Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Firefox’u neden övüp övüştürdüler?

Firefox’u neden övüp övüştürdüler?
 

Firefox’u neden övüp övüştürüyorlar?


İnternet’in ilk tarayıcısı İnternet Explorer’a yani Microsoft’a rakip olarak piyasaya çıkan Mozilla firmasının Firefox isimli tarayıcısını özellikle Türk medyası övüp övüştürüyor. Peki, neden?

Türklerde güçsüz olanı destekleme güdüsü vardır. Mozilla’nın güçsüz olduğunu biliyorduk. Ancak bütün teknoloji dergilerinde ve program indirmemizi sağlayan örnek sitelerde bu programın reklamlarına rastlıyoruz. Ancak garip olan, reklamı şirketin kendisi yapmıyor. Yok editörün seçimi, yok bunun seçimi, yok şunun seçimi diye bölümler oluşturdular. Çok güzel. Ama neden hep Firefox’u övüyorlar, bir tahmininiz var mı? Benim var ve sizlerle paylaşmak istedim…

Aslında tahmin etmeyip, direkt bildiklerimi söyleyeceğim…

Firefox, daha çocuk…
Az önce de belirttiğim gibi, Türklerde güçsüz olana sahip çıkma güdüsü var. Ve güçlü olan taşlanır. Avrupa’da ise tam tersi vardır. Güçlünün yanında olurlar. Ben bu ölçüde Microsoft’u haklı buluyorum. Tamam, Firefox’u da kullanmak durumundayım. Yayındığım web siteleri birçok tarayıcıda test etmem gerekiyor. Ama genel olarak İnternet Explorer 7’yi kullanırım. İleride de 8’i kullanacağım.

Firefox, güçlüye rakip çıktı.
Microsoft’un tabii ki rakipleri vardı. Mesela Opera. Ancak özellikle Türkiye’de onu rakip sayan yoktu. İnternet Explorer, piyasada tek sayılırdı. Ve bütün millet bir alternatif bulma çabası içerisindeydi. Derken, Firefox çıkageldi. Ve dengeler onun üzerinde kurulmaya başlandı. Medya haykırıyordu:’Denediniz mi, Microsoft’a rakip çıktı.’ Çıktı da ne oldu? Peki, Firefox daha mı iyi? Bakalım.

Firefox’un artıları, eksileri…
Artılarından başlayalım. Bir yazılımcı olarak söylüyorum, sitede yazılımsal bir hata varsa, bu yüzden site açılamıyorsa hataları gösteriyor. Görünümü gayet şık. O kadar. Daha ne bekliyorsun diyebilirsiniz. Eksilerine geçelim… Bazı sitelerin javascript uygulamalarını çalıştıramıyor. Bazen javascript uygulamalar çalışıyor bu sefer de başka kodları okumuyor. ‘Tamam, İnternet Explorer yıllardır gelişiyor. O da gelişecek.’ diye savunma yapılabilir mi? Hayır. Çünkü sen bu programı övüp övüştürmedin mi? Hani çok iyiydi. Hatta bir sitede şöyle başlık atılmış:’En iyi internet tarayıcıyı indirmek için tıkla’ Tamam iyi olabilir. Ancak en iyi değil. Daha internet Explorer 7’ye yaklaşamıyor, açık kaynak kodlu program bir de internet Explorer 8’e mi yaklaşacakmış! Kendinize gelin beyler…

‘Peki, daha hızlı diyorlar’
Tamamen psikolojik bir durum. Ve tedavisi zor. Hızlı falan değil. Normal internet hızınız neyse ondan yükseğini almanız mümkün değil. Zaten belirtilen internet hızımızın dahi tamamını kullanamıyorken, pat bir program. Ben daha hızlıyım diyen bir program. Bir de bu halk arasında yayılmış, buna acıyorum.
Sanırım İnternet Explorer’ı övüyor gibi oldum. Az önce de belirttiğim gibi Firefox’u da kullanıyorum. Ancak ‘varsayılan’ olarak değil.

Başka bir makalemde görüşmek dileğiyle…

Saygılar, sevgiler…

 
Toplam blog
: 89
: 3439
Kayıt tarihi
: 10.11.07
 
 

Tesekkurler ..