Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '11

 
Kategori
Fotoğraf
 

Fotoğrafçılığın temel bilgileri...

Fotoğrafçılığın temel bilgileri...
 

Kendi çekimim


Değerli dostumuz Ata Kemal Şahin 2 gün önce fotoğraf kategorisinde bir  blog    yayınladı ve fotoğrafçılık hakkında çok güzel bilgiler verdiği gibi çekmiş olduğu fotoğrafları da bizlerle paylaştı. Fotoğraf konusunda Ata Kemal beyi üniversite bitirmiş biri olarak sayarsak, kendimi ilk öğretim mezunu olarak değerlendirebilirim. Ata bey yazdığı blogla belki de okuyanlara fotoğrafçılığı sevdirmek konusunda ilk adımı attı. Ben de bu yıl başında değerli hocam Özer Kanburoğlu'nun eğitmenliğinde bir kursa katılmıştım. Burada öğrendiğim bazı temel bilgileri bugüne kadar fotoğrafçılıkla pek ilgilenmeyen ama heves eden kişilerle paylaşmak istiyorum. Yazımın sonunda da değerli hocamın web adresini vermek istiyorum. İsteyen arkadaşlarımız o sitenin eğitim kısmından fotoğrafçılıkla ilgili diğer bilgileri alabilirler.

Fotoğraf makinalarını:

1. DSLR

2. DSLR görünümlü kompakt

3. Digital kompakt olarak üçe ayırabiliriz.

1. DSLR makinalarda objektif ile gövde birbirinden ayrılabiliyor. Gövdeye değişik objektifler (lens) ler takılabiliyor. Fiyatları gövdenin plastik, bakalit ve titan olmasına göre değişiyor. Profesyonel gazeteciler titan gövdeli makineleri tercih ediyorlar. Çünkü ülkemizde toplumsal olayları görüntüleyen gazetecilerin her an bir saldırıya uğraması olası. Makinelerinin gövdeleri titan olmadığı zaman hasara uğrama olasılığı çok fazla oluyor.

2. DSLR görünümlü kompakt: Bunlar tek optikli olup, objektif ve gövde birbirinden ayrılamıyor. Gayrimenkul satıcıları ve emlakçıların kullanabileceği türden bu makinelerde sadece harici flaş çıkışı vardır.

3. Digital kompakt makinelerde genelde amatör olarak kullandığımız LCD ekrana sahip makinelerdir.

Sıradan kullandığınız ucuz digital kompakt makinelerin çok fazla özelliği yoktur. Sadece otomatik çekimle aile fotoğrafları ve manzaralar çekersiniz. 3-4 yaşındaki bir çocuk bile bu çekimleri rahatlıkla yapabilir. Ama hareketli resimleri otomatik modda çekmek isterseniz iyi sonuç alamazsınız. Resimler flu çıkar.

Fotoğrafçılıkta bilinmesi gereken ayarlar ana hatlarıyla şunlardır.

1. White balance....: Beyaz ayarı : Hava durumuna göre seçim

2. İSO ayarı (ASA).. Işığa karşı hassasiyet ayarı. Örneği 100 ASA ışığa duyarsızken, 1600 ASA'da flaşsız çekim yapılabilir. Ancak bu durumtda fotoğrafta kumlanma olur.

3. Diyafram...(f.).....: Işınların hangi yoğunlukta sensöre geleceğini gösterir. Diyafram Canon marka makinelerde AV, Canon dışındakilerde A olarak gösterilir. Örneğin bir moda fotoğrafında mankenin net, arkasındaki manzaranın flu görünmesini istiyorsak diyafram değerini 2.8 olarak ayarlamalıyız. Ama bütün görüntülerin net olmasını istiyorsak diyafram değerini 22 ye kadar yükseltebiliriz. Böylelikle diyaframa daha az ışık gelmesini sağlayabiliriz. Diyaframı göz bebeklerimize benzetebiliriz.

Time Value Shutter..: Örtücü hızı: Canon marka makinelerde (TV) olarak gösterilen bu özellik Canon dışındakilerde (S) olarak gösterilir. TV veya S ışınların ne kadar süre ile sensör içinde kalacağını gösterir. Hareketli fotoğraflar dondurularak net kare elde etmek için TV ayarı kullanılır. Enstantene yakalanamazsa fotoğraf flu çıkar.

1/25 in göz enstantenesi olduğunu düşünürsek, bazı fotoğraf makinelerinde enstantene hızı 1/8000 e kadar çıkabilir. Bir kurşunun elmayı delerek çıkması laboratuvarlarda çekilebilir ve bu fotoğrafın enstantenesi 1/6000 dir.

Gece karanlıklarında fotoğraf çekerken enstanteneyi uzatmak gerekir. Gece fotoğrafı 3 saniyeden aşağı çekilmez. ve diyafram da 16 dan aşağı kullanılmaz. Diyaframı alan derinliğini daraltmak için kısarız. Gece çekimlerinde 30 saniye üstü ancak BULB konumunda çekilebiliyor.

M (Manuel) : Çekimleri elle ayar yaparak çekebiliriz. Diyaframı ve enstanteneyi kendimiz ayarlarız.

P (Program) Enstantene ve diyafram ortadaki ışık yoğunluğuna göre fotoğraf pozometresi tarafından ayarlanır. Program modunda flaş çalışmaz.

Fotoğrafta etkili kompozisyon uygun anı yakalamaktır. Örneğin makro çekimle bir arının, çiçeğe konduğu an veya bir kuşun yavrusunun ağzına yiyecek bıraktığı anlar gibi....

Tabii bunlar dışında teleobjektifle fotoğraf çekme, makro objektif kullanmak, geniş açıyla fotoğraf çekmek, ters ışığı kullanmak gibi durumlar ise daha ileri teknikler gerektiren kullanım şekilleridir.

Özer Kanburoğlu hocamın web adresi:

http://www.ozerkanburoglu.com/

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..