Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Fitch'in not arttırımı

Fitch'in not arttırımı ne anlama geliyor, Dr.Ali Topçubaşı:
Günlerdir yazılıp çizilen not arttırmı; nihayet uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'nin kısa vadede makro finansal ekonomik risklerin azalmasına ve sürdürülebilir ekonomik istikrarın olacağı beklentisi ile, ülkemizin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti. Kredi notunu BB+ dan BBB- ye yükseltirken, görünümü ise, durağanda tutmayı tercih etti.


Türkiye nin kredi notunun 20 yıl önceki seviyeye yükseltilmiş olması, şüphesiz uluslararası yatırımcılar tarafından olumlu karşılanacağı muhakkakdır. Kasalarında yüzlerce milyar doları olan emeklilik ve sigorta şirketlerinin paranın en bol ve faizin en düşük olduğu bu dönemde, yatırımlarının bir kısmını ülkemize kaydırmaları muhtemeldir. AB nin  sorunlu Yunanistan, Portekiz, İrlanda'nın yanısıra İtalya ve İspanya gibi ülkerinin bile sürekli düşen notları yüzünden korkan sermayenin ülkemize daha kolay akacağı aşikardır. Bilhassa; 10 yıl vadeye uzanacak düşük faiz ile borçlanacak özel ve kamu sektörün yatırımlarını arttıracak olacakları şüphesizdir.
Ancak; Fitch'in ülkemizin notunu  BBB- yükseltmesinin ülkemizdeki risklerin kısmen azaldığını, fakat ortadan kalkmadığınıda teyid etmektedir. Bu not artışında bütçe açığımızın milli gelirin yüzde 2'lerde olmasının yanısıra, kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 40 ın altında olmasınında belirleyici olduğunu söylemeliyiz. Çünkü, Maastric kriterlerine göre, bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 3'ü aşmaması gerekirken, kamu borcununda yüzde 60'ı aşmaması üst sınır olması belirlenmiştir. İtalya, İspanya gibi ülkelerde bu oranlar çok yüksek olmasının yanısıra, İngiltere de bütçe açığı yüzde 9'lara, Fransa da yüzde 4.5'lere çıktığını hatırlatalım.
Kredi notumuzun yükselmesine karşın, belirlenen kredi notu Güney Kore nin  A durağan olan notunun çok  altında olmasının yanısıra,  Endenozya ve Meksika nın yalnızca derecelendime kuruluşu  olan Fitch nezdinde aynı seviyeye çıktığını hatırlatalım. Endenozya nın bütçe açığının bu yıl yüzde 2.4 olması beklenirken , Meksika da aynı 2.4 oranında olması beklenmektedir.  Ancak, bizdeki cari açık hızla düşen milli gelire rağmen yüzde 7.5 lerde olurken, Endonezya nın cari açığının milli gelire oranının yüzde 4.0, Meksika'nın binde 7 gibi bizim yaklaşık 1/10 u gibi düşük düzeylerde olduğunu unutmayalım.


Fitch'in ülkemizin notunu yükseltmesi şüpheye yer bırakmayacak kadar olumlu olduğu aşikardır. Temennimiz diğer derecelendirme kuruluşlarınında aynı yolu takip ederek ülkemizin notunu yükseltmeleridir.

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..