Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '08

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe yabancı oyuncuları sayamıyor

Fenerbahçe yabancı oyuncuları sayamıyor
 

Milliyet, 17 Eylül 2000


2000 ve 2008 yıllarındaki iki Fenerbahçe unutkanlığını yazacağım:

YIL 2000

2000-2001 sezonu 5. hafta maçları oynanıyor. O hafta derbi var: Beşiktaş-Fenerbahçe. Maçı Beşiktaş 3 gol atıp 3-0 kazanıyor ancak maç Beşiktaş’ın 3-0 hükmen kazandığı bir maç olarak kayıtlara geçiyor.

www.milliyet.com.tr adresindeki Milliyet Arşivini karıştırdım ve bildiğim ancak ayrıntılarını unuttuğum haberi buldum (1). “Tarihi skandal” başlığıyla yayımlanan haberde olayın ayrıntıları anlatılmış:

“SEZONUN ilk derbisi Beşiktaş'ın zaferiyle noktalanırken, bir skandal olarak da tarihe geçti. F.Bahçe sahaya sürdüğü ilk 11'inde Andersson, Lazetic, Moshoeu ve Mirkoviç'e yer verirken, Mustafa Denizli 61. dakikada Türk vatandaşı olarak forma giyen Uche ile Balic'i çıkardı, inanılmaz bir kararla da takımın diğer iki yabancı oyuncusu Revivo ile Rapayiç'i oyuna aldı. Böylece F.Bahçe'nin saha içindeki yabancı futbolcu sayısı bir anda altıya çıktı.

FUTBOL müsabaka talimatına göre takımlar kadrolarında altı yabancı bulundurabiliyor, ancak aynı anda sadece beşini oynatabiliyor.”

Fenerbahçe’de aslında yabancı olan Uche ve Balic, TC kimliğiyle oynadıkları için maçtan çıkan yerli oyuncular olmuş, giren iki yabancı ile yabancı oyuncu sayısı 6’ya çıkmış. O zamanlar yabancı oyuncu 5+1 ile sınırlı olduğu için Fenerbahçe 3-0 yenik sayılmış. Zaten 3-0 yenildiği için çok da önemsenmemişti.

O zaman Fenerbahçe teknik direktörü olan Denizli’nin hatasını maçtan sonra öğrendiği belli olmuştu (2).

YIL 2008

2008-2008 sezonunun 14. haftasında Denizli-Fenerbahçe maçında Fenerbahçe yabancı oyuncu ihlali yapacakken son anda fark ediliyor ve hükmen yenilmekten kurtuluyor.

Milliyet gazetesindeki haberde olay anlatılıyor (3):

“Saha kenarına gelen Deivid ile Emre, Josico ile Vederson’un yerine girmek için hazırlandı. Dördüncü hakem kendisine sunulan yazılı kağıda bakarak ilk olarak Deivid - Vederson değişikliğini kaldırınca, Vederson çıkmak istemedi. Brezilya asıllı Türk oyuncu, sahada yedi yabancı olacağını söyleyerek Emre’nin yerine girmesi gerektiğini söyledi. Dördüncü hakem önce değişiklikte ısrar etti ardından Fenerbahçeli oyuncuların baskısıyla tabelayı değiştirdi ve önce Vederson ile Emre değişti, ardından Josico yerini Deivid’e bıraktı.”

Bu olay aynı anda iki değişiklik yapılmasından kaynaklanıyor. Tabelalar düzeltilmeden de yapılsaydı maçta Fenerbahçe 7 yabancı ile oynamamış olacaktı, ancak bir an sahada 7 yabancısı olması gibi bir durum ortaya çıkacaktı. Bu hata hakemin de olabilirdi. Çünkü iki değişiklik aynı andan bildirildiği için karıştırdığı söylenebilirdi. O zaman hakem suçlanacaktı. Sayılmayan bir golle durumları tartışılırken bir de tabela hatası hakemlerin geleceklerini tehlikeye sokacaktı (4)

Denizli – Fenerbahçe maçı hakemlerin ucuz kurtulduğu hakem hataları ve Fenerbahçe’nin ucuz kurtulduğu unutkanlıkları ile futbol tarihinde yerini aldı.

FENERBAHÇE YABANCILARI SAYAMIYOR

Fenerbahçe uzun yıllardır yabancı oyuncu sayısını üst sınırda tutarken bir yandan da T.C yurttaşlığına geçmiş oyuncular oynatıyor. Aslında yüzde yüz yabancı olan bu yerli oyuncular yabancı oyuncuları sayarken hatalara neden oluyor.

(1) TARİHİ SKANDAL (Milliyet, 17 Eylül 2000): http://www.milliyet.com.tr/2000/09/17/spor/spo00.html
(2) Öfke ve güvenoyu (Milliyet, 18 Eylül 2000): http://www.milliyet.com.tr/2000/09/18/spor/afb.html
(3) Vederon kurtardı (Milliyet, 6 Aralık 2008): http://www.milliyet.com.tr/Spor/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=spor&KategoriID=6&ArticleID=1025310&Date=06.12.2008
(4) Fenerbahçe’nin Denizli’de sayılmayan golü hakemi yiyebilirdi (5 Aralık 2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=148538

Ankara, 6 Aralık 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..