Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

Fransa’nın başlattığı sürtüşme bizi nereye götürüyor?

Fransa’nın başlattığı sürtüşme bizi nereye götürüyor?
 

Haber ajanslarından  “flash haber” olarak gelen bilgi hakkında elimize ulaşan ayrıntılar şu şekildedir; 

Cezayir soykırımı inkar yasasının Meclis’den geçmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından,  23 Nisan 2013 Saat 07:00 itibari ile Havaalanlarına inen tüm yurt dışı bağlantılı uçaklarda bulunan Fransızlar “Cezayir soykırımı” inkar yasasına uygun olarak  sorgulanmaya başlanmıştır.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre sorgulamaya alınan Fransız yolcularının 771 tanesi soykırımı kabul etmiş ve serbest bırakılmıştır.  Kabul etmeyen 177 Fransız tutuklanarak aylar önce  hazırlanan özel misafirhanelere yerleştirilmiştir.

15 gün süre ile burada misafir edilecek tutukluların her biri için istenen 120.000 Euro’luk kefalet bedelinin ödenmemesi halinde tutuklular 2 yıl kalacakları  cezaevlerine nakledilecekler.

***

Tutuklananlar arasında Paul Ausares olması da son derece dikkat çekicidir! 

Çünkü kendisi yıllardır Cezayir ayaklanmasında kullandığı şiddet ve binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan generaldir.

General, bir Türk genç ile evlenecek olan  torununun  töreni için yurdumuza geldiği esnada “Cezayir Soykırımı” inkar yasasını  ret ettiğinden hemen tutuklanmıştır.

***

Türkiye’nin “Cezayir Soykırımı” inkar yasasını Mecliste  görüşmeye başladığı Şubat 2013’den itibaren , Cezayir’de başlayan ve Fransa’nın varoşlarına taşınan halk hareketlenmesi dün gece de devam etmiştir. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Paris’in Asnières-sur-Seine banliyösünde 297 araç ateşe verilmiştir.

Açıklamada  Fransa’nın muhtelif bölgelerinde  de 211 aracın daha ateşe  verildiği ve polisin sorgulanan 102 kişiden 72’sini gözaltına aldığı kaydedildi.

***

İki aydan uzun bir zamandır , başkent  Cezayir’ de Makam El Shehid abidesinin etrafında toplanan ve kendilerine “the fighters of freedom”  ( özgürlük savaşçıları ) adını veren gurubun başlattığı direniş ve gösterilere yaklaşık 12.000 kadar sivil de destek vermeye devam ediyor. Halk,  kendi hükümetlerinin Türkiye’ye destek vermemesini kınarken, direnişin 67.  gecesinde “Cezayir Özgürlük Şarkılarını “ tek bir ağızdan söylemeye devam ediyor.

Meydan’da Türk ve Cezayir bayrakları ile slogan atan göstericilere polis ve güvenlik güçleri herhangi bir müdahalede bulunmadığı  hatta sivil toplum örgütlerinin meydan da geceleyen halka düzenli olarak  yiyecek ve içecek yardımı yaptığı belirtiliyor.

***

Hükümetin katı tutumuna rağmen muhalefetin de baskısı ile  Cezayir Belediyesi kardeş şehir olan “ Bordeux “ şehrinin listeden çıkarıldığını bildirmesi dün Cezayir halkı arasında sevinç gösterileri ile karşılandı.

***

Fransız yönetimi Saat 12:00 itibari ile Türkiye’ye kalkan tüm uçuşları iptal etmiş, hava da Türkiye’ye doğru uçan yolcu uçaklarını da geri çevirmiştir.  Ayrıca hükümet sözcüsü vatandaşlarının Türkiye’ye kesinlikle seyahat etmemeleri konusunda uyarmıştır.

***

Tutuklama haberinin hemen ardından ülke donanmasının amiral  uçak gemisi Charles de Gaulle, Toulon kentinden yola çıkarken , Savunma Bakanlığı yetkilileri  geminin yola çıkması ile ilgili olarak  “Fransızların haklarının korunacağı ” açıklamasını yapmışdır.

1800 personeli , 20 savaş uçağı, helikopterler ve 2 adet E-2 Hawkye Erken Uyarı Uçağı taşırken gemiye 5 denizaltı, 3 firkateynin eşlik eden geminin rotasının ise Ege Denizi olduğu bildirilmiştir.

***

Türkiye’yi ziyaret eden yaklaşık 3485 Fransız turist  bulundukları otellerde ,147 elçilik görevlisi ise  Dışişleri bakanlığında saat 13:30 ‘dan itibaren “Cezayir soykırımı” inkar yasası  için sorgulanmaya başlamıştır.  

Bu guruptan tutuklamalar ile ilgili henüz net bir bilgi alınmamıştır.

***

Avrupa Parlamentosu ve Nato her iki ülkeyi başlattıkları insan haklarına aykırı tutum için geri adım atmaya çağırmıştır. Taraftarı uzlaştırmak için yüzlerce  diplomatın Fransa ve Türkiye’ye gönderildiği bildirilmiştir.

ABD dış işleri bakanlığı her iki ülkede bulunan ve ifade özgürlüğü nedeni ile tutuklu bulunan tüm sivil ve diplomatların serbest bırakılmasını talep etmiştir.

***

Halen “Ermeni Soykırımı” inkar yasası sorgulamasından dolayı  Fransa’da 10 aydır  tutuklu bulunan 17.219 Türk vatandaşı hakkında bir ilerleme yapmayan Fransız hükümeti durumunu daha da sertleştirmiş ve ülkede yaşayan yaklaşık 474.367 adet Türk’e davetiye göndererek “Ermeni Soykırımı” inkar yasası sorgulamasından 48 saat içinde geçecekleri belirtilmiştir.

***

Tamamen hayal ürünü olan yukardaki öykünün  hiçbir satırının gerçeğe dönüşmemesini dilemek yeterli olabilir mi?

***

Yaklaşık 1000 yıldır iç içe ve dostlukla yaşadığımız Ermeni toplumu ile 1915 yılında neler yaşandığını,  Ermenilerin hangi millet tarafından kışkırtılıp komşusuna silah doğrulttuğunu tabii ki biliyoruz. 

Bunları kendi içimizde yeterince tartışmadığımız ve gerçekler hakkında dış dünyaya yeterli lobi faaliyetlerinde bulunmadığımız zaman, başka ülkelerin iç politikasında malzeme olmaya mahkum olmaz mıyız?

 Not: Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir : Fransa’nın başlattığı sürtüşme bizi  nereye götürüyor ?  " başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Erhan UYSAL’a aittir ve makale, yazarı tarafından Milliyet Blog’da yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..