Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kanserli Hastalara Rehabilitasyon Dopingi

Kanserli Hastalara Rehabilitasyon Dopingi
 

Kanserli hastalarda en sık görülen semptomlardan ağrı, hareketsizliğe bağlı problemler, nörolojik problemler, kas-iskelet sistemi problemleri, lenfödem, kalp-damar sistemi, solunum problemleri ve yutma problemlerinin tedavisinde güçlü bir silah olarak karşımıza çıkan rehabilitasyonun önemi her geçen gün artıyor.

Kanser çağımızın en yaygın ve özürlülük oranı yüksek hastalıklarından biridir. Hastalar hastalığın belirli dönemlerinde rehabilitasyona ihtiyaç duyarlar. Ayrıca kanser tanı ve tedavi seçeneklerinin artması da hastaların yaşam süresini uzatmıştır. Ancak yaşam süresinin artmasıyla hastanın fiziksel ve emosyonel problemleri artmakta, hastanın yaşam kalitesi azalmaktadır.

Hastanın yaşam kalitesinin arttırılarak normal yaşama dönmesinde rehabilitasyonun kanserin tüm evrelerinde olumlu yönde etkileri bulunmaktadır.

Kanser rehabilitasyonunda amaç, hastanın yaşam kalitesinin arttırılarak normal yaşama dönmesine yardımcı olmaktır. Uygulanacak rehabilitasyon programı ise, tamamen hastanın kanser tipine ve yarattığı problemlere spesifik olmalıdır. Hastalarda var olan ağrı, hareketsizliğe bağlı problemler, nörolojik problemler, kas-iskelet sistemi problemleri, lenfödem, kalp-damar sistemi, solunum problemleri, yutma problemleri vs. gibi durumlar ayrı ayrı değerlendirilip tedavi programı çizilmelidir.

Yapılan çalışmalar ile tüm kanser tiplerinde terminal dönem dahil olmak üzere rehabilitasyonun etkin olduğu vurgulanmıştır.                                                             

Rehabilitasyonun ağrıda azalma, kişisel iyilik hallerinde artış, yorgunluk ve uyku şikayetlerinde azalma, yaşam kalitesinde artış, akciğer kapasitesinde artış, fiziksel fonksiyonellikte düzelme gibi olumlu etkileri vardır.

Son yıllarda ülkemizde de uygulanmaya başlayan palyatif bakım (hafifletici bakım) ve palyatif rehabilitasyon ile hastanın yaşam kalitesi üst seviyeye çıkmakta ve aileye de destek olunmaktadır. Ayrıca hastanın evinde devam edilen rehabilitasyon olumlu etkilerle hastaya dönmektedir.

Ancak özellikle kanser sonrası ilk rehabilitasyon denemelerinde her zaman başarılı sonuçlar alınamamaktadır. Özellikle yorgunluk rehabilitasyonu olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak rehabilitasyon süreci devam ettikçe yorgunluk hissi büyük oranda azalıp katılım ve istek çok daha artmaktadır. Gerçek hedeflerin aile ile paylaşılmasıyla ailenin rehabilitasyon sürecine dahil edilmesi gerekmektedir. Bu dönemlerde aile fertlerinin desteği ve eğitimi ile her şeyin daha kolay olacağı unutulmamalıdır.  

 
Toplam blog
: 16
: 2693
Kayıt tarihi
: 05.11.13
 
 

Bülent Özsezikli   Uzman Fizyoterapist    1976’da İstanbul’da doğdu. 1998 yılında..