- Kategori
- Siyaset
Fırat'ın doğusunda, "Dün" ne oldu?... "Bugün" neler oluyor?..."Yarın" neler olacak?" : 1
Bu harita, 2006 yılında NATO Savunma Kolejinde, Ortadoğu'daki son gelişmeler gösterilince Türk subayları toplu halde salonu terk etmişlerdir.(X)
BAŞLARKEN....
Aradan yüz yıla yakın bir zaman geçti... Fırat ve Dicle üzerindeki köprülerin altından çok sular aktı... Türkiye üzerine yazılan senaryoların bazıları ucundan ıslandı, bazıları yosunlandı...
Şimdi bu dosyalardan ıslak olanlarının ve kurutularak tekrar oyunlaştırlıp gösterime sokulanların sayfalarını birer birer ve yavaşça açalım; bakalım içinde neler var...?
x x x
GİRİŞ...
Amerikalı bir Albay, duvardaki bir haritaya yaklaşıyor; avucunu harita üzerinde dolaştırarak yanında bulunan bir Türk gazetecisine şöyle diyor : "Siz isteseniz de istemezseniz de, bu bölgede bir Kürt Devleti kurulacaktır! Karşı çıkarsanız sizinle savaşacaklardır".(1)
Türk gazetecisi Güneri Cıvaoğlu'dur. Haritada gösterilen yer, bizim güney sınırlarımıza bitişik Kuzey Irak topraklarıdır. O sıralarda bu konu, Türkiye için savaş nedeni olabilecek bir "kırmızı çizgi" idi. Şimdi, hepimiz biliyoruz ki, bu kırmızı çizgi "sararmış" durumdadır...
Bir başka ABD'li Yarbay da, 2006 yılı Eylül ayında, Roma'daki NATO Savunma Koleji'nde, Ortadoğu'daki son gelişmeler konusunda brifing verirken, bloğumun başındaki Türkiye'yi bölen haritayı açması üzerine, toplantıyı izleyen Türk subayları tepki olarak toplantıyı terk etmişlerdir(2).
x x x
KÜRDİSTAN'A GİDEN YOLDA İNGİLİZ VE AMERİKAN ADIMLARI...
* Yıl 1916 : Birinci Dünya Savaşı'nın tam ortası...İngiliz delegesi Mark Sykes ve Fransız delegesi François George Picot, bir araya geliyorlar ve yedi günlük(9-16 Mayıs) bir çalışmadan sonra, soyadları ile anılan "Sykes-Picot Antlaşması"nı hazırlıyorlar...İngiltere ve Fransa tarafından imzalanan bu antlaşmaya göre, "Tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Suriye ve Kuzey Irak Fransa'nın koruyuculuğuna veriliyor(3).
Yalnızca Fransa ile İngiltere arasında yapılan bu antlaşmaya, sonradan Rusya da katılıyor. Bu antlaşmaya göre Rusya'ya da, "Doğu Anadolu'nun bir kısmı ile Karadeniz ve Boğazlar bölgesi" veriliyor.
* Yıl 1917 : Rus devrimi ardından kurulan hükümet, bu antlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren bölümlerinin geçersiz olduğunu ilan ediyor...Ruslar, Osmanlı ülkesi üzerindeki isteklerinden vazgeçince, Doğu Anadolu'da Rusların payına düşen bölgelerde, "İngiliz ve Amerikalılar, bağımsız bir Ermenistan ve Kürdistan"(4) kurmayı düşünüyorlar.
* Bu tez, Birinci Dünya Savaşı bitmek üzere iken(8 Ocak 1918) Amerika Cumhurbaşkanı Wilson'un, sonradan "Wilson Prensipleri" adını alacak bildirisinin 12. Md'sinde, "Türk egemenliği altında yaşayan öbür uluslara da kesin bir yaşama güveni, özgür ve engelsiz tam bir gelişme imkanı verilmelidir" şeklinde yer almıştır.
Not-1 : Başkan Wilson'un, Kürtlere ve Ermenilere verdiği bu umudu, yerine getirilmesi gereken bir borç olarak kabul eden Amerika, bu borcu ödemek için, sonradan "Kürtlere, Doğu Anadolu'da muhtariyet(özerklik) verilmesini" ve sınırları Amerika tarafından belirlenecek bir Ermeni Devleti kurulmasını öngören maddelerin Sevr Antlaşması'na konulmasını sağlamıştır.
* 30 Ekim 1918 : Mondros Mütarekesi'nin hemen ardından(üç gün sonra), İngiltere, bir oldubitti ile, haksız ve hukuksuz olarak; hem de Mütareke koşullarını hiçe sayarak Musul'u(Kuzey Irak) işgal ediyor ve 8 Kasım'da kente İngiliz bayrağı çekiyor...
Devam edecek...
Amacım, konu ile ilgili olarak geçmişten günümüze uzanan bir çizgide konuyu biraz açmak ve günümüzdeki benzer olayları daha iyi anlamaya çalışmak ve gelecekte karşımıza çıkacak aynı konuda yaşanacakları, doğruya yakın bir bakış açısından çözümlemektir.
cdenizkent
------------------------ :
(1) Güneri Cıvaoğlu, "ABD'li Yarbay", "milliyet.com.tr", 22 Haziran 2010
(2) (Emekli Orgeneral Edip Başer, "Hedef Büyük Kürdistan", Hürriyet-Gündem, 22 Eylül 2014)
(3) Yusuf Hikmet Bayur, Türk İnkılap Tarihi, Cilt-III, Kısım-IV, ss.1-39
(4) "Sykes-Picot", AnaBritannica, Cilt-29