- Kategori
- Magazin
Final canlı ama...

Binbir Gece dizisinin başlangıcı epey olaylı olmuştu. Daha ilk bölümün finalinde genç bir anneye ahlaksız bir teklifte bulunulmuş, bu teklif magazin dünyasını alt üst etmişti. Hatta bazı ünlüler çıkıp ''Bize de zamanında böyle teklif yapıldı'' diye dert yanmışlardı.
Ardından bu olay Ana haber bültenlerine kadar ilerlemiş, amatöründen profesyoneline tüm medya dünyası bu konuyu tartışır olmuştu. Siteler boy boy anket yayınlayıp ''Siz olsanız kabul eder miydiniz?'' diye soruyorlardı.
Ben Avrupa Yakası gibi örnekler dışında yerli dizileri izlemem. Binbir Gece'yi de izlemem haliyle ama annem çok sever, benimde arada gözüm takılır doğal olarak. Dizinin sezon finalinin canlı yayınlanacağını duyduğumda yine bir Avrupa taklidiyle karşı karşıya kalacağımızı anlamıştım. Mesut Yar, Yüksel Aytuğ, Cengiz Semercioğlu gibi beğendiğim televizyoncuların katılacağını öğrenince bende bakmak istedim.
Kısa özet görüntülerinden sonra canlı yayına geçildi. Elit bir davet forumda hazırlanmıştı düğün. İlk İlhan Şeşen girmişti.
Bu arada dizi devam ediyordu tabii. Evliyaoğlu ailesi oğullarının yediği haltın sonuçlarıyla meşgul oluyordu. Gelin Hanım pek azılı çıkmıştı. Gerçi ben olsam bende yapardım. Zengin aileyi bulmuşsun, elinde de büyük bir koz var sömür sömürebildiğin kadar. Eee zamanında düşüneceklerdi..
***
Finalde görüntü olarak herşey çok iyiydi. Müthiş bir atmosfer oluşturulmuştu. Renk uyumu yerindeydi. Şehrazat karakterinin bebeğine kastı olan şahısın siyah kıyafeti iyi bir seçim olmuştu.
Belli ki düğün formatı doğaçlama olarak düşünüldü ya da iyi hazırlık yapılmadı çünkü performanslar oldukça düşüktü. Tardu Flordun'dan muhabir kıza kadar dizinin başarısına zıt diyaloglar hakimdi.
Mehmet Ali Birand bile bu durumun bir parçası olmuştu. Düğünle ilgili düşünceleri ''Hava soğuk'' olmuştu. Kısacası rol yapıldığı açıkca belli oluyordu.
Kısa da olsa aldığım tiyatro eğitimimde öğrendiğim önemli bir etmen de oyun içinde oyunlar dışında rol yapıldığının belli olmaması. İzlediğimiz finaldeyse rol yapıldığı bariz belli oluyordu.
Takıldığım önemli bir nokta da mantık hataları. Örneğin yine düğünün arasına giren bir sade nikah vardı. Dizinin özetinde bu çiftin yeniden barışmasının kısa süre önce meydana geldiği görülüyordu. Bu ülkede ha deyince nikah memuru bulabiliyor musunuz? Hiç sanmıyorum.
Bir diğer hata da Şehrazat karakterinin bayılma sahnesi. Kadın acı içinde kıvranıyor gören yok. Kocası farkediyor sap gibi duruyor. Kadın düşünce aklına geliyor yanına gitmek. Koca bir salon insan film izler gibi izliyor. Salon çevresinde sağlık görevlileri yok.
Hadi onu geçtim 3 haftalık hamile bir kadın öyle sancılı düşük yapar mı?
***
Olmamış Binbir Gece. Görüntüyü, ortamı iyi ayarlamışsınız fikir de Türkiye'de ilk ama uygulama olmadı.
Belki diğer sezonun finaline..