Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kara paraya muhtaç mıyız?

Kara paraya muhtaç mıyız?
 

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yabancı para cinsinden BB+’dan BBB-'ye çıkararak yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti. Not görünümünü ise durağan olarak belirledi. Not raporunda Fitch’in önemli uyarıları da yer aldı. Bu uyarılar içerisinde dikkat çeken kara para aklamayla mücadele ve terörün finansmanıyla mücadele de daha önceki uyarılara rağmen ev ödevini yerine getirmeyen Türkiye’nin kara listeye gireceği öngörüsüydü.

FATF Nedir ?

FATF (Finansal Eylem Görev Gücü), OECD bünyesinde çalışan, hükümetler arası bir kuruluştur. Ulusal ve uluslararası düzeyde kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele amaçlı olarak 1989 yılında G7’lerin girişimiyle oluşturulmuştur.

***

Türkiye hâlihazırda FATF (Finansal Eylem Görev Gücü)’ın üyesidir ancak FATF tarafından hazırlanan raporda kara para aklamayla mücadele ve terörün finansmanıyla mücadele alanlarında stratejik eksiklikleri olan bir ülke olarak sıralanmaktadır. Şayet Şubat ayına kadar istenilen yasal düzenlemeler yapılmazsa Türkiye komiteden ihraç edilecektir. Bu durumda ülkenin para ve sermaye akımlarına ve hatta dış ticaretine bile ambargo konulması gündeme gelecektir.

Türkiye FATF’ın taleplerini neden karşılamıyor?

Birincisi Türkiye’ye yıllardır kaynağı belirsiz para giriyor ve buda net hata noksan kaleminde mahsuplaştırılıyor. Bu şekilde yıllardır cari açığın bir kısmı finanse ediliyor.

İkinci ve bence önemli olan ise FATF’ın talep ettiği hesapların dondurulması aşamasında ülkedeki çoğu kurumun bundan olumsuz etkileneceği beklentisi.

İşte bu noktada Fitch raporunda Türkiye’nin kara listeye girmeyi göze almasını beklemekte ve bu süreçte yaşanabilecek olumsuzluklarda notun yeniden düşürülebileceği uyarısında bulunmakta.

Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..