Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Felç, MS gibi Hastalıklarda ve Ağrı Tedavisinde Sihirli “Ayna Terapisi” Etkisi

Felç, MS gibi Hastalıklarda ve Ağrı Tedavisinde  Sihirli “Ayna Terapisi” Etkisi
 

Son yıllarda keşfedilen ayna nöronlar sayesinde geliştirilen Ayna Terapisi sayesinde hareketlerin izlenmesinin, merkezi sinir sisteminde bu hareketten sorumlu alanları aktive ettiği gözlendi.

Aynalar, günlük yaşantımızın şüphesiz vazgeçilmez objelerinden... Nasıl göründüğümüz hakkında bize en objektif geri bildirimi vererek daha iyi hissetmemiz konusunda yardımcı olurken, düzeltmemiz gereken yanlış, kötü yönler açısından da öğretici olurlar.

Ayna terapisinin sadece felç, MS gibi sinir sistemi kökenli hareket bozukluklarında değil, fantom ağrısı, kompleks rejyonel ağrı sendromu gibi yoğun ağrıların görüldüğü durumlardan, daha hafif ağrılı ortopedik vakalara kadar geniş bir yelpazede ağrı üzerinde de etkilidir.

Rehabilitasyonun basitçe daha kaliteli bir yaşam sürmek olduğunu düşündüğümüz zaman, aktivitelerdeki kusurları ve yetersizlikleri gidermek şüphesiz her zaman en temel amaçlarımızdandır. Kişi çeşitli duysal defisitler sebebiyle bu yetersizlikleri fark edemediği zaman, düzeltmeyle ilgili bir girişimde de bulunmayacaktır. Biliyoruz ki sinir sistemimiz, bir duysal girdi ve bu girdiye yanıt olarak oluşturulan bir çıktı şeklinde çalışmaktadır. Aynayı rehabilitasyonun birçok noktasında, bu duysal girdiyi oluşturmak için kullanırız - ki bir çıktı oluşsun: "Duruşum sağa doğru, sola doğru düzeltmeliyim!" Ya da günlük yaşamın içinden: "Saçım dağılmış, taramalıyım!"...

Son yıllarda keşfedilen ayna nöronlar, rehabilitasyonda ayna, daha doğrusu "izleme" konusuna biraz daha farklı bir bakış açısı getirmiştir. Hareketlerin izlenmesi, merkezi sinir sisteminde bu hareketten sorumlu alanlarıaktive etmektedir. Dolayısı ile nasıl bir hareket paterni izlenirse, beyin öyle bir hareket açığa çıkartmak için çoktan sabırsızlanmaya başlar.

Bu çalışmaların ışığında ayna terapisi gündeme gelmiştir. Graded Motor Imagery (Dereceli Motor Görüntüleme) tedavi konseptinin bir basamağı olan ayna terapisi, bir ayna aracılığı ile problemli ekstremitenin doğru hareketinin algılanmasını ve dolayısı ile zamanla doğru çıktının oluşmasını sağlar. Problemli kol veya bacak, bir ayna arkasına ve sağlam kol ve bacak da aynanın karşısına konduğunda, gözüken problemli değil, normal hareket olacaktır. Doğru hareket gözlendiğinde de, doğru yanıt çıkmış, yani beyin bir nevi kandırılmış olacaktır...

Ayna terapisinin sadece felç, MS gibi sinir sistemi kökenli hareket bozukluklarında değil, fantom ağrısı, kompleks rejyonel ağrı sendromu gibi yoğun ağrıların görüldüğü durumlardan, daha hafif ağrılı ortopedik vakalara kadar geniş bir yelpazede ağrı üzerinde de etkili olduğu birçok çalışma ile kanıtlanmıştır.

Tedaviye uygunlukta kişi ile kooperasyon kurulabiliyor olması, seans sırasında emirleri alması açısından önemli bir noktadır. Onun haricinde geriye ayna ve tek bir şey demek kalıyor: "Ayna ayna söyle bana..."

 
Toplam blog
: 16
: 2693
Kayıt tarihi
: 05.11.13
 
 

Bülent Özsezikli   Uzman Fizyoterapist    1976’da İstanbul’da doğdu. 1998 yılında..