Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '13

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray maküs talihini yenebilir mi?

Galatasaray maküs talihini yenebilir mi?
 

Türkiye Futbol Ligleri'nin  en önemli derbisi bu hafta sonu Pazar günü Kadıköy'de oynanacak. 22.12.1999 tarihinden bu güne kadar Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda oynanan  14  lig maçında Fenerbahçe 11 galibiyet alırken 3 maçta berabere sonuçlandı. 

Son 3 yıla bakıldığında Galatasarayın beraberlikleri yakaladığını görüyoruz. Çünkü ilk 10 maçta hiç beraberliği yoktu. Son yıllardaki beraberliğini biraz daha atak oynamasına borçlu. Özellikle  2010 yılında 0-0 berabere biten maçta galibiyeti kaçıran taraf Galatasaray idi. Ancak yine de galibiyet hasretini dindirememişti. 14 lig maçı 3 de kupa olmak üzere toplam 17 maçtır   galibiyete hasret olan sarı kırmızılılar bu sezon  bu istatistiği sona erdirmek amacında.  Bu hiç te kolay olmayacak ama derbilerde favori olan takımın maç sonunda bunu skora yansıttığı çok daha az rastlanılır bir durum. Bu nedenle Pazar günü favori olan ev sahibi  lider Fenerbahçe bakalım  derbilerde favori olan kaybeder sözünü doğrulayacakmı?

Roberto Mancini'nin göreve gelmesiyle biraz daha farklı bir kimliğe bürünen Galatasarayın  İtalyan hocanın nezaretinde  ağırlıklı olarak hücum futbolu oynamayacağını daha çok defansif anlamda bir karakteri sahaya yansıtacağını söyleyenler çok oldu. Ancak Mancini bu düşünceyi son maçlara 2,3 hatta bazen 4 forvet oyuncucu ile sahada yer alarak maçın durumuna göre her şeyi deneyebileceğini sabit bir defansif anlayışı olmadığını gösterdi. Hatta  Fatih Terimin sezon başından  beri denemediği hamleleri deneyerek bütün oyuncuların bir çok mevkide neler yapabileceğini görmüş oldu. Bunu oyuncuları tanıma adına da yapmış olabilir. İlerideki maçlarda ne tür oyun kurguları ne tür değişiklikleri hangi oyuncudan hangi mevkide nasıl verim alacağını görmek adına denemişte olabilir.  Bu  bile bir yada iki sabit  oyun kurgusuna bağlı olmadığının, her türlü oyun ve oyuncu karakteri ile sahaya yansıtılabilecek bir şablonu olduğunu bize gösterdi. En azından her türlü oyun anlayışına açık bir karaktere sahipti Mancini. Sadece rakip takıma maçın önemine göre bunu değiştirebilecekti.

Bu düşünceler bir yana  hafta içi oynanan Şampiyonlar Ligi maçından sonra artık 5 gün  Florya'da derbi konuşulacaktır. Geçmiş istatistikler skorlar konuşulacak . Mancini nin ve daha önce derbilerde görev almamış yeni oyuncularda bir hırs  ile birlikte kazanma arzusu dahada artabilir. Ligde rakibinden  6 puan geride olan Galatasarayın bu farkı azaltması için artık beraberlik de kendisine yetmiyor. Sadece 3 puan almak zorunda. Her ne kadar lig sonuna kadar 6 veya 9 puanlık fark kapanabilecek bir fark olsa da yine de takım üzerinde açık puan farkı  olumsuz bir baskı ve maçlara motive olma sorunu yaşatacaktır. Eğer fark 9 a çıkarsa ilerideki haftalarda daha da açılması muhtemel görülüyor.

Fenerbahçe sephesinden baktığınızda evinde oynamanın özgüveni ile her zamanki gibi hücum oynaması  beklenen bir durumdur. Taraftarın gücü  zaten takımı birkaç adım daha ileriye itmekte. Özellikle derbilerde bu kaçınılmaz olacak. Buna bir de Ersun Yanal'ın kendini bir derbi galibiyeti ile camiaya kabul ettirme çabasınında olacağını belirtmek isterim. Ersun  Yanal  galibiyet isteğini soğukkanlı olarak takıma aktarabildiği ölçüde başarılı olabilir.  Topyekün bir hücum kurgusu beklenmedik bir sonuç doğurabilir bu sezon Kadıköyde. Ancak bunu tecrübeli oyuncuların çokluğu nedeniyle pek  yüksek bir olasılık olarak göremiyorum. Egemen, Alves Volkan, M. topal ve Emre gibi oyuncular maçın nabzını  hücumun kontrolünü ayarlıyabilecek kalite ve kapasitede oyuncular.

Galatasaray bu defa Kadıköy'de beklenmedik bir kadro ve oyun kurgusu ile oynamadığı sürece yine galibiyet hasretini ilerideki maçlara  taşıyacak gibi görünüyor. Her iki defans oyuncusunun birer kanat oyuncusu gibi kullanan Fenerbahçeye ancak iki üç hatta  4 forvet ile dur demeniz mümkündür. Defans ve Orta sahadan  gelecek toplar ve oyuncular ilerideki oyuncuları Sow ,Kuyt veya Emenike yi beslemediği takdirde bu oyuncuların skor üretmesi zor olabilir. Galatasaray ,Fenerbahçenin forvet oyuncularını marke ederek kendi sahasında  sıkıştırken uzun toplarla forvete aktaracağı toplarla gol veya goller bulabilir. Drogba, Burak ve Umut çabuk ve hızlı yer değiştirebilen oyuncular. Bu oyuncuların hareketli olmaları Fenerbahçe defansına zor anlar yaşatabilir. Galatasaray  açısında bu  maçın kazanılacağı yer orta saha değildir bana göre. Yani orta sahayı kalabalık tutarak Fenerbahçe  akınlarını önleyebilirim düşüncesi başarılı olmaz. Mancini bir  süpriz yapıp belkide bir devrim yaparak herkesi şaşırtmalı 4-3-3 ile oynamayı düşünmelidir.  Ancak orta sahanın en yumuşak oyuncusu Selçuk ile bunu yapması çok zor. Nerden baksanız bir çıkmaz da görünüyor Mancini. Ayrıca  Muslera nın beklenmedik sakatlığı  takımı oyuncuların havasını morali her şeyi etkilediği muhakak. Önemli derbi öncesi nerden bakılırsa bakılsın Fenerbahçe bir adım değil birkaç adım öndedir. Bu oyun şablonunun her ki tarafıda keskin bir bıçak gibi oldığunu söylemeye gerek yok sanırım. Ya fark atarsınız  yada fark yersiniz. Ancak cesaret her zaman kazanmak isteyeni bir adım öne çıkarır. Bunu  da unutmamak gerekiyor.  

Maçın 90 dakika olduğu gerçeği yedek kulübesinin de önemini bu tür maçlarda bir kat daha artırıyor. Oyunun gidişine göre hamle yapabilmekten çok, doğru hamle yapabilmek önemlidir.  Bu hamle oyunu ve skoru değiştirebilecek oyuncuların klübede olmasıyla mümkündür. Bu açıdan Fenerbahçe  bir adım daha öndedir. Mancinin kulübesinde  hamle yapabileceği oyunun gidişini değiştirebileceği oyuncu potansiyeli daha azdır. Kopenhang maçında Aydın'ı sahaya sürmesi bunun en önemli göstergesidir. Üstelik  yabancı kontenjanının olmadığı bir maçta bunu deneyen mancinin önemli bir derbi ve lig maçında nasıl bir takım yapacağı nasıl hamleler yapacağı merak konusudur. Bunu hep beraber Pazar günü göreceğiz.

Fenerbahçe cephesinde Salih Uçan ın katkı yapabileceği beklentisi Galatasarayın 15 M. Euro ya transfer ettiği Bruma dan veya Amrabat taki beklentiden daha fazladır. Bu kadro  derinliğine birde kaleci  sorununu ekleyen Galatasarayın tecrübesiz bir kaleci ile üst üste iki önemli maçtan  kayıpsız ve hasarsız çıkması büyük başarı olur. 

 
Toplam blog
: 96
: 648
Kayıt tarihi
: 12.08.08
 
 

Karadenizliyim. İzmir' de yaşıyorum.  Dünyanın tek bir ülke  olduğuna inanarak  bütün insanların ..