- Kategori
- Doğal Tedaviler
Figani Efendi Eriği

Demirci ve çevresinde yetiştirilen , kabızlığın tedavisinde ilk başvurulan ilaç olan Figani Efendi eriğinin tarihçesi şöyledir;
Figani efendi, Moro, Yenişehir eşrafından Derviş Ali Bey'in oğludur. Babasının Yunanlılarca katledilmesi üzerine İzmir'e göç etmiş, oradan Demirci Ziraat bankasına memur olarak gelmiştir. (Tahminen 1886 yılları) Demirci eşrafından Şehitli Hacı Tahir ağanın kızı Fadime hanımla (1868-1943) evlenip kasabaya yerleşir.
Uzun yıllar bankada müdürlük yapan Figani efendi, ziraat konusunda sürekli yenilikleri takip etmiş, doğduğu yörelerden değişik bir cins erik fidanı getirip ilk olarak Gümrükçüzade Hacı Mehmet Ağanın bahçesine dikmiştir. Toprağı ve iklimiyle fevkalade uyum sağlayan yeni erik fidanı kısa süre içinde her bahçeye dikilip yayılmıştır.
Figani efendi eriği ortalama ceviz büyüklüğünde olup, ağustos ayında olgunlaşır. Sergilerde üzüm gibi kurutulur. Özel aroması ve lezzeti bulunan bu eriğin hoşaf, marmelat ve kompostosu da hoş olup, bağırsak çalıştırıcısıdır.
Kurusu, yirminci asrın başlarında İzmir'de faaliyet gösteren Şark halı kumpanyası (Orient Carpet Co.) tarafından İzmir limanından halılarla birlikte Fransa ve İngiltere’ye ihraç edilmiştir.
Tıbbi faydaları öğrenilince, Avrupalı doktorlar o yıllarda hastalarına, müshil ilacı olarak tavsiye etmişlerdir.
Halen Demirci'ye has özel şifalı bir meyve olarak misafirlere ikram edilir.