Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '09

 
Kategori
Söyleşi
 

Fırat Cavaş ile "Doğa İçin Çal" röportajı

Fırat Cavaş ile "Doğa İçin Çal" röportajı
 

Agaclar.net'ten Fırat Çavaş, doğdukları iller farklı, yaşadıkları mekanlar farklı, zevkleri, yaşama bakış açıları farklı 45 müzisyeni, varolan gerçekleri bir kez daha hatırlatmak için bir araya getirdi: Doğa için çal! "Divane Aşık Gibi" yollarda dolaşmaktan başka, hem mecazda hem de fikirde "Sen yağmur ol, ben bulut, Maçka'da buluşalım" diyorlar. İşte O projenin fikir adamı Fırat Çavaş ile yaptığımız röportajı burada sizlerle paylaşıyoruz.

TÜRKİYE İNTERNETTE: Öncelikle böyle bir projeyi hazırlamış olduğunuz için sizi tebrik ediyoruz. Bilinçli ve duyarlı insanları bir araya getirip, dünyamız için bir adım atmanız ve bunu müzikle yapmış olmanız olağanüstü güzel.

Playing For Change - Stand By Me projesi sanırım 2005 yılında dünyanın çevresel olarak kötüye gidişi için ortaya çıkarılmış bir projeydi. Siz bu projeye bu yıl katıldınız.. Niçin bu kadar beklediniz?

FIRAT ÇAVAŞ: Benim zaten bir yıl önce haberim oldu Playing For Change - Stand By Me projesinden. Projeye aslında tam olarak katılmak gibi bir şey mümkün değil. Çünkü zaten aralarına almıyorlar. Kendi ekipleri var ve aralarında çalışıyorlar belki de iyi yapıyorlar.

TÜRKİYE İNTERNETTE: Bu projede yer alan genç sanatçıları bir araya getirmek kolay oldu mu?

FIRAT ÇAVAŞ: Çoğu zaten arkadaşım bir telefonumla geldiler sağolsunlar. Aslı, Can Şengün, Esma Er gibi isimler ile yeni tanıştım. Hepsi de çok iyi müzisyenler. Aslı ve Can Şengün ile tanışmayı özellikle çok istiyordum zaten.:)

TÜRKİYE İNTERNETTE: Şu ana kadar bu projeye verilen desteği yeterli buluyor musunuz?

FIRAT ÇAVAŞ: Kesinlikle evet! Duyan herkes işin bir ucundan tutmaya çalışıyor. İzleyen gençler, televizyon kanalları, gazeteler, radyolar kısacası bütün medyanın ilgisinden çok memnunum. Herkes her türlü konuda destek olmaya çalışıyor.

TÜRKİYE İNTERNETTE: Neden Divane Aşık Gibi türküsünü seçtiniz? Özel bir nedeni var mı?

FIRAT ÇAVAŞ: Divane aşık gibi adlı türküyü yönetmen yardımcısı olan Tayfun Turan seçti. Tayfun Trabzonlu ve yıllardır sahnede söylediği bir şarkı. Bütün İstanbul'a yıllardır söylettiği bir şarkı. Onun için seçti sanırım.:)

TÜRKİYE İNTERNETTE: Doğa İçin Çal projesindeki sanatçı sayısı 45 kişi olarak mı planlandı? Bu fikir nasıl ortaya çıktı?

FIRAT ÇAVAŞ: İlk başladığımızda aklımızda hiçbir sayı yoktu. Hatta 22 olduğunda tamam bitiriyoruz falan diyorduk. Sonra sevgili Murat Evgin geldi söyledi ve O da çok beğendi ve bizi feci gaza getirdi. Proje büyüye büyüye bu hale geldi. Ben en son 41 de bitsin ki 41 kere maşallah olsun derken bir de baktım 45 oluvermiş :)

TÜRKİYE İNTERNETTE: Facebook bu çalışmanın milyonlara duyurulmasında etkili olmuştur. Bunun dışında nerelerde tanıtımınızı yapıyorsunuz?

FIRAT ÇAVAŞ: Facebook dışında kendi internet sitemiz dışında herhangi bir tanıtım yapmadık. Gazete, dergi ve televizyon kanallarında insan bizi tanıdı. Tanıtım yapılacak malzeme güzel olunca insanlar zaten kendileri tanıtımı yapıyor. Dedikodu gazetesi en iyi tanıtım aslında.

TÜRKİYE İNTERNETTE: Kültür Bakanlığı'na destekleri için bir girişimde bulundunuz mu? Bulunmamış iseniz, düşünüyor musunuz?

FIRAT ÇAVAŞ: Herhangi bir girişimde bulunmadık. Şimdilik gündemde değil. Ama olmayacak anlamına gelmesin.

TÜRKİYE İNTERNETTE: Güzel insanların, güzellik için bir araya gelmesi ve güzellikleri birleştirmesi toplumu aydınlatmada büyük etkendir. İnsanları bilinçlendirmek ve bunu müzikle yapmış olmanız nedeniyle sizi bir kez daha kutluyoruz. Buna benzer çalışmalarınız olacak mı? Ayrıca bu projenin devamı için daha neler düşünüyorsunuz?

FIRAT ÇAVAŞ: Doğa için çalmaya devam edeceğiz. Bir sonraki şarkı yine bir türkü mü olur rock bir şarkı mı olur bir beste mi olur, türk sanat müziği mi olur hiçbirşey belli değil. Ancak Doğa İçin Çal sevenleri bir daha ki projede yine şaşırtmak istiyoruz.

TÜRKİYE İNTERNETTE: Playing For Change - Stand By Me projesindeki müzisyenlerle de irtibatınız oldu mu? Olduysa ne gibi şeyler görüşüldü ve bu projeye de katkısı oldu mu?

FIRAT ÇAVAŞ: Oradaki müzisyenlerle bir irtibatımız olmadı. Onların prodüktörleri ile oldu. Onlar ile de tanıtım ve neler yapabileceğimiz hakkında konuştuk. Onlar da güzel sözleriyle destek verdiler sağolsunlar.

TÜRKİYE İNTERNETTE: Bu projedeki müzisyenlerin çoğu profesyonel olarak müzikle uğraşıyor. Bu müzisyenlerin hepsini bir araya getirmenizde çoğu ile arkadaş olmanız etkili oldu mu? Bu projeden önce tanımadığınız da var mıydı aralarında?

FIRAT ÇAVAŞ: Tabiki 45 kişiden neredeyse hepsi benim zaten tanıdığım müzisyenlerdi. Tanımadığım kişiler olsaydı bu kadar kolay ikna edemezdim onları. Aslı, Can Şengün, Esma Er ile yeni tanıştım. Bu arada parçanın masterını Barış Büyük yaptı onunla da yeni tanıştım ve hepsiyle tanışmış olmaktan çok memnunum.

TÜRKİYE İNTERNETTE: Sizi gönülden ve yazılarımızla destekliyoruz. Başarılar diliyoruz.

Videosu için TIKLAYIN

http://www.turkiyeinternette.com/haber/6852-roportaj-firat-cavas-ile-doga-icin-cal-roportaji.html

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..