Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '07

 
Kategori
Kitap
 

Fikrimin İnce Gülü - Adalet Ağaoğlu

Fikrimin İnce Gülü - Adalet Ağaoğlu
 

Resim alıntıdır


"Fikrimin ince gülü
Kalbimin şen bülbülü
O gün ki gördüm seni
Yaktın ah yaktın beni

Ateşli dudakların
Gamzeli yanakların
O gün ki gördüm seni
Yaktın ah yaktın beni "


Sözleriyle insanın içini dağlayan, bir de ince içli bir kadın sesinden dinlerseniz tadına doyum olmayan bir eserdir, bir eşsiz şarkıdır o. 1920'li yıllara ait İsmail Hakkı Bey'in bestesi. Yazımın başlığına bakıp bu şarkıyı, televizyonda gösterilen diziyi ya da İlyas Salman'ın "Sarı Mercedes" isimli filminden bahsedeceğimi düşünmeyin. Onlarla ilişkisi var pek tabii ama bu yazıda asıl konu edebiyat...

"Fikrimin İnce Gülü" Adalet Ağaoğlu''nun 1976 yılında yazdığı ikinci romanı. İki farklı toplum yaşantısı arasında uyum sağlayamamış ve sıkışıp kalmış insanların sistemin çarkı içinde nasıl kaybolduklarını ve hayal kırıklıklarını anlatan güzel ve acıklı bir romanı. Almanya'da işçi olarak çalışan Bayram'ın gözü gibi baktığı ve koruduğu sarı renkli Mercedesi ve hayalleri ile Almanya'dan yola çıkıp, Kapıkule sınır kapısından başlayarak köyüne kadar uzanan maceralı yolculuğunu anlatıyor roman. Kurduğu hayalleri ve yaşadıkları arasındaki uçurumlar ve düş kırıkları, sonunda yorgun, şaşkın ve perişan bir şekilde köyüne ulaşması anlatılıyor, sade, eli yüzü düzgün bir anlatımla ve güzel bir dilbilgisi ile...

Yazarın kalemiyle insanlardaki yabancılaşma ve içe yolculuk çok vurgulu bir biçimde işlenmiş. Yolculuk aslında bir sembol, yazınsal bir uyarı niteliğinde bu eser. Kitabı çok beğenerek okumuştum. Daha sonra filmini de izledim, fakat çok beğendiğimi söyleyemem. Hem senaryosu biraz farklıydı hem de başrol oyuncusunu ( İlyas Salman) nedense pek yakıştıramamıştım. Çünkü o zamana dek onu komedi filmlerinden tanıyorduk, bu konu ise daha dramatik sahneler içeriyordu. Ama film izleyici ile buluştuğu zaman eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler almıştı.

Kitapta en ince ayrıntılara kadar yer veriliyor, örneğin, Mercedesin ufacık amblemi bile uzun uzun anlatılıyordu. Filmde işin içine görsellik girince ayrıntılar izleyiciye bırakılıyor. Zaten Adalet Ağaoğlu betimlemeleri en güzel yapan yazarımız bana göre. Birçok romanını zevk alarak okudum, çoğu kişiye uzun uzun betimlemeler sıkıcı gelebiliyor. Onu farklı bir yere koyuyorum benim edebiyat dünyamda...

Bulursanız mutlaka okuyun derim ya da satın alın!



Film İle İlgili Açıklama:

Çocukluğu ve gençliği yoksulluklar, itilip kakılmalar arasında geçen öksüz Bayram, nasılsa bir yolunu bulup işçi olarak Almanya'ya kapağı atmıştır. 'Balkız' ile ezilmişliğinin tüm yükünden kurtulmayı amaçlar."Fikrimin İnce Gülü" Adalet Ağaoğlu'nun aynı adlı kitabından Tunç Okan'ın titiz bir çalışmayla sinemaya uyarlandı. "Fikrimin İnce Gülü", gözü gibi baktığı Mercedes arabasıyla Almanya'dan memleketine dönen işçi Bayram'ın hikâyesini anlatıyor. Türkiye'de ve Almanya'da sesli çekilen, bir adı da 'Sarı Mercedes' olan filmde Salman, beyazperdedeki en iyi performansını yakalıyor.

(95 Dakika)
(Arka Kapak)

Yazarın Yaşam Öyküsü:

1929 yılında Ankara'nın Nallıhan ilçesinde doğdu. Ankara Kız Lisesi ve Ankara Üniversitesi D.T.C.F Fransız Dili Ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1951-1970 yılları arasında TRT'de çeşitli görevlerde bulundu.1970'den beri yazarlık yapıyor.

İlk romanı "Ölmeye Yatmak" 1973'te yayınlandı. O dönemlerde kitapları çok tartışıldı. Ölmeye Yatmak'tan sonra yazdığı "Bir Düğün Gecesi" ve "Hayır" adlı romanları ile bir üçleme oluşturdu ve birçok ödül kazandı. 1991 'den sonra "Çok Uzak Çok Yakın" ile oyun yazarlığına döndü ve halen devam ettiriyor.

Can Yücel'in onun için söylediği "Sen Türkiye'nin en güzel kazasısın" sözü, Feridun Andaç ile yaptığı "Nehir" söyleşi tarzında bir kitabın adı oldu. Bu eser 2006 yılında basıldı.

Not: Milliyet Blog'daki "Alamancı veya Gurbetçi" tartışmaları ile ilgisi yoktur. "Fikrimin İnce Gülü" benim ilk on sıralamama giren en güzel kitaplardan biridir. Roman 1976 yılında yazılmış ve daha önceki dönemde yaşanan olayları anlatıyor. Bugüne dek orada yaşayan Türklerin sosyal yaşantılarında birçok değişiklikler olduğu kesin. Değerlendirmelerinizi bu konuyu dikkate alarak yaparsanız sevinirim.

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..