 

muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgelerdir. '' denilmiştir. 

Bir tebliğ ve iki kanun maddesinden yola çıkarak şu sonuca ulaşılacaktır. 

Hiç fatura düzenlememek veya almamak kaçakçılık sayılmamış. Bu tür işlemlerde bulunanlar için ''bir kat'' ceza öngörülmüştür. 

Ancak yanıltıcı belge düzenlemek veya kullanmak kaçakçılık sayılmış ve hapis cezası öngörülmüş. Ayrıca aynı Kanunu’nun 344/2. maddesine göre yanıltıcı belge düzenleyenlere vergi kaçakçısı oldugu için 18 aydan 3 yıla kadar da hapis cezası verilebileceği gibi kaçırılan vergiye ilişkin olarakta “üç kat” ceza uygulanacagıda hükme baglanmıştır. 

Birisi hiç gelir göstermemek adına fatura düzenlemeden devletten kaçırıyor digeri fatura düzenlemekle birlikte adetinde yada fiyatında eksik beyan ediyor. 

Fatura düzenlemeyenmi daha çok ceza alacak ve kabahatlidir yoksa fatura kesmiş olsada eksik düzenleyenmi buyurun siz karar verin... 

Yıldırım ERCAN 

 
Toplam blog
: 19
: 5839
Kayıt tarihi
: 18.11.10
 
 

1979 İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Malatya'da yaptım. 1996 yılında muhasebe işine..