- Kategori
- Futbol
Fenerbahçe-Kasımpaşa maçından notlar ve arkaplan

Ntvspor.net
İki ana unsur Fenerbahçe’yi Kasımpaşa karşısında zayıf kıldı.
1- Zayıf takımlara karşı Alex’in arkasına koşan üç orta saha oyuncusu yerleştirip çift santrafor oynanmasının hücum gücünü artıracağı inancı.
2- Fenerbahçe karakteri için düz orta saha oyuncuları: Topuz, Cristhian, Selçuk.
*Bu maç Fenerbahçe’li oyuncuların motive olmakta en az zorluk çekeceği maçtı. Fenerbahçe (teknik) yönetimi yaşanan bu çaresizliği gamsızlık, seyircisizlik gibi unsurların etkisine bağlarsa Fenerbahçe bu sezonu da kaybeder. Arzu saha içinde karşılığını bulmazsa oyuna yansımaz. Oyun, Fenerbahçe’li oyuncuların arzusunu dışarı vurmasına olanak verecek bir oyun olsa, aynı kadro bugün farklı bir galibiyetle sahadan ayrılmış olabilirdi. Taktik, takımı koşturabilir! Fenerbahçe'li oyuncuların az koşmuş görünmesi bu maç özelinde taktikle ilgili. Psikolojik unsurun etkisi, yanlış oyunun/taktiğin seçilmesinde etkili olmuş görünüyor.
Bu iki unsurun etkisine ilişkin olarak “Fenerbahçe analizi” yazısından ilgili bölümleri alıntılıyorum:
1- “Hücumda etkin olunamadığı ve Guiza'dan yeterli verim alınamadığı için çift santrafor+Alex öneriliyor. Alex'in arkası koşan oyuncularla doldurulursa, sorunun çözüleceği inancı hakim; eğer söz konusu olan oyuncu Alex değil de Hagi olsaydı bu düşünülebilirdi. Hagi'yi örnek olarak göstermemin nedeni, Hagi'nin oyun içindeki etkinliğiydi. Hagi, etkin bir 10 numaraydı. Alex'i "Alex" yapan ise oyun içindeki etkinliği değil: duran toplar ve ligimiz savunmacılarının savunma bilmemesi, savunmayı "ite kaka" oynamayla eş görmeleri, daha açık söylemek gerekirse zeki olmamaları. Alex'in de "ceza kesme" başarısı. Alex'in "muhteşem" istatistiklerinin altında bu yatıyor. Dünya, hem Alex'ten vazgeçti, hem de çift santrafordan. Unutulan, Alex'li FB, Zico zamanında çift santraforlu sistemden vazgeçtikten sonra dengeli bir futbol oynamaya başladı. Hem Alex, hem çift santrafor önerisi ligimizin küçük görülmesinden kaynaklanıyor. Yorumcuları böyle düşünmeye iten etkenlerden biri de Gerets'li GS'nin bu oyun düzeniyle şampiyon olması. Karan, Şükür, İliç, Necati dörtlüsünden üçü aynı anda oynuyordu. Burada gözden kaçan bir nokta var: o dönemde GS'nin savunmasında Thomas-Song-Mondragon üçlüsü vardı ve her maçta bu üçlü kahraman oluyordu, GS, bu oyunculardan birinin kötü bir gününde farklı mağlup olabilirdi. FB'nin kalecisi ve savunma oyuncularının kalitesi dikkate alındığında, bu oyun FB'yi rezil edebilir..."
2- “Topuz'dan bek olarak yararlanılmalı. Topuz düz oyuncu olduğu için, bek pozisyonu Topuz için ideal. önde, FB’de oynuyor olmanın ağırlığını kaldıracak yeteneğe ve yaratıcılığa sahip değil.. Geçmişinde bek pozisyonunda oynamış olması avantaj. Topuz'un iki ayağını da kullanabilme özelliği var; sol savunmadaki açıkları kapatmaya yönelik olarak bir şeyler yapılmalı. Topuz önde oynarsa, yani oyuncuya "hücum ve yaratma" görevi verilirse, “transfer sürecinin ve kendisi için ödenen bonservisin baskısı altında ezilmiş! olur”, arkada görev verilirse, yani "savunma ve bozma" görevi verilirse "yetenekli ve profesyonel” oyuncu olur. Yani Daum'un Topuz'a verdiği görev, oyuncuyu güçlü veya zayıf gösterecek…” (Fenerbahçe analizi http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=193054 )
Yılmaz Vural büyüklere karşı iyi top kullanan oyuncuları sahaya sürmeyi sürdürüyor. Cezayı bu sayede kolay kesti. Sedat’ın önündeki 5 oyuncu da iyi top kullanan oyuncular. Hücumda düz, savunmada bu oyun şeklinin gerektirdiklerinden bihaber Fenerbahçe orta saha oyuncuları, iyi top kullanabilen Kasımpaşa’lı orta saha oyuncularının etkinliğine karşı koyamadı ve oyun Kasımpaşa hakimiyeti altında geçti. Fenerbahçe savunmasında yer alan oyuncuların oyun bilgisi de bu hakimiyetin skora yansımasında rakibe yardımcı bir unsurdu. Fenerbahçe’yi kendi evinde çaresiz kılan ana unsur buydu. Vural'ın biraz daha şanslı olması halinde Kasımpaşa Aydınspor olabilirdi.
Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır