Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Fotokopiden orijinal belge yapılırken ıslak imza atılabilir mi?

Fotokopiden orijinal belge yapılırken ıslak imza atılabilir mi?
 

Bir sahte belge nasıl hazırlanabilir, metnin altına imza nasıl eklenir, montaj olduğu nasıl gizlenir? Bu işin çok kolay olduğunu, bir uzman olmayı gerektirmediğini anlattım. Bu fotokopi belgeden, orijinalmiş gibi görünecek bir belge hazırlanmasının olanaklı olduğunu ancak bu iş için uzman kişilerin gerekebileceğini düşündüm (1).

Bunları, bildiğim teknolojik olanakların ne şekilde kullanılması ile olabileceğini düşünerek yazdım. Elbette amacım kötü niyetli kişilere bunu öğretmek değil, kötü niyetli kişilerin yaptıklarının sahte olacağını belirleyeceklere fikir vermek… O kötü niyetli kişilerin, bizim aklımıza asla gelmeyecek kimbilir ne numaraları vardır.

Bir önceki yazımda sormuştum (1):

“Ya önümüzdeki günlerde “bu fotokopinin çekildiği orijinal belge bulundu” diye haberler çıkarsa ve bu konu yetkililerce doğrulanırsa ne olacak? Bu belgeye inanacak mıyız? Ya da açıkça söylersek, şu anda ellerinde bulunan fotokopi belgeden orijinal gibi görünen bir belge üretilebilir mi? (…) Metnin fotokopidekiyle birebir aynı olduğu belirlendikten sonra asıl zor işe, yani fotokopideki imzanın ıslak imza olarak bu metnin tam doğru yerine atılmasına gelir. Bu nasıl yapılabilir diye düşündüm ve buldum.”

Sorumdan sonra ıslak imza için olabilecek yöntemi bu yazıya bırakmıştım.

Metni fotokopi belgeyle tıpatıp aynı olan orijinal görünümlü belgenin fotokopisi çekildiğinde imzanın şu anda elde olan fotokopiyle birebir aynı olması gerekir. Bunu yaratmak için hatasız çalışacak bir algoritma hazırlanmalıdır:

1. Fotokopideki imza bir tarayıcı ile taranır.

2. İmzayı oluşturan tüm çizgiler vektörel olarak tanımlanır.

3. İmzanın sahibi olan kişinin daha önce attığı başka imzalardan kalemi hareket ettirdiği yön, bastırdığı noktalar gibi imza karakteristiğini tanımlayan bilgiler alınır.

4. İmza çizgilerini tanımlayan vektörel bilgi ve imza uzmanlarının verdiği imza karakteristiği bilgilerini bir bilgisayar yazılımcısı birleştirir.

5. İmzanın bir yazıcı ile basılması ıslak imza yaratmayacağı için imzanın kağıt üzerine yazılması için bir plotter kullanılır. Küçük bir plotter modifiye edilerek bir ıslak imza cihazına çevrilebilir.

6. Plotter’ın standart kalemi yerine bir imza kalemi yerleştirilir.

7. İmza sırasında bastırılacak yerlerde dik yönde bir basınç uygulayacak bir mekanizma eklenir.

8. Plotter’daki kaleme ve kaleme basınç uygulayan mekanizmaya bilgisayardan imza çizgileri vektörü ve imza karakteristiği bilgisi gelir.

9. Plotter’dan yapılmış bu ıslak imza cihazı ile orijinal görünümlü metnin çok sayıda kopyası üzerine imza atılır.

10. İmzalanmış “orijinal görünümlü” belgelerin fotokopileri çekilerek malum fotokopi ile karşılaştırılır.

11. En uygun sonucu veren belge, dumanı üzerinde bir şekilde, orijinal belge olarak sunulmaya hazırdır.

12. Belgenin baskısının ve imzanın mürekkebinin eskitilmesi için belki düşün sıcaklıkta fırından yararlanılabilir, sıcak bir günde güneşin altında bekletilebilir.

Bu şekilde, orijinal görünümlü bir belge yaratmak için gerekli donanımı kurmak ve yazılımları hazırlamak için birkaç hafta yeterli olur. Şimdi yeniden soruyorum:

Önümüzdeki günlerde “bu fotokopinin çekildiği orijinal belge bulundu” diye haberler çıkarsa ve bu konu yetkililerce doğrulanırsa ne olacak? Bu belgeye inanacak mıyız?

(1) Fotokopiden orijinal belge yapılabilir mi? (23-6-2009): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=187657

Blognot: İmzalarımızı heryerde atıyoruz, onlar herkesin eline geçebilir. İmzalarımızın korunması için bir şeyler yapılmalıdır.

Ankara, 24 Haziran 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..