Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '13

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe & Beşiktaş, UEFA'ya karşı

UEFA nın bu dönem yönetim takımı FB ile BJK ye karşı cezalar uyguladı. İtibarsızlaştırmaya dönüşen bu cezalar için kulüpler neler yapacak? Cezaları kabul etmek söz konusu değil ama neler yapılabilir? Öncelikle bir durum tesipiti yapmak meseleyi tespit etmek yada doktor terimi ile duruma teşhis koymak ilk adım olmalı.

UEFA kurullarındaki adamlar ki gazetelerde isimler yayınlandı. Ve Platini ile yanındaki bir kaç isim bu işler için kişisel tavır içinde oldular mı? 2020 dünya kupasının Katar 'a verilmesi ile ilgili Platini yakınları vasıtası ile çıkar sağladığı söyleniyor. Yani bu ceza eylemleri ile ilgili bir çıkar sağlayıp sağlamadıkları sorusuna yanıt bulmak ile işe başlanabilir.

Futbol oynaması ve izlemesi kolay bir oyun olduğu için herhangi birinin ben futbol uzmanıyım ben anlarım yada sizin hiçbir şeyden haberiniz yok düşünceleri ve söylemleri anlamlı değil. Bir şekilde UEFA yönetimini yürütmekte olan bu yöneticilerin futboldan hiç anlamadıklarını düşünebiliriz. Penaltı atışları ile kazananın belirlendiği bir kupa maçına ŞİKE demek bu ekip için ŞAİBE demektir. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin kimse sorarsanız sorun penaltı atışları ile kazanılan kupa maçına ŞİKE damgası vurmak ve bununla ilgili yaptırım uygulamak futboldan hiç anlamamak demektir.

FB içinde verilen karar bundan farklı değildir. Bir yıl önce son dakikada şampiyonluğu kaybederken ŞİKE yapmayan bir takımın bir yıl sonra kazandığı kupayı ŞİKE ile aldın demek. Biz bu ülkede yaşarken oynanan maçlarıda izledik. Fenerbahçe oynuyor ardından da Trabzon oynuyordu. ŞİKE var ise sanki Trabzon maçlarında var gibi duruyordu. Üstelik o zamanın TFF Başkanı Trabzon da ak kaşık değil diyordu. 

UEFA o yıl FB yi almadı CL ye ve Trabzon gelsin dedi. TFF, FB ye yasak koymuştu ve UEFA da Trabzon a gel dedi. Ne kadar onur kırıcı bir durum. Biz bir lig oynatıyoruz ve 18 takım 34 hafta oynuyor. UEFA masa başında böyle bir karar alıp TFF ye bunu uygulatıyor. Bu kararın altına atılan imzalar kişiliksiz . Siz talimat uygulamak ile nasıl bir durum. Siz nasıl bir kurumsunuz ki başkalarının talimatlarını uyguluyorsunuz  TFF.

Bu uygulama altına atılan imzalar ve bu imzayı atan insanlar kamuoyuna ilan edilmeli. Yani FB hakkında CL ye katılmaması hakkında alınan karar metnini artık herkes görmeli. Görmeli ve TFF nasıl bir kararı kimler tarafından almış çok iyi bilmeli.

Daha sonra UEFA tarafından alınan karar içinde ayni yöntem uygulanmalı. Bütün dünya bu kararları öğrenmeli. Bu kararların altında imzaları olan insanları tanımalı. Sonra bir çağrı daha yapılmalı bu isimler hakkında şüpheli bir durum bilgisi olanların bilgilendirmeleri beklenmeli.

Ve bu isimler 50 milyondan fazla  taraftarı olan bu kulüp fanlarının kara listelerine alınması sağlanmalı. Böyle bir karara varırken bu kulüplerin bulundukları yeri ve bir asrı aşmış tarihlerini dikkate almamalarını onlara hiç unutturmamalı. 

UEFA kim yada ne ? FB ile BJK ne? UEFA yı temsil eden bu isimler ve koskoca çınar dev kulüplerimiz. UEFA daki isimler sonuç olarak basit birer insan. FB ile ilgili kararda etkin olan Cornu bu basitlik içinde kaybolup gitti. ADAM olaydı yada doğru yapsaydı neden kaybolmak zorunda kalacaktı ki? Cornu ismi bizim kulüplerimizin suçsuz olmadığının çok açık ispatıdır. 

UEFA daki isimler ve başta Platini bu olay ile ilgili ismini kirletmiştir. Platinin gerçek bir futbol adamı omuş olsa penaltı atışları ile biten maçta ŞİKE konuşması dahi olmaz der meseleyi kapatırdı. Popescu, BJK ile ilgili karar hakkında " BEŞİKTAŞ'I YAKTILAR " diyor. 

BJK ve FB bu kötü olayın ortaklarıdır. Birlikte hareket etmek zorundadır. Beşiktaş ve Fenerbahçe, UEFA ile bir yere gelmemiştir. UEFA da itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Bizzat UEFA yöneticileri bu iki kulübümüze karşı sert davranmıştır. Bunun bir karşılığı olması gerekir. Hayatlarının sonuna kadar bu adamlar takip edilmelidir.

UEFA nedir? Böyle skandal karara imza atan kurum iki kulübümüz tarafından da tanınmamalıdır. Madem ki UEFA bu kulüplerimize ŞİKE yaptığı belgeli olan Steau Bükreş korunurken böyle sert davranıldığına göre en sert karşılık verilmelidir.

Ne yapılabilir? Bunu düşünürken bu kulüplerimiz UEFA ile ne kazanmış ona bakmamız gerekir. FB ve BJK iki yıl onların organizasyonuna katılmadı ne kaybetti. Katılındığında kazanılan nedir. UEFA payları kulüp bütçelerinin % 10 nundan fazla değildir. BJK nin son 16 ya kaldığı 2011-2012 sezonunda kasasına giren net para bir milyon euro bile değildir.  Yada geçen yıl FB nin yaptığı 5-6 milyon euro kar ne kadar önemlidir?

UEFA bu iki kulübümüze ceza vererek onları karşısına almıştır. Bunun karşılığını görmesi gerekir. Tabii medeni ve en sert yanıtlar verilmelidir. UEFA organizasyonlarına karşı durmak bir yol olabilir. Bu iki takım da UEFA organizasyonlarını ciddiye almamalıdır. CL katılımcısı olduklarında bu turnuvaya A2 hatta enküçük yaş grubu takımlarını gönderebilirler. Euroligde ise ayni yöntemi uygulayabilecekleri gibi katılmayarak herhangi bir şey kaybedeceklerini sanmıyorum. Bu anlamda UEFA yı protesto mahiyetinde bu maçların oynandığı tarihlere ilginç organizasyonlar koyarak bu organizasyonları protesto etmeyi hedefleyebilir. 

Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin UEFA dan kazancı çok önemli olmadığı halde seyirci olarak UEFA kupasında olmalarından UEFA kazançlıdır. Yada takımlarımızın UEFA ya ihtiyacı ne kadarsa UEFA nın takımlarımıza ihtiyacı kat kat fazladır.  UEFA bu büyüklerimize bu kadar ihtiyacı varken bu kadar sert olmaması gerekirdi. Kerametleri kendilerinden makul bu adamların yaptıkları yanlarına kar kalmamalı. İki kulübümüz ve onların destekçileri bu kararın karşısına geçerek en sert yanıtı bulmalıdır  

UEFA nın bu dönem yöneticilerinin aldıkları karar ile kurumlarına ve meslek ilkelerine ihanet ettiklerini öğretmek çok önemlidir. Bu insanların aldıkları bu karar karşılığında karşılarındaki kulüp yöneticilerini dinlemeyerek onları  yok sayarak duyarsızlık ettiklerini öğretmek gerekir.

UEFA ya karşı giderek sertleşecek ve sonunda yaptıkları hatayı itiraf edecek baskıyı oluşturmaya başlamak gerekir. Sonu nasıl ve nereye gider bilinmez. Ama bu akıl almaz tavrı karşılıksız bırakmayarak bu işin içindeki yöneticiler ve onların temsil ettiği UEFA ya karşı mücadeleye başlamak çok önemlidir. Kesinlikle unutulmamalıdır.

 

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..