- Kategori
- Kültür - Sanat
Fethiyeli Ünal Şöhret Dirlik için birkaç söz

Fethiyeli eğitimci yazar ve şair Ünal Şöhret Dirlik başarılı bir öğretmen, deneyimli bir idareci üretken, çalışkan bir kültür adamıdır. Yaklaşık yarım asırdır Anadolu'da yayımlanan birçok sanat ve kültür dergilerinde yazıyor. Sanatımıza, Kültürümüze hizmet ediyor. Dergiler, yerel gazetelerde sanat ve kültür sayfasını yönetiyor, dergiler çıkarıyor ve yazdığı araştırmaları, şiirlerini, hikayeleri, araştırmaları ve denemelerini, folklorik eserlerini bir araya getirip, çeşitli yapıtlarda topluyor ve yayımlıyor.
Kitaplarını Anadolu’nun birçok ili ve ilçelerinde öğretmenlik yapan öğretmenlere ve öğrencilere armağan ediyor. Bir gönül adamıdır. Fethiye Belediyesi, Ünal Şöhret Dirlik’in Fethiye kültürüne uzun yıllar yaptığı hizmetlerden dolayı Fethiye’de Ünal Şöhret Dirilik Halk Kütüphanesi açarak adını ebedileştirmiştir. Ünal Şöhret Dirlik Fethiye'ye sevdalı bir eğitimci yazar ve şairdir.. Onun için neler yapılsa, neler yazılsa yeridir.. Aynı zamanda samimi bir Atatürkçü ve yurtseverdir... Değerli öğretmen Ü.Ş. Dirik’in Türk edebiyatına kazandırdığı kitaplarından bazıları:
ARAŞTIRMA -İNCELEME:
Şiirli Bilmeceler ( 1969),Fethiye Bilmeceleri ( 1996),Fethiye’de Halk İnanışları (1997),Fethiye Gülüyor ( 1998),İncir köy İncir köy (1999),Fethiye Atasözleri ve Deyimlerinde Hayvancılık ve Yayla Göçleri (2000),Fethiye’de söylenen Maniler (2001),Fethiye’de İnlemeler Hayırlı Sözler ve Dualar (2003), Ey Fethiye! Fethiye! (2003), Mezar Taşı Edebiyatı ( 2004 ) , Masallarımız ( 2004), Şiir olarak Sen Şimdi Güneyde ( 1965), Fethiye Şiirleri Antolojisi ( 2005), Keloğlan ( 1959), Kel kız ( 1962), Çocuklara Atatürk Şiirleri ( 2005),Güney Havaları –Şiirler ( 2006), Şiirlerde Fethiye ( 2006), Yüz Gülümlüğü ( 2006 ),gibi yayımlanmış eserlerdi vardır. Ünal Şöhret Dirlik sanat ve Kültür çalışmalarından dolayı Türk Folklor Araştırmaları, EGAY-DER, Muğla Gazeteciler Cemiyeti ve Fethiye Belediyesinden birçok ödül ve onur belgeleri almıştır.
Eğitimci şair, yazar Ünal Şöhret DİRLİK şu anda 76 yaşındadır. Bu 76.Yaş yıl dönümünü gönülden kutluyor, sağlıkla, başarıyla daha nice yapıtlara imza anmasını diliyor ve sözlerimi sevgili şairimizin Karacaoğlan’ı anımsatan bir şiirini siz Milliyet Blogdaşlarımla paylaşmak istiyorum.. ve de Söke'den selam ve saygılar gönderiyorum....
YENİ ŞİİRLERİM
Düşünüp konuşup salınan güzel
Bu işveyi, nazı kime ediyon?
Mayası yoğrulmuş balınan güzel
Bu işveyi, nazı kime ediyon?
***
Sonu yok sonu yalan dünyanın
Sevdadan çok çekmiş gibidir halin
Gel doğruyu söyle çekme vebalin
Bu işveyi, nazı kime ediyon?
***
Ardına bakmadan yollara düşmüş
Yağmur yağmış, boran düşmüş üşümüş
Eski sevdaların hepsi düş ümüş
Bu işveyi, nazı kime ediyon
***
Şöhret, sevda çeker yalan dünyada
Arasam hep yoksun bahçe, bağlarda
Kaval sesi çınlar yalnız dağlarda
Köyü bırakıp ta nere gidiyon?
Ünal Şöhret DİRLİK