Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '08

 
Kategori
Sinema
 

Film Müziği Ustası Ennio Morricone

Film Müziği Ustası Ennio Morricone
 

Ennio Moricone Oscar alırken


Müziğin filmdeki yeri nedir? Müzik filmin başarısını etkiler mi? Filmleri aşan müzikler var mıdır?

Kimi filmlerde müzikler arka planda kalır. Yönetmen müziği ön plana çıkarmak istemez. Kimi filmlerde ise müzik tempoyu ayarlar. Bazı film müzikleri ise filminden daha çok tanınmıştır. Love Story filmini herkes sever mi? Ama müziğini herkes sever.

Bir müzisyen var ki sadece bir, iki filmde değil onlarca filmde unutulmaz müzikler yapmıştır.

Ününü film ve dizi müziği yaparak kazanan bir dev, Ennio Morricone. 1928 Roma doğumlu. Biz Türkler matem yaparken O doğum gününü kutluyor.

Ennio Morricone ve Guiseppe Tornatore çok iyi arkadaş. Guiseppe Tornatore tüm filmlerinin müziklerini Ennio Morricone’ye yaptırıyor. Cennet Sineması, Malena, 1900 Efsanesi, Esrarengiz Kadın. Ennio Morricone filmleri yakalayan uygun ritimleri çok güzel buluyor. Her filme ayrı bir tarz. Özellikle Cennet Sineması’nın müziği klasikler arasında.

Bu yetenekli müzisyen sadece İtalyan filmlerine müzik yapmıyor. Çok önemli Hollywood filmlerinde imzası var.

İyi Kötü Çirkin filminin müziklerini kim unutur? O unutulmaz filmin unutulmaz müzikleri Ennio Morricone’ye ait.

Peki, Bir Zamanlar Amerika filmini hatırladınız mı? Robert De Niro ve Joe Pesci’nin unutulmaz filminde tek hatırda kalan Yesterday şarkısı değildir. Filmin ana müziği daha da etkileyicidir.

Ennio Morricone tam dört kez Oscar’a aday oldu. Aday olduğu filmler Days Of Heaven, The Mission, Bugsy ve Malena’dır. Her defasında kazanamadı. Tam ümitler kesilmişken akademi 2007 Oscar Özel Ödülü vererek taçlandırdı.

Bir müzisyen için bundan büyük mutluluk var mıdır? Hayattayken değerinin anlaşılması, müziklerinin her kıtada bilinmesi. Belki ismini bilmeseler bile İyi Kötü Çirkin, Bir Zamanlar Amerika filmleri, “Evet bu filmlerin müzikleri çok güzel unutamam.” diyen milyonlarca insan.

2002 Salt Lake Kış Olimpiyatları’nda olimpiyat bayrağını Steven Spielberg taşırken hoparlörden The Mission çalınması ayrı bir gurur.

Ennio Morricone We All Love Ennio Morricone adıyla bir kasetini 2007 yılında çıkardı. Nice yıllara nice yeni unutulmaz bestelere.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...