Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '12

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe TT Arena’dan lider olarak çıkabilecek mi?

Fenerbahçe TT Arena’dan lider olarak çıkabilecek mi?
 

Bu akşam, iki ezeli rakip Galatasaray ve Fenerbahçe adına, 2012 yılının son büyük derbisi, TT Arena'da sahne alacak.

Öncelikle; iki takım için maç sonunda olası galibiyetin/mağlubiyetin psikolojik ağırlığını ve birbirlerine karşı avantajlarını/dezavantajlarını sıralayacak olursak:

Her iki takım için de şartlar ne olursa olsun, derbi galibiyetinin anlamı ve değeri tartışılmaz. Ancak; Fenerbahçe'nin derbi maçını deplasmanda kaybetmesi, pek fazla yadırganacak bir durum olmazken, Galatasaray'ın kendi saha ve seyircisi önünde ezeli rakibiyle, berabere dahi kalması, camia açısından büyük bir moral kaybına neden olur.

 

Galatasaray'ın avantajları:

- Ev sahibi oluşu nedeniyle, taraftar desteği itici güç olacaktır.

- Ofansif gücü en önemli silahını oluşturuyor. Rakip ceza sahasına hızlı ataklarla ve çok adamla baskı kurabiliyor. Oyun içersinde, takım olarak topa daha fazla sahip olmaları muhtemel.

Fatih Terim; tecrübesi ve oyuna müdahalesi ile bir adım önde görünüyor.

 

Galatasaray'ın dezavantajları:

- Ofansif gücünü kullanırken defansif açıdan fazla açıklar verebiliyor. Özellikle Selçuk-Melo ikilisinin eski formlarından uzak oluşu, Semih-Dany ikilisinin yükünü daha da ağırlaştırıyor.

- Takımın Fatih Terim avantajı, işler yolunda gitmediğinde, öfke kontrolü sorunu nedeniyle zaman zaman dezavantaja dönüşebiliyor.

- Takım olarak en büyük handikapları, derbi maçlarında daha agresif oluşları, oyunun kritik anlarında kontrolü sağlayamamaları.

 

Fenerbahçe'nin avantajları:

- Maç içersinde rakibine nazaran daha sakin kalabilmeleri, oyun kontrolünü maç boyunca sürdürebilmeleri.

- Takım olarak defans uyumu ön planda.

- Beklenmedik anlarda, maçın gidişatını değiştirebilecek bireysel yeteneklere sahip oluşu.

 

Fenerbahçe'nin dezavantajları:

- Kontrollü oyun anlayışı, rakip sahaya oyunu taşımalarını güçleştirebiliyor.

- Takım olarak organize atak geliştirmekte ve rakip ceza alanında çoğalmakta güçlük çekiyorlar.

Aykut Kocaman; teknik anlamda ve oyuna müdahalelerinde zaman zaman yetersiz kalışı ile takımın en önemli dezavantajını oluşturuyor.

 

Fenerbahçe TT Arena'dan lider olarak çıkabilecek mi?

Fenerbahçe; maça muhtemelen kontrollü bir oyun anlayışı ile başlayacak, özellikle ilk 20 dakika gol yememek için orta alanda pas trafiği oluşturmaya çalışacaktır.

Aykut Kocaman'ın, Galatasaray maçlarına genellikle kaybetmeme düşüncesi ile çıktığına şahit olduk. Maalesef, Kadıköy'de dahi bu anlayışını koruyor. Ancak bu inat, Arena'da başına büyük dert açabilir.

Fenerbahçe; takım defansında ne kadar uyumlu görünse de oyunu orta alanda ve kendi sahasında kabul ettiğinde, ileri çıkmakta, pozisyon üretmekte güçlük çekiyor.

Bekir gibi bireysel hataya açık oyuncularının varlığı da takım adına beklenmedik olumsuzlukları beraberinde getirebiliyor.

Ayrıca, Aykut Kocaman'ın; Sow'un arkasında Cristian'ı tercih etmesi de takımın ofansif anlamda üretken olamamasına, Sow'un rakip stoperler arasında yalnızları oynamasına neden olabilir.

Mehmet Topal'ın orta alanda gizli bir stoper gibi geride kalması durumunda, takımın orta alandan çıkamaması ve orta alan hakimiyetinin tamamen rakibe bırakılması kaçınılmaz olur.

Fenerbahçe; rakibine önde baskı kurmadığı sürece, ancak duran toplardan ve bireysel yeteneğe sahip oyuncularının çabalarından gelebilecek bir golle galibiyeti elde edebilir ya da beraberliği koruyabilir. Kontrollü oyun, hem takım için hem de bizler için 90 dakikalık bir eziyete dönüşebilir.

Son olarak;

Fenerbahçe'nin atacağı ilk gol, Galatasaray cephesinde panik havası oluştururken, Fenerbahçe'nin skoru koruma düşüncesiyle daha fazla kapanmasına neden olur.

Galatasaray'ın atacağı ilk gol ise, Fenerbahçe'nin rakip yarı alanında daha fazla risk alan, agresif bir oyun sergilemesini sağlar.

Güzel bir mücadele sonunda, sadece futbolun konuşulduğu ve kazananın her koşulda hakkının teslim edildiği, ütopik bir maç izlememiz dileğiyle...

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 296
: 6335
Kayıt tarihi
: 24.09.08
 
 

Bankacılığın stres ve yoğunluğundan fırsat buldukça, okumaya ve düşüncelerimi burada paylaşmaya ç..